شفقنا- اظهارات اخیر سید کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی درباره اینکه «ایران با هیچ کسی درخصوص برنامه موشکی مذاکره نخواهد کرد و ایران توانایی فنی برای ساخت بمب هسته ای را دارد، اما تصمیمی در این خصوص ندارد.» واکنش آمریکا را به همراه داشت. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که «بر کسی پوشیده نیست مواد شکافتپذیر ایران افزایش پیدا کرده است. باید برنامه هستهای ایران بار دیگر مشمول سختترین مقررات راستیآزمایی و نظارتی و تحت نظارت دوباره آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار گیرد تا ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند.» از سوی دیگر جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرده است که به تلاش خود برای نزدیک کردن دیدگاههای ایران و آمریکا ادامه خواهد داد. امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز تأکید کرده است که تردیدی در اراده ایران برای رسیدن به توافق خوب وجود ندارد.
امیرعبداللهیان: تردیدی در اراده ایران برای رسیدن به توافق خوب وجود ندارد
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران شامگاه روز دوشنبه در تماس تلفنی با جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص آخرین وضعیت گفتگوهای احیای برجام و همچنین برخی موضوعات مهم منطقه ای و بین المللی مورد اهتمام مشترک گفتگو و تبادل نظر کرد.
وزیر امور خارجه ایران در این گفتگوی تلفنی، اظهار داشت: هیچ تردیدی در اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار وجود ندارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با ابراز قدردانی از تلاش های بی وقفه جوزف بورل و انریکه مورا و با اشاره به گفتگوهای اخیر خود با وزرای خارجه ایتالیا و فرانسه تأکید کرد: کاخ سفید باید زیاده خواهیها و تردیدها را کنار گذاشته و با واقع بینی در مسیر دستیابی به راه حل و حصول توافق گام بردارد و از تکرار رویکرد ناکارآمد گذشته و رفتار غیر سازنده و توسل به اهرم فشار و تحریم دست بردارد.
بورل: به تلاش خود برای نزدیک کردن دیدگاههای ایران و آمریکا ادامه خواهم داد؛ باید ماهها تلاش به نتیجه منجر شود
جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این گفتگو با تقدیر از اراده مثبت و جدی طرف ایرانی در روند مذاکرات تاکنون، بر ضرورت ارائه و جمع بندی ایده های طرفین در شرایط کنونی تاکید کرد.
بورل همچنین ضمن تقدیر از ابتکار عمل های جمهوری اسلامی برای عبور از موانع و حل و فصل برخی اختلافات باقیمانده برای حصول توافق نهایی، بر آمادگی خود و معاونش برای تسهیل و تسریع این روند از طریق ارتباط و رایزنی با همه طرف ها تأکید کرد.
جوزف بورل افزود: معتقدم باید ماه ها تلاش به نتیجه منجر شود و به تلاش خود برای نزدیک کردن دیدگاه های ایران و آمریکا و رسیدن به نقطه توافق ادامه خواهم داد.
وندی شرمن: توافق جدیدی روی میز و به نفع ایران است
نفر دوم وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که توافق جدیدی روی میز است و ایران باید آن را قبول کند، چون به نفعش است و میتواند نفت را به قیمت مناسب بفروشد.
وندی شِرمن، قائم مقام وزارت خارجه آمریکا و مذاکره کننده سابق این کشور در گفتگویی در «خانه بینالمللی دانشجویان» در واشنگتن مدعی شد برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام هنوز نمرده و توافق عملی احیای برجام روی میز است و ایران باید آن را قبول کند.
به نوشته وبگاه «واشنگتندیپلمات،» مذاکرات برای احیای برجام از ماه فوریه در جریان است و نشانههای اندکی از حصول توافق جدید دیده میشود، اما شرمن بر این باور است که هنوز شانس احیای برجام وجود دارد.
مقامات کنونی آمریکا علیرغم انتقاد لفظی از خروج یکجانبه دولت سابق این کشور از توافق بینالمللی برجام، تاکنون اقدام ملموس و عملی برای احیای برجام انجام نداده و مدام تلاش دارند توپ را به زمین ایران بیاندازند و تهران را مقصر اصلی نرسیدن به توافق نهایی معرفی کنند.
وندی شرمن که هماکنون نفر دوم وزارت خارجه آمریکاست، در ادامه همین خط اخیر مقامات این کشور، نرسیدن به توافق را به «اختلافات سیاسی در ایران و ناتوانی در تصمیمگیری» نسبت داد! او در این باره مدعی شد: فکر میکنم توافقی عملی و ماندگار به دست آمده و ایران باید به آن بله بگوید. (اما) در بهترین حالت میتوانم بگویم که آنها نمیتوانند تصمیم بگیرند.
این مقام آمریکایی در ادامه حصول توافق را به نفع ایران دانست و ادعا کرد: آنها کاهش تحریمها دریافت میکنند، اقتصادشان بهبود مییابد، دوباره نفتشان را میفروشند و جهان به نفت آنها نیاز دارد، بنابراین میتوانند به قیمت خوبی بفروشند. توافق به نفع آنهاست.
واشنگتن: توافقی روی میز وجود دارد که تهران باید با آن موافقت کند
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از شبکه خبری «الجزیره» قطر، «جان کربی»، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا عصر امروز (دوشنبه) خاطر نشان ساخت که مذاکرات مربوط به توافق هسته ای میان ایران و قدرت های جهانی تکمیل شده و یک توافق روی میز وجود دارد.
کربی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی «ام اس ان بی سی» آمریکا، ضمن تاکید بر این که ایران باید با توافق پیشنهادی موافقت کند با این حال تمایلی به انجام این کار نشان نداده، عنوان کرد: اگر ایران دوباره به توافق هسته ای پایبند نشود، به فشارهای خود ادامه خواهیم داد.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود همچنین اعلام کرد که «جو بایدن»، رئیس جمهوری این کشور در دیدارهای خود در جریان سفر اخیر به سرزمین های اشغالی، مسئله قتل «شیرین ابوعاقله»، خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره را مطرح کرده است.
کربی در این باره همچنین تاکد کرد که بایدن به همکاری با مقامات رژیم صهیونیستی و فلسطینی ادامه می دهد تا قاتلان ابوعاقله پاسخگو شوند و پاسخ های کاملی در رابطه با این حادثه به دست آید.
کمال خرازی: ما توانایی فنی برای ساخت بمب هسته ای را داریم اما تصمیمی در این خصوص نداریم
سید کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت که آمریکا تضمین هایی درخصوص حفظ توافق هسته ای نداده است و این امر هرگونه توافق را از بین می برد.
وی خاطرنشان کرد که اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی منصف و مستقل بود، حل اختلافات نیز آسان تر بود.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی تاکید کرد: تنها راه حل بحران های منطقه ایجاد مجمع گفتوگوهای منطقه ای برای حل اختلافات سیاسی و امنیتی است. قطر پیشنهاد های مهمی درخصوص گفتوگوهای منطقه ای مطرح کرد و ما آمادگی کامل خود در این خصوص را اعلام کردیم. ما دعوت به برگزاری گفت وگوی منطقه ای با حضور کشورهای مهم از جمله عربستان، ترکیه، مصر، قطر و غیره می کنیم.
وی تاکید کرد که ایران با هیچ کس درخصوص برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای مذاکره نخواهد کرد زیرا این امر به معنای تسلیم شدن است.
خرازی گفت: انجام گفتوگوهای مستقیم با آمریکا در سایه دیوار ضخیم بی اعتمادی و همچنین سیاست های این کشور امری دشوار است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بر هیچ کس پوشیده نیست که ما توانایی فنی برای ساخت بمب هسته ای را داریم اما تصمیمی در این خصوص نداریم. تنها طی چند روز میزان غنی سازی اورانیوم را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد رساندیم و به راحتی می توانیم به ۹۰درصد نیز برسانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا: برنامه هستهای ایران مشمول سختترین مقررات راستیآزمایی و نظارتی خواهد شد
ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اظهارات اخیر سید کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی مبنی بر این که «بر هیچ کس پوشیده نیست که ما توانایی فنی برای ساخت بمب هسته ای را داریم اما تصمیمی در این خصوص نداریم»، ارزیابی او از چنین اظهاراتی، به ویژه پس از سفر جو بایدن، رییس جمهور آمریکا به منطقه چیست، بیان کرد: فکر میکنم ما با صراحت گفتهایم که از زمان خروج دولت قبلی از برجام[توافق هستهای]، بر کسی پوشیده نیست که مواد شکافتپذیر ایران افزایش پیدا کرده و زمان گریز آن، یعنی زمانی که برای به دست آوردن مواد شکافتپذیر کافی جهت تولید یک سلاح هستهای، در صورتی که بخواهد تسلیحات تولید کند، به طور چشمگیری کاهش یافته است. از حدود یک سال به چند هفته یا کمتر رسیده است.
او در ادامه گفت: دلیل این که ما هنوز بر روی تصمیمگیری در این باره که آیا میتوانیم به بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام بازگردیم یا نه، دقیقا این است که بازگشتی دوجانبه به پایبندی موجب اعمال دوباره محدودیتها بر برنامه هستهای ایران میشود. زمان گریز را طولانیتر میکند که الان بیشتر از حد کوتاه است و بسیار فراتر از چیزی رفته است که بقیه مایلند شاهدش باشند. این کار همچنین اطمینان میدهد که برنامه هستهای ایران باری دیگر مشمول سختترین مقررات راستیآزمایی و نظارتی مذاکرهشده و تحت نظارت دوباره آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین مطرح کرد: رییس جمهور متعهد شده است که ایران هیچ گاه به یک سلاح هستهای دست پیدا نکند. ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی موثرترین وسیله عمل به این وعده است. همچنان بر این باوریم که بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام سودمندترین مسیری است که هنوز شدنی است و ما تا زمانی که منافعمان ایجاب کند، آن را در پیش خواهیم گرفت.
روحانی: ای کاش گرفتار مصوبه برجامی مجلس نمیشدیم تا میتوانستیم در اسفند ۱۳۹۹ برجام را احیا کنیم
روحانی رئیسجمهور سابق ایران در دیدار جمعی از وزرا، معاونان، مسئولان، استانداران دولتهای یازدهم و دوازدهم گفت: پس از انقلاب کشور با مشکلات زیادی روبرو شده و از همه این مشکلات توانسته به نحوی عبور کند. پس از جنگ تحمیلی و ترور، معضل بزرگی به نام تحریم برای مردم ایجاد شده و تاکنون با همه آسیبها و مشکلات توانستهایم از این مراحل گذر کنیم. خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریمها نیز از این دست مسائل بوده که قطعا این مساله و رفع مجدد تحریمها قابل حل بود وای کاش دچار ۹/۱۱ (۱۱ آذر ۹۹) و مصوبه هستهای مجلس نمیشدیم تا میتوانستیم در اسفند ۱۳۹۹ تحریمها را پایان دهیم.
رئیسجمهور پیشین ایران تاکید کرد: باید همه واقعیتها را به مردم بیان کنیم چون در غیر اینصورت تاریخ تحریف میشود. واقعیتها باید به اطلاع آنان که غائب بودند و واقعیات برایشان پوشیده مانده هم برسد.
روحانی در بخشی از صحبت های خود ابراز امیدواری کرد که مذاکرات احیای برجام در این دولت به نتیجه برسد و تاکید کرد: ما دشمنان زیادی در جهان و منطقه داریم، اختلاف و شکاف در داخل به نفع هیچ کس نیست. همه ما باید به دولت کمک کنیم چنانکه قبلا هم برای همکاری با دولت برای رفع مشکلات مردم اعلام آمادگی کردهایم.
رییس جمهور عراق: برجام باید احیا شود
رئیس جمهوری عراق در سخنانی با تاکید بر اینکه باید توافق هستهای با ایران (برجام) وجود داشته باشد، همچنین وجود نوعی از مصالحه بین ایران و کشورهای عربی را ضروری دانست.
برهم صالح، رئیس جمهوری عراق در گفتگو با شبکه سیانان در خصوص مذاکرات هستهای ایران گفت که باید توافق هستهای با ایران وجود داشته باشد و همچنین نوعی از مصالحه بین ایران و کشورهای عربی برقرار شود.
به نوشته میدل ایست نیوز، صالح خاطرنشان کرد که ما نیاز داریم تا این مساله را از طریق دیپلماتیک حل کنیم و هیچ راه حل نظامی وجود ندارد.
وی افزود که ایران یک طرف اصلی و تاثیرگذار است و ما با این کشور مرز طولانی و انواع تعاملها از جمله فرهنگی و اجتماعی را با یکدیگر داریم و از منافع امنیتی مشترک برخورداریم.
∎