شفقنا- ایران در واکنش به رفتارهای «غیرحقوقی و گزارشهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی»، اعلام کرد که از این پس «دوربین های آژانس» فعالیت های هسته ای ایران را ضبط نمی کنند. این اقدام در حالی صورت گرفت که روز گذشته آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه پیشنویس قطعنامه خود علیه ایران را به آژانس بینالمللی انرژی تحویل دادند.
قرار است در نشست فصلی این هفته شورای حکام، ۳۵ کشور عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد این پیش نویس بحث کنند و در نهایت آن را به رای گذارند. نشست شورای حکام آژانس از روز دوشنبه ۱۶ خرداد ماه در مقر این سازمان در وین آغاز به کار کرده است و احتمالا این قطعنامه در دو روز آینده به رای گذاشته میشود. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پیش از این در پیامی درباره عواقب تصویب این قطعنامه حساب توییتر خود نوشته بود: «اگر بانیان قطعنامه ضد ایرانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روش تهدید را دنبال کنند، مسئول همه عواقب آن هستند».
در این پیشنویس از ایران به دلیل پاسخ ندادن کامل به سؤالات آژانس در مورد ردیابی مواد اورانیومی در مکانهای اعلامنشده در ایران انتقاد شده است، موضوعی که ایران آن را رد کرده و «سیاسی کاری» می داند.
به گزارش شفقنا، در ادامه اخبار مربوط به این رخداد را می خوانید:
ایران فعالیت دو دوربین «فرا پادمانی» آژانس بینالمللی انرژی اتمی را متوقف کرد
با حضور سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در یکی از مراکز هستهای، فعالیت دو دوربین فرا پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی متوقف شد.
سازمان انرژی اتمی ایران در بیانیهای درباره قطع فعالیت این دو دوربین گفت که «امروز فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع شد.»
در این بیانیه تاکید شده است که «جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متاسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسن نیت ایران است، نه تنها قدردان این همکاریها نبوده، بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است.»
با این حال ایران گفته است که بیش از ۸۰ درصد از دوربینهای موجود آژانس دوربینهای پادمانی هستند که مانند سابق به فعالیت خود ادامه میدهد.
«پادمان» به معنی نظارت و حراست از ریشهٔ فعل پاییدن به سیستم بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته میشود که برای بررسی صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای صورت میگیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران: به جز قطع دوربین های آژانس، اقدامات دیگری هم در نظر داریم
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی امروز چهارشنبه در یک گفت وگوی تلویزیونی با اشاره به حذف دو دوربین از دوربینهای نظارتی آژانس انرژی اتمی در ایران گفت: با توجه به همکاری گسترده ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی متاسفانه رفتار آژانس یک رفتار مناسب این همکاری نبوده و با تلاش کشورهای غربی به خصوص سه کشور اروپایی و غربی تحرکاتی را علیه کشور ما آغاز کردند.
او اظهار داشت: بر این اساس، تصمیم گرفتیم برخی از همکاریها که فراتر از پادمان بود و جزو تعهدات ما نبود و تنها بر مبنای حسن نیت این کارها را انجام میدادیم، مثل ضبط برخی از فعالیتها توسط دوربینهای آژانس، سنجش غنای برخط یا فلومتر، دستور داده شد که فعالیتشان متوقف شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآور شد: البته در گذشته هم قرار نبود که اطلاعات اینها مگر در حالت پذیرش شرایط ایران داده شود و مبنای آن هم قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران بود. ما این اطلاعات را به آنها نمیدادیم و از امروز این اطلاعات ضبط هم نمیشود.
او افزود: اقدامات دیگری هم در نظر هست. امیدوار هستیم که آنها به خودشان بیایند و جواب همکاری ایران را با همکاری بدهند. نمی شود که ایران همکاری داشته باشد و آن طرف رفتار نامناسبی از خودشان نشان دهند.۸۰ درصد دوربین های آژانس پادمانی هستند. مامتعهد به پادمان هستیم. و آنها به فعالیت خود ادامه می دهند. دوربین هایی که قرار است فعالیت آنها متوقف شود و ما امروز از بعضی از سایت ها شروع کردیم، دوربین های فراپادمانی هستند. اطلاعاتی ضبط می شد که این اطلاعات بعدا می توانست برای آژانس قابل استفاده باشد. ما دیگر این اطلاعات را در اختیار آژانس نمی گذاریم. امیدواریم با اقداماتی که انجام می شود، آنها به خودشان بیایند.
کمالوندی تاکید کرد: امیدواریم با اقداماتی که انجام میشود، اینها به خودشان بیایند و روش و منش خود را عوض کنند. با این رویکرد نمیتوانند انتظار داشته باشند که جمهوری اسلامی ایران در قبال عدم همکاری آنها و سوء نیتشان همکاری گسترده داشته باشد. جلساتی با آژانس داشتیم اما متاسفانه گزارشی که مدیرکل داده است، منعکس کننده همکاریها و حسن نیتها نبوده و امیدواریم که این رویکرد را تغییر دهند.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران: ما دقیقاً طبق ضابطه و مقررات آژانس کار میکنیم
رییس سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچگونه فعالیت هستهای پنهان و نوشتهنشده ندارد، تصریح کرد: مردم عزیز ما این را بدانند که القائاتی که اینها در رسانههای تحت نفوذ صهیونیستها و غربیها به شکل پرتکراری مطرح میکنند، هیچ سایت معرفی نشده یا هیچ فعالیت معرفی نشده، وجود ندارد. مواردی که در قالب همین اسناد کذایی و ادعایی هست، کاملاً در قالب چهار مکان مطرح شده که آمدند و چهار مکان را رفتند و بازرسی کردند و یکی از این چهار مکان را بستند.
اسلامی یادآور شد: حالا این مکان چیست؟ صفحه اورانیوم فلزی است که اگر مردم خاطرشان باشد اینها از ۲۰ سال پیش اتهام میزنند ایران دارد بمب میسازد! کدام بمب؟ اول گفتند در شیان و لویزان، بعد گفتند پارچین، بعد گفتند جنوب غرب تهران. هر روز یک آدرسی را منافقین و صهیونیستها بیان میکردند که کشور را متهم کنند و ایران را تحت فشار قرار دهند.
رییس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: ما دقیقاً طبق ضابطه و مقررات آژانس کار میکنیم و هیچ فعالیت ما نیست که تحت نظارت آژانس نباشد و رویههای آژانس را رعایت نکرده باشد. نه ما این اتهامات را میپذیریم و نه با این عملیات سنگین روانیشان عقبنشینی میکنیم. ما یک باقیمانده حسن نیتی در برجام داریم که اگر نخواهند به تعهدات خود عمل کنند، حتماً در آن باقیمانده حسن نیت خود تجدیدنظر میکنیم.
اسلامی گفت: جریان صنعتی تولیدمان برقرار است و تحت تاثیر احساسات حرکت نمیکنیم. ما یک برنامه داریم و قانون اقدام راهبردی مجلس تکالیفی را برای ما تعریف کرده که عین آن را اجرا میکنیم و نظارت هم صورت میگیرد.
گروسی: پاسخ ایران قانع کننده نبوده است
گفتنی است رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در نشست شورای حکام گفته بود: ایران توضیحی ارائه نداده است که در رابطه با یافتههای آژانس در سه محل اعلامنشده در ایران، از نظر فنی موثق باشند. ایران علاوه بر این آژانس را از محل یا محلهای فعلی مواد هستهای یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای که در سال ۲۰۱۸ از تورقوز آباد منتقل شده بودند، مطلع نکرده است. تا زمانی که ایران توضیحات موثقی به لحاظ فنی درباره وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در تورقوزآباد، ورامین و مریوان ارائه ندهد و آژانس را از تمامی محلهای وجود مواد هستهای یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای مطع نکند، آژانس نمیتواند صحت و کامل بودن اظهارات ایران را تحت معاهده پادمانیاش تایید کند. بنابراین، مسائل پادمانی مربوط به این سه محل هنوز[حل نشده] باقی ماندهاند.
ایران: پاسخ های دقیقی به آژانس دادیم
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفتوگو با شبکه الجزیره درباره این ادعاها گفت: پاسخهایی که تاکنون به سوالات آژانس بین المللی انرژی اتمی دادهایم، دقیق بوده است.
اسلامی گفت: مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اراده جدی برای «قانع کننده» توصیف کردن پاسخهای ما ندارد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی به گزارشهای اطلاعاتی دشمنان ما و در راس آنها اسرائیل استناد میکند.
او افزود: قطعنامهای که برخی در شورای حکام برای رسیدن به آن تلاش میکنند اوضاع جدیدی را به وجود نخواهد آورد. آژانس باید نفوذ سیاسی در داخل خود را متوقف کند و به قوانین پایبند باشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از هدف قرار دادن سایت های ما انتقاد نکرد و این یک پرسش بزرگ است. سلاح هسته ای در راهبرد ما جایی ندارد و چیزهایی که مطرح می شود تنها اتهامات مغرضانه است.
اسلامی بیان کرد: سهم ما از انرژی جهانی تنها ۳ درصد است و ۲۵درصد فعالیت بازرسان آژانس در خاک ما انجام می شود. تصمیم غنی سازی اورانیوم ۹۰ درصد منوط به تصمیمات مسئولان مربوطه است. ما تصمیم غنی سازی اورانیوم را تنها برای تحریک کردن اتخاذ نمی کنیم. دستیابی آژانس به فیلمها و ضبط ویدیویی منوط به سرنوشت توافق است.
او در ادامه خاطرنشان کرد: ما بدون توجه به نتیجه توافق به فعالیت های مسالمت آمیز هسته ای خود ادامه می دهیم. ما آماده پایبندی به توافق هسته ای هستیم به شرطی که طرف های دیگر به تمام بندهای توافق پایبند باشند.
بیانیه اتحادیه اروپا: ایران دست به مجموعه اقدامات مغایر با برجام زده است
در بخشی از متن بیانیه اتحادیه اروپا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران که روز گذشته ارایه شد، آمده است: اتحادیه اروپا عمیقا نگران این است که ایران – زمانی که درحال مذاکره برای بازگشت به اجرای کامل برجام است – دست به مجموعه اقدامات مغایر با برجام زده است که برخی از آنها تبعات عدم اشاعه هستهای جدی – و در برخی موارد حتی غیرقابل بازگشت – داشته باشند. این اقدامات که بازگشت به برجام را سختتر میکنند شامل موارد زیر میشود:
۱- تداوم انباشت اورانیوم غنیسازی شده که سطح و میزان آن بسیار بیشتر از حدود برجام است؛ ازجمله مواد با درصد غنای هشداربرانگیز ۲۰ و همچنین ۶۰ درصد که نگرانی برای اشاعه هستهای محسوب میشوند
۲- تداوم نصب، آزمایش و انباشت اورانیوم به همراه سانتریفیوژهای پیشرفته و IR-1
۳- بسط بیشتر توانایی ساخت و ساز لولههای روتور و Belows سانتریفیوژ درحالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نظارت و راستیآزمایی کامل دسترسی ندارد
۴- تولید و پرتوافکنی اهداف اورانیومی با غنای کم و زیاد
ما نگرانی بزرگ خود نسبت به فعالیتهای مهم بر روی اورانیوم فلزی که شامل اورانیوم با غنای ۲۰ درصد و دستیابی به اطلاعات غیرقابل بازگشت میشود را یادآور میشویم و بنابراین از ایران میخواهیم که از کار بیشتر بر روی تبدیل UF6 به UF4 جهت تولید اورانیوم فلزی انجام ندهد و فعالیتی برای تولید اورانیوم فلزی انجام ندهد.
برخی از این اقدامات هیچگونه توجیه غیرنظامی معتبری در چارچوب برنامه هستهای اعلام شده توسط ایران ندارند.
آمریکا: ایران از خواسته های فرا برجامی بگذرد
نماینده آمریکا در جلسه شورای حکام آژانس اتمی نیز در سخنانی مدعی شد که «درخواستهای خارج از برجام ایران» دلیل عدم احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ بوده است.
به گزارش العربیه، نماینده آمریکا در جلسه روز سهشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما شفاف ساختهایم که آماده اجرای فوری بازگشت متقابل به برجام هستیم. آنچه که نیاز داریم یک شریک مایل به توافق در ایران است. ایران باید از خواستههایش مبنی بر رفع تحریمهایی که مشخصا از برجام فراتر میروند و جلوی به نتیجه رسیدن توافق را میگیرند، بگذرد.
حمایت مجلس از محدودسازی همکاری های فراپادمانی با آژانس
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ما از تصمیم سازمان انرژی اتمی در محدودسازی همکاری های فراپادمانی با آژانس حمایت می کنیم گفت: مجلس بر رعایت کلمه به کلمه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها اصرار دارد.
محمود عباس زاده مشکینی در توضیح جلسه فوق العاده امروز چهارشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی داشت: با توجه به اقدام سیاسی کشورهای اروپایی در تهیه پیشنویس قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران، کمیسیون امنیت ملی جلسه ای با حضور کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی تشکیل داد. آقای کمالوندی در ارتباط با تحرکات اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی و تعدادی از کشورهای اروپایی عضو برجام و قطعنامه احتمالی علیه اقدامات صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی ارائه کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه غربی ها با هدف افزایش فشار سیاسی به جمهوری اسلامی ایران به دنبال اقدامات غیرقابل قبول و صدور قطعنامه هستند، این موضوع مطرح شد که ایران تصمیمات عزتمندانه ای در مقابل این اقدام اتخاذ کرده است. تعلیق بخشی از تعهدات و نظارت های فراپادمانی از تصمیماتی است که جمهوری اسلامی در مقابل این رفتار آژانس در دستورکار قرار داده، ما نیز در کمیسیون از این اقدامات عزتمندانه حمایت می کنیم چرا که اعتقاد داریم هدف غربی ها آغاز یک بازی سیاسی و فشار اقتصادی بر جمهوری اسلامی ایران است . آن ها به دنبال این هستند که با این تحرکات برای کشور هزینه اقتصادی ایجاد کنند.
عباس زاده ادامه داد: کمیسیون ضمن حمایت از سیاست های مقابله جویانه دولت در موضوع هسته ای معتقد است باید اقداماتی صورت گیرد تا تحرکات کشورهای غربی تاثیری بر موضوع معیشت مردم نگذارد لذا باید تدابیری اندیشیده شود که رفتار غربی ها آثاری در اقتصاد کشور به ویژه معیشت مردم نداشته باشد و برنامه های موثری برای اقتصاد پایدار و حمایت از اقشار جامعه به موقع اتخاذ شود.
وی همچنین بیان کرد: پیشنویس قطعنامه نشان می دهد که این اقدام کاملا سیاسی است لذا با توجه به همکاری های خوب ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی و قدم های بسیار زیادی که برای شفاف سازی انجام شده ، انتظار می رفت آژانس بین المللی انرژی اتمی اعتبار فنی خود را حفظ کرده و آن را به مسلخ منافع چند کشور غربی و آمریکا نبرد اما متاسفانه با این رفتارها اعتبار آژانس خدشه می بیند و بی شک نه تنها تاثیری بر اراده ملت و دولت ایران ندارد بلکه عزم ما را در پیمودن راه خود جزم تر خواهد کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: تاکنون جمهوری اسلامی ایران همکاری های گسترده ای با آژانس بین المللی انرژی اتمی داشته است اما آژانس بدون در نظر گرفتن این همکاری ها نه تنها قدردان نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران تلقی کرده است لذا ما از تصمیم سازمان انرژی اتمی کشورمان در محدودسازی همکاری های فراپادمانی با آژانس حمایت می کنیم، همچنین مجلس بر رعایت کلمه به کلمه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها اصرار دارد.
∎