شناسهٔ خبر: 54539122 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

سفر ماه آینده بایدن به عربستان،چرا آمریکا به دنبال بهبود روابط با ریاض است؟

صاحب‌خبر -
سفر ماه آینده بایدن به عربستان،چرا آمریکا به دنبال بهبود روابط با ریاض است؟

خبرگزاری آریا-روزنامه وال استریت ژورنال به رغم اینکه جو بایدن رییس جمهوری آمریکا اعلام کرده هنوز تصمیمی برای سفر به ریاض نگرفته، روز یکشنبه گزارش داد که وی ماه آینده به عربستان خواهد رفت.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از العالم،این روزنامه آمریکایی امروز به نقل از دو مقام آگاه نوشت که کاخ سفید قرار است روز دوشنبه سفر بایدن به عربستان را اعلام کند.
این مقام ها گفتند که رییس جمهوری آمریکا ماه آینده (میلادی) در بخشی از تور خود در منطقه خاورمیانه که شامل سفر به اسرائیل نیز می شود، به عربستان خواهد رفت.
یکی از این مقام ها بیان کرد که این برنامه کاری در حال حاضر شامل دیدار با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی می شود.
اوایل روز شنبه بایدن در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم گرفته است به عربستان سعودی برود یا خیر، پاسخ داد: "هنوز نه."
بایدن بارها از عربستان بخاطر سوابق حقوق بشری این کشور و دستور قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی- آمریکایی به شدت انتقاد کرده و عربستان را در جریان کمپین انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا "منفور" خوانده بود.
برخی از متحدان رییس جمهوری آمریکا در کنگره از ایده دیدار وی با بن سلمان انتقاد کردند. آدام شیف نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا هفته گذشته با اشاره به ولیعهد عربستان گفت: تا زمانی که عربستان سعودی در زمینه حقوق بشر خود تغییری اساسی ایجاد نکند، من نمی خواهم کاری با او داشته باشم.
مقامات آمریکایی اذعان کردند که آنها باید با عربستان بر سر چالش های جهانی از جمله افزایش قیمت های نفت و مساله ایران همکاری و روابط دو جانبه را تقویت کنند. قیمت سراسری بنزین در ایالات متحده از 5 دلار در هر گالن عبور کرده و فشارهای سیاسی را بر بایدن بمنظور یافتن راهی جهت کاهش قیمت ها افزایش داده است.

چرخش آمریکا به سمت عربستان
 شبکه آمریکایی سی ان ان به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در حال حرکت برای احیای روابط با عربستان سعودی، دور زدن موضوع قتل جمال خاشقجی و ترمیم روابط با عربستان سعودی است.
 بایدن وقتی دوره ریاست جمهوری خود را آغاز کرده بود؛ متعهد شده بود که عربستان سعودی را «طرد» کند تا بهای قتل خاشقجی را بپردازد. گزارش اطلاعاتی آمریکا مستقیماً محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را به سازماندهی قتل خاشقجی متهم می کرد.
 منابع سی‌ان‌ان تأیید می‌کنند که بایدن، تحت فشار شدید برای سرکوب روسیه و کاهش قیمت گاز داخلی در بحبوحه افزایش تورم با سریع‌ترین شتاب از سال 1981، خشم اخلاقی خود را کنار گذاشته تا روابط گرم‌تری با عربستان سعودی در میان آشفتگی چشمگیر جهانی دنبال کند.

بایدن: برای سفر به عربستان هنوز تصمیم نگرفته ام
از سوی دیگررئیس جمهور آمریکا درباره احتمال سفرش به عربستان سعودی و استفاده از این فرصت جهت دستیابی به توافقی برای بهبود روابط ریاض-تل آویو گفت که این مسئله به زودی مشخص خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که هنوز درباره این مسئله که به سفر به عربستان سعودی سفر خواهد کرد یا خیر، تصمیم نگرفته است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا وی از این سفر احتمالی به خاورمیانه جهت دستیابی به توافقی برای بهبود روابط عربستان و رژیم صهیونیستی استفاده می کند یا خیر، گفت: خواهیم دید.
هر گونه سفر احتمالی به عربستان سعودی احتمالاً با هدف تقویت روابط با این کشور صورت می گیرد و این در حالی است که بایدن در تلاش برای یافتن راه هایی برای کاهش قیمت بنزین در آمریکا است.
همچنین در صورت انجام این سفر، مسئله قتل «جما خاشقجی» خبرنگار مشهور و منتقد حکومت سعودی توسط عوامل این حکومت در ترکیه از سوی آمریکا کاملا نادیده گرفته خواهد شد.
پیشتر 13 نهاد بین المللی حقوق بشری در بیانیه‌ای مشترک تاکید کردند: سفر بایدن به ریاض و دیدار وی با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، می‌تواند مشوقی تازه برای تشدید سیاست سرکوبگرانه آل سعود فراهم کرده و همچنین به رژیم سعودی برای فرار از مجازات و بازخواست کمک کند.
همه اینها در حالی است که کاخ سفید از این سفر حمایت کرده است.
«کارن ژان پی یر» سخنگوی کاخ سفید در همین رابطه گفت: سفر به اسراییل و عربستان سعودی، زمانی که انجام شود، در چارچوب دستاوردهایی قابل توجه برای مردم آمریکا در منطقه خاورمیانه خواهد بود.
وی افزود: چنانچه او (بایدن) تشخیص دهد که تعامل با یک رهبر خارجی به نفع ایالات متحده است و چنین تعاملی می تواند نتایجی را به همراه داشته باشد، این کار را انجام خواهد داد.
سخنگوی کاخ سفید تاکید کرد که عربستان سعودی نزدیک به 80 سال است که شریک راهبردی آمریکا بوده و تردیدی نیست که منافع مهم واشنگتن با این کشور در هم تنیده شده است.
گمانه زنی ها حاکی از آن است که بایدن سفر خود به سرزمین های اشغالی و عربستان سعودی به عنوان رئیس جمهور آمریکا در ماه جاری میلادی و همزمان با سفرش به آلمان و اسپانیا برای شرکت در اجلاس «گروه هفت» (جی7) و ناتو انجام خواهد داد. برخی گمانه زنی ها نیز حاکی از آن است که این سفر به ماه جولای موکول شده است.

سفر هیت های سیاسی عربستان به آمریکا

برخی منابع آگاه اعلام کردند که قرار است دو هیئت سیاسی سعودی به آمریکا سفر کنند.
به گزارش رویترز، دو هیئت سیاسی از سوی دولت عربستان سعودی قرار است به زودی به کاخ سفید در پایتخت آمریکا اعزام شوند.
گفته شده اعزام این هیئت‌ها با هدف رفع تیرگی روابط دو کشور و فراهم کردن زمینه برای دیدار آتی «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا از عربستان صورت می‌گیرد.
براساس این گزارش، اولین هیئت سعودی قرار است در 15 ژوئن به واشنگتن سفر کند و «مجید بن عبدالله القصابی»، وزیر بازرگانی عربستان سعودی ریاست این هیئت را بر عهده خواهد داشت. همچنین دومین هیئت اعزامی سعودی‌ها به ریاست «خالد الفالح»، وزیر سرمایه گذاری عربستان تا پایان ماه ژوئن به واشنگتن سفر خواهد کرد.
همچنین هیئت‌های اعزامی عربستان سعودی به آمریکا شامل ده‌ها مقام دولتی و مدیران شرکت سعودی خواهد بود که در مورد توافقات و معاملات در چندین بخش از جمله حمل و نقل، لجستیک و انرژی‌های تجدید پذیر گفتگو خواهند کرد.
بایدن روز جمعه اعلام کرده بود که ممکن است به زودی به عربستان سعودی سفر کند، سفری که به گفته منابع متعدد می‌تواند شامل گفتگو با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان باشد.
پیشتر منابع خبری از سفر قریب الوقوع «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی و دیدار وی با مقامات این کشور خبر داده بودند و روزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از یک مسئول در دولت آمریکا اعلام کرد که بایدن سفر به ریاض را به سفر اروپایی و خاورمیانه خود اضافه خواهد کرد. نیویورک تایمز افزود که اقدامات برای تنظیم این سفر که قرار است اواخر ماه ژوئن میلادی (اواسط تیرماه) انجام شود و بایدن طی آن با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار خواهد کرد، در حال انجام است.
با وجود انتشار گزارش‌ها درباره سفر بایدن به ریاض، اما روز گذشته «ان‌بی‌سی نیوز» اعلام کرد که سفر «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به عربستان سعودی و اراضی اشغالی فلسطین به تعویق افتاده است. منابع مطلع آمریکایی به ان‌بی‌سی نیوز گفتند که کاخ سفید اکنون در حال برنامه ریزی کردن یک سفر گسترده‌تر به منطقه غرب آسیا در ماه آینده میلادی است. در همین راستا، یک منبع آمریکایی مطلع تأکید کرده است: در حال حاضر ما در تلاش هستیم تا تاریخ دقیق سفر منطقه‌ای بایدن را مشخص کنیم. هر زمان که تاریخ این سفر مشخص شود آن را اعلام می‌کنیم.

بایدن به دنبال جلب حمایت عربستان از اوکراین
مجله آمریکایی فارن افرز در گزارشی از سفر قریب الوقوع جو بایدن به عربستان سعودی که قرار است در اواخر ماه جاری میلادی برگزار شود، انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، دوماهنامه آمریکایی فارن افرز درباره سفر بایدن به ریاض که در ماه جاری میلادی انجام خواهد شد، نوشت: رئیس جمهور آمریکا قطعاً در این سفر نمی‎تواند مقامات سعودی را به افزایش تولید نفت و اعمال تحریم علیه روسیه قانع کند.
این مجله آمریکایی سفر بایدن را کرنش در برابر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، توصیف کرده و می‌نویسد: سرخم کردن برای محمد بن سلمان از سوی بایدن اشتباه است، چون وی با دستانی خالی ریاض را ترک خواهد کرد.
فارن افرز امکان موفقیت بایدن در این سفر را ناچیز دانسته و می‎نویسد: عربستان سعودی روابط با روسیه را با هدف افزایش تولید نفت، قطع نخواهد کرد. مقامات ریاض در وهله نخست منافع این کشور در زمینه جلوگیری از کاهش تقاضای جهانی برای واردات نفت از کشورهای صادرکننده را مدنظر قرار خواهند داد.
این مجله آمریکایی در ادامه گزارش خود آورده است: برخی معتقدند که بایدن می‌تواند سعودی‌ها را به سوی دوری گزیدن از چین و روسیه سوق دهد اما دور از ذهن است که ریاض در نتیجه سفر مقامات ارشد آمریکایی و یا توافقات سنگین تسلیحاتی با واشنگتن، در روابطش با پکن و مسکو شکاف ایجاد کند، به ویژه اینکه روابط عربستان سعودی با این دو کشور در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است.
فارن افرز که نشریه چاپ شورای روابط خارجی در آمریکاست و توسط بسیاری، معتبرترین نشریه در زمینه سیاست‌ها و روابط خارجی آمریکا محسوب می‌شود، در پایان پیش‌بینی کرده که مقامات کشورهای خاورمیانه همچنان بر تصمیم خود در زمینه عدم اعمال تحریم علیه روسیه به دلیل جنگ در اوکراین، مصمم باقی بمانند.

طرح کنگره برای آینده مناسبات آمریکا و عربستان

چند کمیسیون در کنگره آمریکا شش محور اصلی را در رابطه با روابط با عربستان پیش از سفر رئیس جمهوری آمریکا به این کشور تعیین کردند.
به گزارش CNN عربی، کمیسیون امنیت ملی به همراه پنج کمیسیون دیگر کنگره در بیانیه‌ای درباره سفر احتمالی جو بایدن به عربستان سعودی و منطقه طی ماه جاری میلادی تاکید کردند: عربستان همیشه شریک مهمی برای ایالات متحده بوده است و ما به دنبال افزایش همکاری با آن در زمینه‌های منطقه‌ای، مقابله با تروریسم، انرژی و اولویت‌های دیگر هستیم. علی‌رغم این روابط اما رهبری ریاض بارها و بارها به شیوه‌ای رفتار کرده که با سیاست و ارزش‌های آمریکا در تناقض بوده است.
در این بیانیه آمده است: عربستان سعودی حاضر به تحقق ثبات در بازارهای جهانی انرژی نیست و این موضوع آسیب اقتصادی به آمریکایی‌ها وارد می‌کند. علاوه بر این طولانی شدن جنگ یمن به رهبری ریاض یک فاجعه انسانی بی‌سابقه ایجاد کرده است که باعث بی‌ثباتی منطقه‌ای می‌شود.
این کمیسیون‌های کنگره در ادامه تاکید کردند که اعدام‌های دسته جمعی و فشار بر ترکیه برای توقف روند محاکمه در پرونده قتل وحشیانه جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی، از دیگر این اقدامات است.
این کمیسیون‌ها همچنین از بایدن خواستند که بر اساس شش اصل زیر به تقویت روابط با عربستان بپردازد:
تعهدات بیشتر عربستان برای تثبیت بازارهای جهانی انرژی و خروج از قرارداد تولید نفت که در دوره ریاست جمهوری ترامپ میان ریاض و روسیه منعقد شده‌اند.
 تداوم تعلیق کمک‌های نظامی آمریکا به عربستان در جنگ یمن و فشار برای آغاز گفت‌وگوهای صلح میان طرف‌های مختلف در این کشور.
 درخواست از ریاض برای پایان دادن به بازداشت خودسرانه مدافعان حقوق بشر و همچنین دیگر نقض‌های صورت گرفته توسط عربستان در زمینه حقوق بشر.
  درخواست مجدد برای ازسرگیری روند محاکمه در پرونده قتل جمال خاشقجی مطابق با استانداردهای حقوقی بین‌المللی.
 پیروی از سیاست بلند مدت آمریکا و دریافت ضمانت‌های سختگیرانه برای هرگونه همکاری هسته‌ای غیرنظامی.
 تأکید بر خطرات افزایش همکاری‌های استراتژیک عربستان سعودی با چین.


 

برچسب‌ها:

نظر شما