شناسهٔ خبر: 54667510 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

حقوقی، قضایی و انتظامی

روش‌های نوین کلاهبرداری؛ حساب‌هایی که با یک پیامک خالی می‌شوند

صاحب‌خبر -

یکی از راه های کلاهبرداری که این روزها کسانی که با روش های فناوری اطلاعات آشنایی دارند، اقدام می کنند، فیشینگ است؛ بدین ترتیب که با راه اندازی سایت های جعلی مشابه سایت اصلی، اطلاعات افراد را عموما برای سوءاستفاده های مالی سرقت می کنند. این روش اگرچه با راه اندازی رمز دوم پویا تا حد زيادي کاهش یافته، ولی همچنان قربانیانی دارد.

ثبت نام سهام عدالت، ابلاغیه قضایی، ثبت نام دریافت رایانه از روش های جدیدی است که توسط کلاهبرداران مورد استفاده قرار می گیرد. مواجهه با پیامک های جعلی که عموما از شماره های شخصی ارسال می شود و با یک لینک فیشینگ در متن پیامک، از شما اطلاعات شخصی درخواست می کند، در بدترین حالت، می تواند اطلاعات بانکی شما را لو دهد و حسابتان را خالی کند.

هرچند بارها از سوی مسئولان هشدار داده شده که به آدرس سایت هایی که برایشان ارسال می شود، توجه داشته باشند و همچنین پیامک های قضایی یا دیگر سازمان های دولتی و حاکمیتی، با شماره های شخصی ارسال نمی شود، با وجود این همچنان احتمال فریب خوردن کاربران وجود دارد و با پیام های فریبنده، کاربر را با هدف خالی کردن حساب بانکی و نصب بدافزار روی گوشی که می تواند منجر به ارسال ناخواسته همین پیامک های فریبنده شود، به سایت های جعلی می کشانند. صرف نظر از اینکه لینک های مخربی که در پیام های جعلی وجود دارد میتواند منجر به دانلود نرم افزارهای مخرب و بدافزار روی سیستم و گوشی شما شود، کلاهبرداران ممکن است اطلاعات شخصی شما از نام، کد ملی و دیگر اطلاعاتی که در مهندسی اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد را از شما دریافت کنند و در حالت خطرناک تری، از شما می خواهند مبلغی را به سایت دولتی که وارد شده اید (در حالیکه سایت فیشینگ است) واریز کنید. این مبلغ ممکن است ناچیز باشد، ولی با وارد کردن اطلاعات بانکی، تمام حساب شما در معرض خطر قرار می گیرد.

بنابراین همانطور که بارها هشدار داده شده، هنگام دریافت پیامک هایی که دارای لینک است، حتما دقت کنید و تا جایی که امکان دارد روی لینکی که در اس ام اس آمده کلیک نکنید و خودتان آدرس سایت مورد نظر را جستجو کنید و وارد شوید، تا گرفتار کلاهبرداری های فیشینگ نشوید. همچنین باید توجه داشته باشید که پیامک های دولتی از شماره های شخصی ارسال نمی شوند، در صورت مواجهه با پیام هایی که شما را به باز کردن لینک دعوت می کنند، احتمال فیشینگ وجود دارد.

کلاهبرداری سایبری همچنان در صدر جرایم سایبری

سرهنگ «رامین پاشایی» گفت: مجرمان سایبری به محض وقوع یک جریان یا بهره مندی عمومی از خدمات دولتی با پیش فرض ثبت نام در سامانه های اعلامی بلافاصله با طراحی سایت جعلی و ارسال پیامک از سرشماره های مشخص حاوی لینک های آلوده با تهدید و یا ترغیب اجباری هموطنان به لینک های آلوده و هدایت فریب خوردگان به درگاه های جعلی بانکی از آن ها کلاهبرداری می کنند.

این مقام مسئول افزود: خوشبختانه عملیات رسانه ای پلیس فتا با بهره گیری از تمامی ظرفیت های رسانه ای موجود در کشور مؤثر واقع شده و ضمن افزایش دانش سایبری هموطنان نرخ وقوع این گونه جرائم کاهش یافته است؛ ولیکن متاسفانه تعدد سامانه های دولتی فعال در کشور، عدم اهتمام جدی دستگاه های اجرایی در اطلاع رسانی آسیب ها و تهدیدات پیش رو و همچنین سهل انگاری و غفلت هموطنان از علل اصلی وقوع اینگونه جرایم محسوب می شود.

او اظهار کرد: در راستای پیشگیری از وقوع جرائم و سوء استفاده از نام و اعتبار سامانه های دولتی و پیامک های جعلی راه اندازی یک سامانه جامع، کاربردی و مرجع از سوی مراکز ملی فضای مجازی کشور از اهداف این پلیس است.

معاون فرهنگی- اجتماعی پلیس فتا فراجا افزود: هفته گذشته نیز کلاهبرداری با عنوان «سامانه پیامک پست کشور» آغاز شد که با هوشیاری مسوولان مربوطه در واحد ارتباطات مردمی و اطلاع رسانی مشترکین فی ما بین پلیس فتا و پست کشور خوشبختانه مجرمان سایبری در این حوزه ناکام شدند.

سرهنگ پاشایی اظهار کرد :مجرمان سایبری و افراد سودجو با عناوین جعلی «ثبت نام و یا قطع یارانه حمایتی معیشتی دولت» همچنان مترصد کلاهبرداری از هموطنان هستند لذا از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز انتظار داریم در حوزه اطلاع رسانی آسیب ها و تهدیدات پیش رو سامانه تحت اختیار v.ReFah همکاري و تعامل بیشتری با این پلیس داشته باشند.

این مقام سایبری به هموطنان هشدار داد: به هیچ عنوان به پیامک های جعلی که با سرشماره های شخصی از طریق تلفن همراه و یا پیام رسان «واتساپ» برای آنان ارسال می شود توجه نکنند و روی لینک ارسال شده کلیک نکنند و در صورت بروز غفلت و سهل انگاری و آلوده شدن گوشی موبایل بلافاصله با مراجعه به تنظیمات گوشی تلفن همراه و باز گرداندن گوشی به تنظیمات اولیه کارخانه دسترسی مجرمان را به اطلاعات گوشی خود مسدود کنند.

فیشینگ به اوج خود رسید

همچنین گفتنی است حملات فیشینگ در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲، به بالاترین حد خود رسیده و برای نخستین بار از یک میلیون نفر گذشت. اینفوسکوریتی اعلام‌کرد که طبق داده های گروه کاری ضدفیشینگ (APWG) در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲، حملات فیشینگ به بالاترین حد خود رسید و برای اولین بار از یک میلیون نفر گذشت. گزارش جدید روند فعالیت فیشینگ صنعت، مجری قانون و ائتلاف دولتی همچنین نشان داد که ماه مارس با شناسایی ۳۸۴ هزار و ۲۹۱ حمله، بدترین ماه ثبت شده برای فیشینگ بوده است. بخش مالی بیشترین ضربه را بخود اختصاص داد و ۲۴ درصد از حملات شناسایی شده مربوط به این بخش بوده است، اگرچه ارائه دهندگان ایمیل وب و SaaS نیز اهداف محبوبی بودند.

در اخبار مرتبط، محققان امنیتی این هفته جزئیات یک کمپین جدید فیشینگ «فیس بوک» را منتشر کردند که معتقدند ممکن است صدها میلیون کاربر رسانه های اجتماعی را هدف قرار داده باشد، کاربران به منظور مشاهده یک ویدئو، وارد به اعتبار خود به یک پورتال مشروع «فیس بوک » می شوند. با این کار، بازیگر تهدیدکننده، حساب را ربوده و لینک های بیشتری را به مخاطبین قربانی از طریق پیام رسان « فیس بوک » ارسال می کند. پس از کلیک کاربر، آن ها به صفحه واقعی فیشینگ هدایت می شوند.

با این حال، از نظر آنچه در« فیس بوک » وجود دارد ، این لینک با استفاده از یک سرویس مشروع ایجاد می شود که فیسبوک نمی تواند بدون مسدود کردن برنامه ها و لینک ها نیز بطور کامل مسدود شود. هنگامی که قربانی وارد اعتبار خود به پورتال فیشینگ شد، آنها به صفحات مختلف فرود هدایت میشوند، که از طریق آن بازیگر تهدیدکننده میتواند از این کمپین سود ببرد.

به گفته پیکسم سکوریتی، این درآمد از ترکیبی از ابزارهای ردیابی تبلیغ در صفحات فرود حاصل می شود و پس از ورود کاربر اعتبار خود را در صفحه فیشینگ تغییر می دهد. این صفحات معمولاً به یک صفحه تبلیغات نادرست یا تبلیغاتی هدایت میشوند که باعث تعامل بیشتر کاربر می شود که عامل تهدید از آن درآمد ارجاع دریافت می کند. حداقل ۵/۸ میلیون کاربر تاکنون در سال ۲۰۲۲ از پورتال فیشینگ بازدید کرده اند که نشان دهنده میزان موفقیت مداومی است که چنین حملاتی می توانند ایجاد کنند.