فارس: «ساموئل برگر»، «استفان هادلی»، «جیمز جفری»، «دنیس راس» و «رابرت ساتلوف»، تحلیلگران مسائل خاورمیانه روز چهارشنبه در مقالهای در پایگاه خبری «پالیتیکو» راهبردی جدید برای مقابله با داعش و ایران در خاورمیانه پیشنهاد دادهاند.
آنها با توصیف درگیریهای این روزهای منطقه خاورمیانه به عنوان نبردهایی بر سر «هویت و منفعت» این تنشها را در بردارنده تأثیراتی مهم بر منافع ملی آمریکا دانستهاند.
نگارندگان، با طرح این پیشفرض که تضعیف نظامهای حکومتی در کشورهای خاورمیانه فرصتی برای جذب نیرو و طراحی عملیاتهای تروریستی در اختیار نیروهای افراطگرا قرار میدهند، ایران و گروه تروریستی داعش را دو عامل بزرگ تهدیدکننده حکومت های مرکزی در خاورمیانه معرفی می کنند.
درباره داعش، راهبرد نظامی آمریکا تنها یکی از جنبههای مقابله با این گروه تروریستی یا شرط لازم برای تحقق این هدف عنوان اما تأکید شده که این شرط کافی نیست لازم است از این گروه اعتبارزدایی هم بشود.
این تحلیگران مینویسند: «بدون اعتبار زدایی از داعش نمیتوان بر آن غلبه کرد.»
آنها در توضیح این گزاره مینویسند: «تنها مسلمانان میتوانند بر ایدئولوژی متعصابه داعش غلبه کنند و آنها باید در این مسئله پیشگام شوند.»
محور دیگر در موفقیت در مبارزه با داعش، مطابق این تحلیل، به توانمندی آمریکا برای تشکیل ائتلافی وسیع از شریکان بین المللی مربوط می شود اما اینکه چنین ائتلافی بتواند ایران و عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس را به یکدیگر نزدیک کند موضوعی است که این پنج تحلیلگر با آن موافق نیستند.
آنها با بیان اینکه کشورهای خلیج فارس، ایران را تهدیدی علیه موجودیت خود میبینند و به درخواستهای تهران برای همگرایی پاسخ منفی میدهند مینویسند: «ما نیز باید ایرانیها را برای اساس رفتارشان قضاوت کنیم.»
نگارندگان این مقاله تأکید میکنند گروه های مهمی در داخل ایران امروز آمریکا را به عنوان دشمن خود میبینند چرا که به باور آنها آمریکا مانع اصلی «سلطه» ایران بر خاورمیانه است.
این تحلیلگران در ادامه با توجه به توافق هستهای احتمالی بین ایران و گروه 1+5 خواستار آن شدهاند که آمریکا بعد از امضای این توافقنامه، هزینههای رفتار ایران در منطقه را افزایش دهد و در همان حال، فرصتها را برای بازگشت ایران باز نگاه دارد. آنها مینویسند: «توافق هسته ای باعث افزایش نگرانیهای عربستان سعودی و کشورهای عربی درباره تهدید ایران خواهد شد که این مستلزم آن خواهد بود که آمریکا ضمن مدیریت واکنشهای آنها، برای دادن اطمینان خاطر به آنها هم دست به کار بشود.»
این گزارش میافزاید: «نکته غیرمنتظره این است که اگر مسئولان ایران ببینند که آمریکا هزینه رفتارهای آنها را افزایش میدهد و در همان حال فرصتهایی را برای آنها باز نگاه می دارد، احتمال بیشتری دارد که همکاری کنند. شاید این باعث خواهد شد که محاسبات سیاسی ایران هم در طول زمان تغییر کند.»
نظر شما