یار نزدیک امام(ره)
حجتالاسلام سید محمود دعایی متولد ۳۰ فروردین ۱۳۲۰ در شهر یزد بود. او عضو مجمع روحانیون مبارز از سال ۱۳۶۶، سرپرست مؤسسه اطلاعات از سال ۱۳۵۹و نماینده 6 دوره مجلس شورای اسلامی تا سال ۱۳۸۳ بوده است. مرحوم دعایی که یکی از همراهان و نزدیکان امام خمینی (ره) در دوران اقامت ایشان در شهر نجف بود، سابقه سفارت ایران در بغداد بین سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۸ و مقطع پیش از آغاز جنگ تحمیلی را هم در کارنامه خود داشت.
فعالیت مرحوم دعایی قبل و بعد از انقلاب
دعایی قبل از پیروزی انقلاب در خارج و داخل ایران از فعالان سیاسی بوده و در خلال این مدت به اروپا و کشورهای آسیای غربی ( سوریه، لبنان، اردن، عربستان، پاکستان، و افغانستان) سفر کرد. مرحوم دعایی در جریان مبارزات سیاسی خارج از کشور مدت ۷ سال سخنگوی نهضت روحانیت مبارز بود و نمایندگی امام خمینی(ره) را به عنوان رابط بین مسوولین عالیرتبه عراقی با او به عهده داشت و همچنین رابط بین سازمانها و انجمنهای اسلامی و مبارز دانشجویی و برخی شخصیتهای مبارز خارج از کشور با وی بود. همچنین وی در زمان اقامت در عراق تهیهکننده و مجری برنامه رادیویی نهضت روحانیت در ایران بود. مرحوم دعایی بعد از انقلاب در اوایل سال ۱۳۵۸ به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق عازم بغداد شد و به دنبال اعتراض به دخالتهای آشکار مأموران عراقی در امور داخلی ایران به دستور وزارت خارجه در اسفند ۱۳۵۸ به ایران بازگشت.
سرپرستی موسسه اطلاعات
مرحوم حجتالاسلام سید محمود دعایی پس از انقلاب و قرار گرفتن مؤسسه اطلاعات زیر نظر ولی فقیه به عنوان مدیر این مؤسسه منصوب شد. در حکم انتصاب مرحوم دعایی به سمت سرپرست مؤسسه «اطلاعات» چنین آمده است:
از آنجا که مطبوعات کشور در ساختن جامعه نقش مؤثری را ایفا مینماید، جنابعالی را به خاطر شایستگی و لیاقتی که در ادارۀ اینگونه امور دارید به سرپرستی روزنامۀ اطلاعات که مربوط به مستضعفین است منصوب مینمایم. و البته متوجه هستید که مطبوعات باید همیشه در خدمت اسلام عزیز و مردم و کشور باشند و آزادیها در حدود قوانین مقدس اسلام و قانون اساسی به بهترین وجه تأمین شود. امید است به یاری خدا و با همکاری کارمندان متعهد، این روزنامه را در راه تحقق بخشیدن به آرمانهای
انقلاب اسلامی اداره نمایید. از خدای تعالی توفیق همگان را در این راه مسئلت دارم.
اخلاق در رسانه کمرنگ شده است
مرحوم دعایی 17 بهمن 1397 در گفتوگویی از برخی رسانهها گلایه کرد و گفت: «این روزها رسانه سالم در کشور کم پیدا میشود. امروزه برخی رسانهها تقوا ندارند و خیلی پایبند به اخلاقیات نیستند. متاسفانه دروغ خیلی رایج شده است و رسانهها امروز خیلی درباره مطالب شان تحقیق نمیکنند و همین باعث میشود نسنجیده مطالب و خبرهایشان را منتشر کنند و این نشان میدهد از اصالت یک خبر مطمئن نیستند که این خود یک آسیب مهم و جدی برای اصحاب رسانه است و این اپیدمی در برخی رسانهها وجود دارد باید برای آن چارهای اندیشید.»
وی در خصوص پرداخت رسانهها به گفتمان انقلاب، امام و مردم نیز گفت: «نمیتوان گفت صددرصد در پرداخت به این گفتمان موفق بودیم، ولی همانطور که مسئولین رسانهها با انقلاب نسبتی داشتند یا برخاسته از فضا و جریان انقلابی هستند، توانستند به این گفتمان پایبند و متعهد باشند. تندروی و کندروی و شدت و ضعفی که در مواضع سیاسی و جهتگیریهای سیاسی در جامعه میبینیم ناشی از همان تفاوت برداشتها و دیدگاههاست. درعین حال امروزه، فضای مطبوعاتی کشور فضای مطلوبی دارد. آزادیهایی که ما انتظاراش را داریم، وجود دارد و تقریباً تمام نشریات آنچه را تشخیص میدهند که باید گفت، میگویند و نگرانی وجود ندارد.»