به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از همشهری آنلاین، این بیماری برای نخستین بار در سال ۱۹۵۸ در هنگامی کشف شد که شیوع یک بیماری شبیه به آبله در اجتماعی از میمونها که برای مقاصد پژوهشی نگهداری میشدند، رخ داد و برای همین است که به این بیماری نام «آبله میمونی» داده شد.
نخستین مورد انسانی ابتلا به این بیماری در سال ۱۹۷۰ در جمهوری دموکراتیک کنگو در مرکز آفریقا در زمان افزایش تلاشها برای ریشهکنی آبله کشف شد. از آن هنگام به بعد اغلب موارد ابتلا انسانی به این بیماری در کشورهای دیگر مرکز و غرب آفریقا بوده است. موارد آبله میمونی در خارج از آفریقا معمولا به سفرهای بینالمللی یا حیوانات وارداتی ارتباط داشتهاند.
مخزن طبیعی این ویروس در برخی از جوندگان در آفریقا است که میتوانند ویروس را به میمونها هم منتقل کنند و امکان انتقال بیماری از هر دو حیوان به انسانها وجود دارد.
ویروس آبله میمونی (MPXV) به جنس «ارتومیکسوویروس» در خانواده «پاکسویریده» تعلق دارد. جنس «ارتومیکسوویروس» علاوه بر ویروس آبله میمونی شامل ویروس آبله یا واریولا، ویروس واکسینیا ( که در واکسن آبله استفاده میشود) و ویروس آبله گاوی است.
بیماری آبله میمونی به صورت یک بیماری تب دار با علائمی شبیه به آنفلوانزا شروع میشود و تب، سردرد، درد عضلانی، احساس خستگی و تورم غدد لنفاوی ایجاد میکند و سپس دانههای پوستی ظاهر میشوند که به شکل تاول در میآیند و پس از مدتی پاره میشوند و کبره میبندند. از هنگام قرار گرفتن در معرض ویروس تا بروز علائم حدود ۱۰ روز طول میکشد و علائم بیماری ممکن است برای دو تا چهار هفته ادامه پیدا کنند.
درمان استاندارد این بیماری استفاده از داروی «تکوویریمات» است که داروی ضدویروسی است که به طور اختصاصی برای عفونتهای «ارتومیکسوویروسها» مانند آبله و آبله گاوی ساخته شده است.
واکسنهای آبله که برای ریشهکنی این بیماری به کار رفتند تا ۸۵ درصد در پیشگیری از آبله میمونی هم موثر هستند.
کارشناسان میگویند ممکن است ریشهکنی آبله و توقف برنامههای واکسیناسیون آن باعث افت ایمنی در برابر ویروسهای مشابه در نسلهای بعد شده باشد و برای همین است که از سال ۲۰۱۷ به بعد بیش از ۴۵۰ مورد آبله میمونی در انسانها گزارش شده است.