شناسهٔ خبر: 5421337 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه فرهیختگان-قدیمی | لینک خبر

پیشروی‌های همزمان نیروهای مردمی و ارتش عراق در الانبار و صلاح‌الدین

نبرد رمادی گرفتار حاشیه‌

صاحب‌خبر -

همزمان با آغاز عملیات بزرگ ارتش و نیروهای مردمی عراق برای بازپس‌گیری شهر الرمادی و پاکسازی استان الانبار از عناصر داعش، در حالی که شبکه‌های خبری آمریکایی از ارسال سلاح‌های جدید آمریکا به نیروهای عراقی گزارش می‌دهند، مقامات نظامی آمریکا با ابرازنظرهای مختلف از آنچه نقش پررنگ شبه‌نظامیان شیعه در عملیات آزاد‌سازی الانبار می‌خوانند، ابراز نگرانی می‌کنند. استیو وارن سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز در همین راستا سه‌شنبه (به وقت آمریکا) از اسم رمز عملیات آزاد‌سازی استان الانبار انتقاد و اعلام کرد این اسم رمز می‌تواند خطر تنش‌های فرقه‌ای در عراق را بالا ببرد. اسم رمز عملیات آزاد‌سازی الانبار از سوی مراجع رسمی و دولت عراق اعلام نشده است اما برخی منابع نزدیک به «حشد الشعبی»، سه‌شنبه همزمان با روز آغاز عملیات آزاد‌سازی الرمادی در رسانه‌های خود این اسم رمز را اعلام کردند. همزمان با انتشار موجی خبری در رسانه‌های غربی درباره به دست گرفتن رهبری عملیات آزاد‌سازی الانبار از سوی گروه‌های شبه‌نظامی شیعه، اعلام چنین اسم رمزی می‌تواند حساسیت‌برانگیز باشد، به‌ویژه آنکه استان الانبار منطقه‌ای غالبا سنی‌نشین است و مقامات عراقی تاکید دارند مبارزه با داعش در الانبار با همراهی همه گروه‌های عراقی و عشایر سنی الانبار همراه است. مقتدا صدر، روحانی شیعه عراقی نیز که مواضعی به‌شدت ضدآمریکایی در کارنامه خود دارد، موضعی مشابه وزارت دفاع آمریکا گرفت و اعلام کرد اسم رمز عملیات آزاد‌سازی الرمادی موجب سوءبرداشت خواهد شد. صدر گفت: «چنین نامگذاری‌هایی موجب تشدید مواضع می‌شود و پیروزی‌ها را از بین می‌برد. برای همین باید نام عملیات‌ها را مثلا «لبیک یا صلاح‌الدین» یا «لبیک یا انبار» گذاشت.» او افزود: «امام‌حسین(ع) رمز ملی‌گرایی، شجاعت و جسارت و امیر مبارزه و مبارزان است اما ما نمی‌خواهیم طرف مقابل از این مساله برای تبدیل جنگ به جنگ طایفه‌ای استفاده کند در حالی که جنگ ما یک جنگ ملی و اسلامی است.» صدر در عین حال تاکید کرد: «من شنیده‌ام که این نامگذاری رسمی نیست و مقامات دولت با آن مخالفت کرده‌اند. خداوند پاداش خیر به آنها بدهد.»
با این حال «احمد الاسدی»، سخنگوی رسمی نیروهای مردمی عراق درباره عملیات الانبار اعلام کرد این عملیات تکمیل عملیات «لبیک یا رسول‌الله» است که پیش‌تر برای آزادسازی پالایشگاه بیجی و مناطقی از صلاح‌الدین آغاز شده بود.
او با اعلام اینکه سلاح‌های جدیدی به دست نیروهای بسیج مردمی رسیده است، افزود این سلاح‌ها دشمن را غافلگیر خواهد کرد و با این سلاح‌های جدید عملیات آزاد‌سازی الرمادی چندان به طول نخواهد انجامید. وزارت دفاع عراق نیز از شکست سنگین تروریست‌های داعش در استان صلاح‌الدین در شمال عراق خبر داد. طبق اعلام وزارت دفاع عراق، تروریست‌های داعش شکست‌های سنگینی در مناطق الدجیل، سیدالغریب، اسحاقی و کسارات در استان صلاح‌الدین متحمل شده‌اند و نیروهای واکنش سریع ارتش عراق نیز توانستند چند عملیات انتحاری نیروهای داعش را در الانبار ناکام بگذارند. جبار الموسوی، یکی از فرماندهان نیروهای مردمی استان صلاح‌الدین نیز دیروز از تلفات 150 نفره نیروهای داعش در استان صلاح‌الدین طی 24 گذشته خبر داد.
همچنین نیروهای عراقی دیروز با آزاد کردن مناطقی در جنوب رمادی عملا حلقه محاصره این شهر را تکمیل کردند.
 «راجع برکات العیساوی» عضو شورای استانداری الانبار با اعلام این خبر گفت نیروهای عراقی و داوطلب‌های مردمی موفق شدند مناطق «الطاش» و «الحمیده» در جنوب رمادی را، که دو منطقه استراتژیک محسوب می‌شوند، آزاد کرده و مسیرهای امدادرسانی داعش را در جنوب رمادی قطع کنند. به گفته العیساوی نیروهای عراقی وارد بخش‌هایی از دانشگاه الانبار شده‌اند، در نتیجه تروریست‌های داعش از این مناطق به سمت الخالدیه پا به فرار گذاشته‌اند. به گفته این مقام عراقی محاصره شهر الرمادی تقریبا کامل شده است. وب‌سایت روزنامه الاخبار لبنان نیز دیروز از ارسال سلاح‌های پیشرفته روسی طی روزهای آینده برای مبارزه با داعش خبر داد. همچنین در خبری دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دیروز با انتقاد از مواضع کشورهای غربی در منطقه خاورمیانه گفت: «پیش‌تر در کشورهایی که هم‌اکنون محل تاخت و تاز داعش شده‌اند، ما تروریست نداشتیم تا اینکه نیروهای خارجی که اجازه شورای امنیت سازمان ملل را نیز نداشتند، در این کشورها مداخله کردند.» اشاره تلویحی پوتین به تلاش ناکام چهار سال گذشته آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی کشورهای منطقه به‌منظور تسلیح مخالفان مسلح حکومت سوریه است که به گمان بسیاری از ناظران، یکی از دلایل اصلی بی‌ثباتی کنونی در منطقه، عملکرد بی‌حساب و کتاب بخشش‌ها و کمک‌های مالی و تسلیحاتی به شورشیان سوری در دو سال نخست آغاز ناآرامی‌های داخلی در این کشور بوده است.
 وزارت دفاع آمریکا نیز اعلام کرد عملیات آزاد‌سازی الانبار شروع خوبی داشته و این عملیات با پشتیبانی هوایی و مشاوره‌های نظامی واشنگتن در حال انجام است.
 همزمان دیروز حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق با حضور در مرکز فرماندهی عملیات مشترک در استان الانبار از آغاز خوب عملیات آزاد‌سازی الرمادی ابراز رضایت کرد. او در عین حال به کشورهای عربی منطقه توصیه کرد اگر می‌خواهند با داعش در عراق مقابله کنند همانند ایران عمل کنند. العبادی با اشاره به اینکه ارزیابی ایرانی‌ها این است که داعش تهدیدی واقعی علیه امنیت ملی آنهاست، افزود: «کشورهای عربی نیز باید چنین دیدی نسبت به داعش داشته باشند و آن را خطری واقعی برای خود بدانند.»