شناسهٔ خبر: 5429789 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دویچه وله | لینک خبر

بلندتر شدن صدای مخالفان در رسوایی فیفا: بلاتر باید برود

سپ بلاتر، رئیس فیفا شدیدا تحت فشار قرار دارد. حامیان مالی فیفا گفته‌اند در همکاری خود با این سازمان تجدید نظر می‌کنند. اتحادیه فوتبال اروپا هم ضمن درخواست برای تعویق انتخابات ریاست فیفا گفته از رقیب بلاتر حمایت می‌کند.

صاحب‌خبر -

سپ بلاتر، رئیس فیفا، به طور قطع در حال سپری کردن دشوارترین ساعات عمرش است. پس از دستگیری شماری از مقامات بلندپایه فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) از جمله چند تن از معاونان بلاتر به اتهام فساد مالی، پایه‌های امپراتوری ۱۷ ساله وی در فیفا به لرزه درآمده و صداهای مخالف زیادی برای وادار کردن بلاتر به کناره‌گیری از مقامش بلند شده‌است.

آنچه را که روز چهارشنبه (۲۷ مه/ ۶ خرداد) در زوریخ رخ داد، می‌توان اقدامی تاریخی و بی‌سابقه دانست. در تمام این سال‌ها سوئیس برای حفظ اسرار سازمان‌ها و مؤسسات ورزشی لب به دندان گزیده و در مورد هر آنچه که در پشت پرده این مؤسسات از جمله فیفا جریان داشته، سکوت اختیار کرده بود.

بیش از ۶۰ مؤسسه و سازمان ورزشی در سوئیس مستقر هستند که در میان‌شان نام‌های معتبری نیز به چشم می‌خورد. این سازمان‌ها همواره تهدید کرد‌ه‌اند، چنانچه سوئیس قوانین ‌خود را در مقابله با فساد مالی و پولشویی تشدید کند، به سرعت این کشور را ترک کرده و رخت خود را در جای دیگری پهن خواهد کند.

اما آنچه جهان در ساعات اولیه صبح چهارشنبه در برابر یکی از هتل‌های لوکس زوریخ شاهد آن بود، نشان از آن داشت که مقامات سوئیسی به درخواست همتایان آمریکایی‌شان پاسخ مثبت داده و با آنان همکاری کرده‌اند.

لورتا لینچ، وزیر دادگستری آمریکا، ساعاتی بعد از انتشار خبر دستگیری مقامات ارشد فیفا در یک نشست مطبوعاتی اعلام کرد، بازرسان آمریکایی سال‌هاست که به دنبال رد پای مقامات فیفا در ماجرای فساد مالی بوده‌اند و در این مورد تحقیق می‌کرده‌اند. او فیفا را بیش از "یک سیستم مافیایی" توصیف کرد.

مقام‌های امریکایی گفته‌اند در میان ۱۴ فرد دستگیر شده در زوریخ، ۹ نفر از مقامات فوتبالی بوده‌اند. چنانچه اتهام این افراد ثابت شود، ممکن است با مجازات ۲۰ سال زندان مواجه شوند.

یوفا در صف مخالفان بلاتر

سپ بلاتر، رئیس‌فیفا، حال بیش از هر زمان دیگر آماج حملات منتقدان قرار گرفته است.

گرگ دایک، رئیس اتحادیه فوتبال انگلستان، یکی از منتقدانی است که صراحتا خواستار کناره‌گیری بلاتر از مقامش شده است. او به خبرگزاری بریتانیایی "پرس اسوسیشن" گفته است، بلاتر بیانیه‌ای را منتشر کرده و در آن گفته هم‌اکنون زمان آن است تا اعتماد به فیفا دوباره‌سازی شود.

اما به اعتقاد گرگ دایک تا زمانی که سکان هدایت فیفا در دستان بلاتر قرار گرفته باشد، نمی‌توان اعتمادی به فیفا داشت.

اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) نیز به صف مخالفان بلاتر پیوسته است. یوفا خواستار آن شده تا انتخابات روز جمعه (۸ خرداد/ ۲۹ مه) به زمانی دیگر موکول شود.

طبق برنامه از پیش تعیین شده روز جمعه قرار است رئیس آینده فیفا انتخاب شود، اما یوفا تهدید کرده چنانچه تاریخ انتخابات تغییر نکند، کنفرانس پیش از انتخابات را که شامگاه پنج‌شنبه در سوئیس تشکیل می‌شود، تحریم خواهد کرد. تا کنون سپ بلاتر در انتخابات ریاست فیفا، رقیب جدی نداشته و احتمال تکیه زدن دوباره وی بر صندلی ریاست این سازمان عریض و طویل پر درآمد چشمگیر، بسیار بالاست.

اما کمیته اجرایی یوفا با توجه به جریانات پیش آمده اظهار داشت: «متقاعد شده‌ایم که نیاز فوری به تغییر رهبری در این فیفا وجود دارد.» یوفا اعلام کرده که از نامزد رقیب بلاتر، علی بن حسین، شاهزاده اردنی حمایت می‌کند.

ناخرسندی حامیان مالی فیفا

در این میان حامیان مالی فیفا نیز از رخدادهای پیش‌آمده به هیچ‌وجه خشنود نیستند. مؤسسه مالی "ویزا" (Visa) که سال‌هاست با فیفا همکاری دارد، اعلام کرده چنانچه فیفا دست به اقدام فوری نزند، در حمایتش از این نهاد "تجدیدنظر" می‌کند.

کمپانی‌های کوکاکولا، آدیداس و مک دونالدز نیز نسبت به اتهامات وارده به فیفا در مورد فساد مالی واکنش نشان داده‌اند.

روماریو، ستاره سابق فوتبال برزیل، که هم اینک به عنوان سناتور در مجلس این کشور حضور دارد، خواستار "زندانی شدن" سپ بلاتر شده است.

بلاتر و دوری از انظار عمومی

در هجمه انتقادات همه‌سویه که به سوی فیفا و شخص بلاتر روانه شده، به نظر می‌رسد رئیس‌ فیفا خود با خونسردی نظاره‌گر حوادث پیش آمده است. او در مورد تعویق نشست سالانه فیفا به زمانی دیگر اظهار نظر نکرده و تنها به ذکر این نکته بسنده کرده که "اکنون فوتبال با دوران دشواری مواجه شده است."

بلاتر در حال حاضر خود را دور از انظار عمومی نگه داشته است. او یکی از جلسه‌های خود را لغو کرده و در جلسه‌ای دیگر نیز حاضر نشده است.

برچسب‌ها: