شناسهٔ خبر: 54809365 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

هنوز پای رابرت مالی به قطر نرسیده سناریوی مقصرسازی شروع شد

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها در راه قطر است تا بار دیگر با حسن نیت ایران، دولت دموکرات جو بایدن که تاکنون اقدامی عملی انجام نداده، برای برداشتن گام‌های ضروری، معتبر و اعتماد ساز در راستای رسیدن به توافق نهایی با تهران بخت خود را بیازماید.

صاحب‌خبر -

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها در راه قطر است تا بار دیگر با حسن نیت ایران، دولت دموکرات جو بایدن که تاکنون اقدامی عملی انجام نداده، برای برداشتن گام‌های ضروری، معتبر و اعتماد ساز در راستای رسیدن به توافق نهایی با تهران بخت خود را بیازماید.

هنوز پای مذاکره کننده ارشد آمریکا به قطر نرسیده و او در حال عزیمت به دوحه است که رسانه ها و مقامات آمریکایی همچون همیشه توپ مذاکرات قطر را هم به زمین ایران می اندازند تا در صورت عدم دستیابی احتمالی به موفقیت در این گفتگوهای غیرمستقیم و برنداشتن اقدامی اعتماد ساز، جمهوری اسلامی ایران را طبق سناریوی همیشگی خود، مقصر جلوه دهند.

تارنمای آمریکایی پولیتیکو روز دوشنبه به وقت محلی به نقل از یک مقام آگاه گفت این مذاکرات که به دلیل خودداری ایران از گفتگوی مستقیم با آمریکا با میانجیگری مقامات اروپایی برگزار می شود، احتمالا روز سه شنبه آغاز خواهد شد.

این رسانه آمریکایی به نقل از این مقام که نامش را بیان نکرده است، مدعی شد: انتظارات بسیار کمی از این مذاکرات است.

پولیتیکو به نقل از دو مقام ارشد دیگر که نام آنها را نیز بیان نکرده است، مدعی شد: مذاکرات در قطر احتمالا ۲ یا ۳ روز بیشتر به طول نخواهد انجامید.

به نوشته این رسانه آمریکایی، آنها همچنین بدبینی خود به این مذاکرات را تکرار کردند.

در این گزارش آمده است: یک مقام  اشاره کرد با وجود اینکه جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که اخیراً به تهران سفر کرده بود، "موفق شد روند مذاکرات را دوباره احیا کند، اما از زمان توقف مذاکرات در وین، تغییر چندانی ایجاد نشده است.

به گزارش ایرنا، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن نیز در آستانه آغاز مذاکرات رفع تحریم‌ها در قطر، بدون هیچ اشاره ای به نقش کشورش توپ این مذاکرات را هم در زمین ایران انداخت.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه در نشستی با خبرنگاران درباره مذاکرات پیش رو در قطر با تکرار ادعاهای همیشگی آمریکا مدعی شد: در مورد ایران باید بگویم که دیدگاه  آمریکا از مدت ها پیش صریح بوده است، به این معنی که ما مصمم به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.

این مقام دولت بایدن افزود: ما فکر می کنیم یک توافق دیپلماتیک بهترین راه برای انجام این کار است. ما فکر می کنیم که بازگشت متقابل به برجام در راستای منافع آمریکا و شرکای ما است. 

وی با ادعای اینکه " برای ایران یک توافق روی میز است" همچون گذشته مدعی شد تصمیم گیری در مورد پذیرفتن یا رد این توافق بر عهده ایران است.

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست نیز روز دوشنبه به وقت محلی نوشت، یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت که واشنگتن  با حضور در دور جدید مذاکرات که رسانه های ایرانی گفته اند در دوحه، پایتخت قطر برگزار می شود، موافقت کرده است.

این رسانه آمریکایی مدعی شد که با این حال این مقام آمریکایی نسبت به نزدیک بودن توافق احتمالی با ایران در مقایسه با شرایط آن در سه ماه گذشته ابراز خوش بینی نکرد.

واشنگتن پست به نقل از این مقام که خواست نامش فاش نشود، در عین حال گفت: ما پیش داوری نمی کنیم، اما انتظارات خود را کنترل شده حفظ می کنیم.

این در حالی است که به گزارش ایرنا، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در نشست خبری مشترک با چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه حساسیت و ملاحظات ایران را درباره صهیونیست‌ها و تحرکات این رژیم در دیدار با چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه به صراحت بیان کردم، گفت: دور جدید گفت‌ وگوها برای رفع تحریم‌ها با واقع بینی آمریکا و سه کشور اروپایی به نقطه توافق منجر شود.

همزمان با از سرگیری دوره جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها برغم کارشکنی‌ها و سنگ‌اندازی صهیونیست‌ها، رژیم صهیونیستی اعتراف کرد برای تاثیر گذاشتن بر هر توافق احتمالی به تحرکاتش ادامه می‌دهد.

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه نوشت بنی گانتس وزیر جنگ رژیم  صهیونیستی اعلام کرد که اسرائیل با قدرت های جهانی برای تاثیر گذاشتن بر هر توافق احتمالی با ایران در مذاکرات هسته ای همکاری خواهد کرد.

این مقام صهیونیستی به خبرنگاران گفت: با توجه به از سرگیری احتمالی مذاکرات هسته ای، ما به همکاری با آمریکا و سایر کشورها ادامه خواهیم داد تا موضع خود را روشن کنیم و بر شکل گیری این توافق تأثیر بگذاریم.

وی ادعا کرد: باید تصریح کنم که اسرائیل با یک توافق هسته ای مخالف نیست. ما بایک توافق بد مخالف هستیم.

گانتس با تکرار ادعاهای هفته گذشته خود در مورد ائتلاف دفاع هوایی با شرکای منطقه ای که نامی از آنها برده نشده است، گفت که این همکاری "ابعاد عملیاتی دیگری" دارد و  توضیح بیشتری نداد.

مذاکرات وین پس از ماه‌ها گفت‌وگوهای فشرده، اسفند سال گذشته به دلیل تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم‌گیری، زیاده‌خواهی و طرح درخواست‌های جدید واشنگتن به وضعیت بن‌بست کشیده شد.

دولت دموکرات جو بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام است، نه تنها گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته که در راستای سیاست های شکست خورده فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ حرکت کرده و تحریم‌ها علیه ایران را افزایش داده است.

مذاکرات رفع تحریم‌ها در نتیجه گفت‌وگوهای روز شنبه میان وزیر امور خارجه ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درحالی از سرگرفته خواهد شد که این آخرین شانس ایالات متحده برای برداشتن گام‌های ضروری، معتبر و اعتماد ساز در راستای رسیدن به توافق نهایی با ایران است.

جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات با هدف رفع تحریم‌ها و حفظ توافق هسته‌ای نشان داد.

جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشتر در سفر به تهران ضمن اعلام ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایران، گفت که دور تازه مذاکرات نه در وین که در یک کشور منطقه و به طور خاص در یک کشور شورای همکاری برگزار خواهد شد.

منابع آگاه در وزارت خارجه قطر پیشتر گفته بودند که قرار است دور جدید مذاکرات برای احیای برجام در این کشور حاشیه خلیج فارس برگزار شود.

«محمد مرندی»، مشاور هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، شب گذشته به پایگاه «العربی الجدید» گفت که ایران به این منظور دوحه را انتخاب کرده چون قطر یک کشور دوست است.

مرندی گفت که ازسرگیری مذاکرات به معنای رسیدن به توافق نیست چون توافق هسته‌ای اکنون توسط امریکا به گروگان گرفته شده و تا وقتی که تحریم‌ها برداشته نشود و امریکا ضمانت ندهد، توافقی در کار نخواهد بود.

نظر شما