شناسهٔ خبر: 54950840 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

امیرعبداللهیان:

مذاکرات سازنده نیازمند جدیت و انعطاف‌پذیری آمریکا است

وزیر امور خارجه در گفت‌وگوی تلفنی با همتای عمانی مذاکرات سازنده را منوط به جدیت، داشتن ابتکار و انعطاف‌پذیری آمریکا خواند و گفت که ایران برای حصول توافقی قوی و پایدار جدیت دارد.

صاحب‌خبر -

 


حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه با بدر البوسعیدی وزیر خارجه عمان در گفت‌وگویی تلفنی درباره برخی موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریم‌ها، به تبادل‌نظر پرداخت.
وزرای خارجه چندی پیش‌(دوم تیرماه) نیز تلفنی گفت‌وگو در این تماس آخرین وضعیت مذاکره برای رفع تحریم‌ها را مورد بررسی و رایزنی قرار دادند. امیرعبداللهیان همزمان با برگزاری مذاکرات دوحه برای رفع تحریم‌ها نیز اعلام کرد که عمان هم پیشنهاد میزبانی مذاکرات را مطرح کرده است.
جدیت ایران برای
حصول توافقی پایدار و قوی
امیرعبداللهیان در این گفت‌وگوی تلفنی، مذاکرات سازنده را منوط به جدیت، داشتن ابتکار و انعطاف‌پذیری در طرف آمریکایی خواند و بر جدی بودن جمهوری اسلامی ایران برای حصول توافقی پایدار و قوی تاکید کرد.
بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان نیز در این گفت‌وگوی تلفنی، دیدگاه کشورش درخصوص ضرورت نیل به نتیجه و توافق نهایی در مذاکرات را مورد تاکید قرار داد و افزود: عمان همواره از حصول توافق در مذاکرات و تحقق مطالبات مشروع ایران حمایت می‌کند.
باقری همتای هندی را
در جریان مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داد
در استمرار تماس‌ها و همفکری‌های سیاسی بین مقامات جمهوری اسلامی ایران و جمهوری هند، «علی باقری» معاون سیاسی وزارت امور خارجه و «وینای میهان کاترا» قائم‌مقام وزارت امور خارجه هند صبح امروز در گفت‌وگویی تلفنی به رایزنی پرداختند.
طرفین با اشاره به اشتراکات فرهنگی و تمدنی و سابقه دیرینه روابط و تعامل فرهنگی و اقتصادی سیاسی بین دو کشور و با اشاره به سفرهای مکرر مقام‌های عالی‌رتبه ایران و هند، روابط موجود فیمابین را از نظر حسن مناسبات منحصر به فرد خواندند.
معاونان سیاسی وزارت خارجه‌های دو کشور در این گفت‌وگوی تلفنی همچنین راه‌های پیشبرد همکاری فیمابین از جمله در عرصه تجارت، سرمایه‌گذاری، بندرگاه و مواصلات، همکاری‌های منطقه‌ای در زمینه کمک به مردم افغانستان، تثبیت امنیت و ثبات منطقه از طریق مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دوجانبه و ارتقای سطح مناسبات در حوزه‌های سیاسی را مورد رایزنی قرار دادند.
رفع محدودیت‌های موجود بر سر راه تبادلات تجاری و تکمیل پروژه چابهار به عنوان مرکزیت بندرگاهی و مواصلاتی منطقه از سوی هند و تسهیل و کمک به انتقال کمک‌های انساندوستانه هند به مردم افغانستان از مسیر ایران و همچنین همکاری دو کشور در عرصه‌های چندجانبه بین‌المللی از جمله در سازمان ملل و مجموعه‌های منطقه‌ای و موضوعی مانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس از دیگر موضوعات مطرح شده در این گفت‌وگو بود.
همچنین در این تماس تلفنی، باقری آخرین اقدامات و گام‌های مثبت اتخاذ شده جمهوری اسلامی ایران در فرآیند گفت‌وگوها به منظور رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه کشورمان را به همتای هندی خود اطلاع داد.
راب مالی: هنوز برای
بازگشت به برجام زمان وجود دارد
«راب مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مصاحبه با «رادیو عمومی ملی» (ان‌‌پی‌آر) تصریح کرد که هنوز برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران زمان وجود دارد.
مذاکرات دوحه
بیشتر اتلاف وقت بود
وی در آغاز این مصاحبه به جدیدترین دور مذاکرات رفع تحریمی در «دوحه» قطر اشاره کرد و گفت: «اتحادیه اروپا به‌عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات خواهان یک تلاش دیگر (برای ازسرگیری مذاکرات) بود و از هر دو هیئت (ایران و آمریکا) برای برگزاری نشست در دوحه دعوت کرد به این امید که طرف ایرانی تمایل داشته باشد چیزی را به ما عرضه کند و اراده خود را نشان دهد اما متأسفانه در این دور نتوانست پاسخی به ما بدهد و به نوعی این دور از مذاکرات اتلاف وقت بود».
آمریکا به پیشنهاد مطرح شده در دوحه پاسخ مثبت داد
ایران پاسخ نداد
نماینده ایالات متحده در پاسخ به این سؤال که مقام‌های ایرانی گفته‌اند که واشنگتن همان مواضع قبلی در مذاکرات را در پیش گرفت، گفت: «اتحادیه اروپا به‌عنوان هماهنگ‌کننده مذاکرات، بار دیگر طرح بسیار مفصلی از آنچه گمان می‌کرد برآیند منصفانه‌ای خواهد بود روی میز قرار داد و ما گفتیم برای آن توافق آمادگی داریم، طرفی که پاسخ مثبت نداد، ایران بود.»
مالی بار دیگر توپ را در زمین ایران ‌انداخت و گفت: «ایران زمانی‌که گفت ما با مواضع خود آمده‌ایم، شفاف‌‌سازی نکرد. ما به نقطه‌ای رسیدیم که برای بازگشت به برجام سازگاری داشت و طرفی که هم‌اکنون باید پاسخ دهد، ایران است و اگر آمادگی ارائه پاسخ را ندارند، مشخص نیست که به چه دلیل به مذاکرات دوحه آمدند.»
منتظریم ببینیم ایران
آماده عبور از خط پایان است یا خیر
نماینده آمریکا در امور ایران در پاسخ به سؤالی درخصوص موافقت آمریکا با پیشنهادی که روی میز قرار گرفته بود و طبق آن یک جدول زمانی برای انجام شروط ایالات متحده و جمهوری اسلامی درخصوص رفع تحریم‌ها و بازگشت ایران به پایبندی به مفاد برجام گفت: «بله درست است، 100 درصد نهایی نشده است اما آمریکا ایده‌های زیادی درباره توافق نهایی دارد. زمانی‌که این پیشنهاد روی میز قرار داده شد، ما اعلام کردیم که آماده‌ایم این توافق را بر آن اساس امضا کنیم. منتظریم ببینیم ایران آماده عبور از خط پایانی هست یا خیر.»
تقاضاهای ایران در دوحه
ربطی به مذاکرات هسته‌ای نداشت
مالی همچنین درباره درخواست ایران مدعی شد: «ایران در نشست دوحه تقاضاهای جدیدی داشت که هیچ ارتباطی به توافق هسته‌ای نداشت و بخشی از آن قبلاً به ما و اتحادیه اروپا مطرح شده بود و اعلام کرده بودیم که این موضوعات بخشی از مذاکرات هسته‌ای نیست.»
این مقام آمریکایی در ادامه با اشاره به این موارد تصریح کرد: «در حال حاضر مذاکرات بین ما و ایران نیست بلکه بین ایران با خودش است تا به این نتیجه برسد که آیا برای بازگشت به پایبندی و توافق هسته‌ای آمادگی دارد یا خیر. ما آمادگی داریم و آمادگی خود را اعلام کرده‌ایم.» مالی ادامه داد: «ایران هنوز تصمیم نگرفته که قصد بازگشت به برجام را دارد یا خیر اما دیر یا زود باید تصمیم‌گیری کند».
ایران مواد شکافت‌پذیر
برای ساخت بمب را در اختیار دارد
راب مالی ادعاهای دیگر مقام‌های غربی درباره برنامه هسته‌ای ایران را تکرار کرد و گفت: «ایران در مقایسه با قبل مواد شکافت‌پذیر کافی برای ساخت یک بمب را در اختیار دارد و دانش آن را نیز در اختیار دارند. آنها برنامه تسلیحات (اتمی) را از سرنگرفته‌اند اما مواد کافی را برای ساخت بمب در اختیار دارند. بازگشت به برجام نه تنها در راستای منافع عدم اشاعه است بلکه به نفع ایران هم هست زیرا تحریم‌ها برداشته خواهد شد اما ایران باید در این زمینه تصمیم‌گیری کند». نماینده ویژه آمریکا در امور ایران سپس تأکید کرد: «ایران اورانیوم غنی‌ شده کافی برای ساخت بمب را در اختیار دارد و می‌تواند ظرف چند هفته این کار را انجام دهد اما دولت بایدن آمادگی دارد در صورت آمادگی ایران، به توافق بازگردد. هنوز زمان برای بازگشت به برجام وجود دارد و امیدواریم که ایران چنین مسیری را برگزیند».
رایزنی لاپید با فرانسه و ابراز نگرانی درباره توافق هسته‌ای ایران
منابع رسانه‌ای از سفر نخست‌وزیر رژیم موقت صهیونیستی به پاریس و دیدار با رئیس‌جمهور این کشور با محوریت ایران در بحبوحه نگرانی‌های امنیتی این رژیم خبر دادند.
«یائیر لاپید» نخست‌وزیر جدید رژیم صهیونیستی که در اولین سفر خود به‌عنوان نخست‌وزیر دیروز‌(سه‌شنبه) عازم پاریس شدتا با «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه دیدار کند، در آستانه عزیمت به فرانسه خواستار اتخاذ موضعی متحد علیه جمهوری اسلامی ایران شد.
بنا بر گزارش روزنامه صهیونیستی «جروزالم‌پست»، لاپید پیش از پرواز به پاریس در جمع خبرنگاران گفت: مهم است که جامعه بین‌المللی نظر اسرائیل درباره توافق هسته‌ای ایران را بشنود.»
این مقام صهیونیست در ارتباط با مخالفت تل‌آویو با توافق هسته‌ای ایران گفت: «ما یک موضع متحد را به جامعه بین‌المللی عرضه خواهیم کرد. بخش زیادی از این سفر به توافق هسته‌ای ایران اختصاص دارد. ما همچنین به حملات مداوم به سکوهای گازی اسرائیل خواهیم پرداخت. اسرائیل چنین حملاتی را در قلمرو خود نخواهد پذیرفت. لبنان باید حزب‌الله را محدود کند.»
مذاکرات دوحه سه‌شنبه و چهارشنبه هفتم و هشتم تیر ماه بعد از سه ماه و نیم وقفه پس از مذاکرات وین، بین ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم و با تسهیل‌گری انریکه مورا برگزار شد و در همین راستا علی باقری مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در رأس هیئتی به دوحه سفر کرد. البته در طول این مدت انتقال پیام‌ها به واسطه انریکه مورا، جوزپ بورل و برخی از وزرای خارجه اروپایی و منطقه بین ایران و آمریکا ادامه داشت تا این‌که بورل سفری به تهران داشت و در پی توافق حاصله مقرر شد مذاکرات از سرگرفته شود که در نهایت این مذاکرات در دوحه برگزار شد.
پس از پایان مذاکرات «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت خارجه در اظهاراتی با بیان این‌که نظرات و پیشنهادهای عملیاتی ایران درباره موارد باقیمانده طرح و طرف مقابل نیز ملاحظاتش را ارائه کرد، گفت: در مورد ادامه مسیر و مرحله بعدی گفت‌وگوها، باقری و مورا در تماس خواهند بود.
علی باقری مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز دیروز در جمع خبرنگاران گفت که زمان و مکان مذاکرات بعدی بین ما
و انریکه مورا هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها در حال نهایی‌‌سازی است.

نظر شما