شناسهٔ خبر: 54810528 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

بایدن گول عرب‌ها را نخورد

دنياي‌اقتصاد : پایگاه پروژکت سیندیکیت نوشت: در سفر آتی جو‌بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده به خاورمیانه در ماه آینده، میزبانان وی - به ویژه عربستان سعودی - احتمالا سعی خواهند کرد او را متقاعد کنند که دوباره با منطقه تعامل کند. استدلال احتمالی آنها، نه بر تقویت موقعیت آمریکا در رقابت قدرت با چین و روسیه، که بر این امر متمرکز خواهد بود که جدایی استراتژیک آمریکا از خاورمیانه به چین فرصتی برای تقویت نفوذ منطقه‌‌ای خود می‌دهد.

صاحب‌خبر -

اما واقعیت به این سادگی نیست. به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: از آنجا که ظاهرا آمریکا درباره رویارویی با چین در یک رقابت گسترده برای سلطه جهانی جدی است، باید ابتدا شرایط داخلی خود را بهبود ببخشد. سایر کشور‌‌ها نمی‌خواهند با قدرتی که بر پایه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نامطمئن‌‌تر است متحد شوند. خاورمیانه به عنوان یک تولید‌کننده عمده سوخت فسیلی، آشکارا برای ایالات متحده مهم است. تغییر رویکرد بایدن نشان‌دهنده میزان نفوذ عربستان سعودی بوده و احتمالا ریاض از این اهرم برای ترغیب ایالات متحده برای حفظ تعامل نظامی خود در خاورمیانه استفاده خواهد کرد. به نظر می‌‌رسد هشدار‌‌ها (معمولا از سوی اسرائیل) مبنی بر عجله چین در پر کردن خلأ امنیتی حاصل از خروج آمریکا، این موضوع را بیشتر تقویت می‌کند. بعید است چین ردپای نظامی در خاورمیانه ایجاد کند، به ویژه به این دلیل که شرکای اصلی آن در منطقه - مصر، ایران، عراق، اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی - دشمنان یکدیگر هستند. به عنوان مثال، در حالی که ایران و عربستان سعودی مایل به تجارت با بازیگران مشابه هستند، هیچ یک از آنها روابط خوبی با کشوری نخواهند داشت که روابط امنیتی قابل توجهی با رقیب اصلی ایجاد کند.

تردید چین در پیشبرد منافع امنیتی خود در خاورمیانه نشان می‌دهد این کشور به خوبی از این موضوع آگاه است. حتی درباره ایران که می‌تواند به عنوان نماینده‌‌ای در رقابت استراتژیک چین با ایالات متحده عمل کند، چین از اقداماتی که می‌تواند روابطش با عربستان سعودی و دیگر کشور‌‌های خلیج فارس را به خطر بیندازد، اجتناب کرده است. به عنوان مثال، برخلاف روسیه، از ارائه سلاح‌‌های پیشرفته به ایران خودداری کرده است. حتی اگر چین فضای بیشتری برای مانور استراتژیک در خاورمیانه داشته باشد، احتمالا ردپای استراتژیک خود را گسترش نمی‌دهند، زیرا این منطقه را برای امنیت خود حیاتی نمی‌‌بیند. در حالی که خاورمیانه تقریبا نیمی از صادرات نفت به چین را به خود اختصاص می‌دهد، مهم‌ترین صحنه در جنگ سرد ایالات متحده و چین، شرق و جنوب شرق آسیا است. چین بیشتر از آمریکا به دنبال محدود کردن هزینه خود در خاورمیانه است. در این زمینه، چین به احتمال زیاد به استفاده از ابزار‌‌های دیپلماتیک و اقتصادی برای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه ادامه خواهد داد. به نظر می‌‌رسد تنها راه مقابله با این تلاش‌‌ها این است که ایالات متحده بازی دیپلماتیک و اقتصادی خود را تقویت کند.

نظر شما