شناسهٔ خبر: 54149556 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

بایدن و رویای شرق

صاحب‌خبر -
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا دیروز تور پنج روزه خود به شرق آسیا را آغاز کرد تا از کشورهای کره جنوبی و ژاپن دیدار داشته باشد. این سفر در شرایطی صورت می‌گیرد که بخشی از اهداف سفر بایدن را حوزه اقتصادی تشکیل می‌دهد چنانکه وی از کارخانه سامسونگ کره جنوبی دیدار خواهد داشت که بسیاری آن را گامی در جهت تقویت روابط و همکاریهای واشنگتن و سئول در زمینه تکنولوژی و سایر فناریها خوانده‌اند. در کنار مسائل اقتصادی اما آنچه بیش از سایر حوزه‌های توجهات را به خود معطوف نموده، ابعاد نظامی و سیاسی این سفر است.
کارنامه ماه‌های اخیر بایدن نشان می‌داد که از یک سو وی به دنبال اهدافی کلان در جنگ اوکراین است و سعی دارد چنانکه در جنگ جهانی اول و دوم در نهایت نقش فاتح جنگ و سلطه گر بر سایر کشورها حتی اروپا را ایفا کرد اکنون نیز این سیاست را اجرا و یک جانبه گرایی آمریکایی را استمرار بخشد. از سوی دیگر بایدن همچون ترامپ سناریوی محاصره و خرد کردن استخوان‌های چین را دنبال می‌کند. توسعه مناسبات با تایوان و مناطق جدایی طلب چین، در کنار توسعه و تقویت نظامی و اقتصادی ژاپن، کره جنوبی و حتی هند با ادعای مقابله با کره شمالی بعد دیگر این طراحی است. مسئله‌ای که البته با استقبال برخی از این کشورها از جمله ژاپن که در سودای بازگشت به نظامی‌گری دوران گذشته است همراه شده است چنانکه تلویزیون آساهی ژاپن با اشاره به سفر بایدن به توکیو گزارش داد، انتظار می‌رود فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن در نشست هفته آینده خود با رئیس جمهور آمریکا افزایش بودجه نظامی این کشور را اعلام کند هر چند که اخیرا مردم ژاپن با برپایی تظاهرات خواستار خروج هزاران سرباز آمریکایی از اوکیناوا شده‌اند.
با توجه به مستندات و شواهد موجود این نتیجه از سفر بایدن حاصل می‌شود که وی با اولویت کسب منافع اقتصادی به عنوان مطالبه مردم آمریکا و از آن بالاتر تحریک ژاپن و کره علیه چین و روسیه و البته نیم نگاهی نیز به ایران، راهی شرق آسیا شده‌ است چرا که استراتژی بلند مدت آنها رویکرد به شرق به عنوان قدرت نوینی است که می‌رود تا زمینه ساز افول هژمونی یک جانبه گرایانه آمریکا گردد.

نویسنده: مهسا شاه محمدی