بنابر گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا به نقل از رویترز، فایننشال تایمز روز شنبه گزارش داد که اتحادیه اروپا آخرین تلاش خود را برای نجات توافق هسته ای ایران و خروج از بن بست به کار می گیرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به فایننشال تایمز گفت که او به دنبال "راهی میانه" برای پایان دادن به بن بست است که بیش از یک سال تلاش های دیپلماتیک اروپا برای امضای یک توافق را تهدید می کند.
به نوشته فایننشال تایمز، این توافق منجر به پیوستن مجدد ایالات متحده به توافق 2015 و لغو تحریم ها علیه ایران می شود و در مقابل، ایران فعالیت های هسته ای خود را کاهش می دهد.
بنا بر گزارش فایننشال تایمز، بورل در حال بررسی سناریویی است که به موجب آن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست تحریم های آمریکا حذف میشود اما تحریم ها همچنان شامل سایر بخشهای سپاه پاسداران خواهد شد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفت که از انریکه مورا، مذاکرهکننده اتحادیه میخواهد تا برای گفتوگو درباره این موضوع به تهران سفر کند اما مدعی شد ایران «بسیار بیمیل است» و این تحرک دیپلماتیک را «آخرین راهکار» توصیف کرد.
این گزارش همچنین به نقل از بورل افزوده است که مذاکرهکنندگان به ایران اولتیماتوم نمیدهند.
شلیک هشدار کنگره به دولت بایدن درباره توافق هسته ای با ایران
یک رسانه آمریکایی به نقل از برخی منابع مطلع گزارش داده که اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا در محافل خصوصی «تقریباً اذعان کردهاند» که توافق با ایران بر سر مسائلی فراتر از برنامه هستهای این کشور دیگر ممکن نیست.
پایگاه خبری پولیتیکو به نقل از منابع آگاه به گزارشهای غیرعلنی ارائهشده به کنگره درباره مذاکرات برجام نوشته اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا در محافل خصوصی تقریباً به چنین چیزی اعتراف کردهاند.
گروهی از نمایندگان هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در سنای آمریکا روز چهارشنبه قطعنامه غیرالزامآوری را به تصویب رساندند که از دولت بایدن میخواهد به اختلافهای فراتر از مسائل هستهای شامل فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران نیز رسیدگی کند.
پولیتیکو تصویب این قطعنامه را «نخستین شلیک هشدار» از سوی کنگره به سوی دولت بایدن در خصوص توافق هستهای با ایران تعبیر کرده است. این پایگاه نوشته با آنکه این قطعنامه الزامآور نیست اما حامل پیامی نمادین از سوی قانونگذاران آمریکایی است مبنی بر اینکه هر گونه توافق هستهای جدید با ایران بایستی از توافق حاصلشده در سال 2015 قویتر باشد.
رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا درباره تصویب این قطعنامه به پولیتیکو گفت: «[تصویب این قطعنامه]، نشاندهنده احساسات ما در خصوص وضعیتمان در قبال ایران و نگرانی اعضای سنا از مسیری است که ایران در جهت حرکت به سمت سلاح در پیش گرفته.»
«کوری بروکر»، نماینده دموکرات ایالت نیوجرسی در مجلس سنا درباره دلایل حمایتش از قطعنامه مذکور گفت: «ما خواستار رسیدن به یک توافق طولانیتر و قویتر هستیم. من خواستار بهترین توافق ممکن هستم، توافقی که به امنیت منطقه منجر شود و از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند.»
«کریس مورفی»، از سناتورهای حامی برجام که در جلسه روز چهارشنبه به قطعنامه مذکور رأی مخالف داد به پولیتیکو گفت: «ایران تنها چند هفته با دستیابی به مواد هستهای کافی جهت ساخت سلاح هستهای فاصله دارد. سلب کردن امکان رسیدن به توافق هستهای از این دولت فقط کار احمقانهای نیست، بلکه کاملاً خطرناک هم هست. ما نباید این سیاست شکستخورده در قبال ایران را برای چهار سال دیگر تأیید کنیم.»
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با پایگاه پولیتیکو مدعی شد که بایدن به دنبال بازگشت به برجام است. او گفت: «هیچ چیز در داخل توافق هستهای از عزم ما برای مقابله با حمایت ایران از تروریسم و مقابله با برنامه موشکی این کشور نخواهد کاست.»
زمان به نفع ایران است
خبرگزاری رویترز مدعی شد یک مسئول ایرانی که نامی از او نبرده، گفته است که تهران عجله ای برای احیای توافق هسته ای با قدرت های غربی به منظور کاستن از تحریم ها بر اقتصاد ایران ندارد زیرا قیمت های نفت به سبب بحران اوکراین افزایش یافته است.
خبرگزاری رویترز نوشت افزایش قیمت نفت به سبب بحران اوکراین، درآمد نفتی ایران را افزایش داده است.
رویترز به نقل از یک مسئول ایرانی که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد برنامه هسته ای ایران آنگونه که برنامه ریزی شده است، پیش می رود و زمان به نفع ایران است.
این مسئول ایرانی افزوده است اگر مذاکرات شکست بخورد، دنیا برای ایران به پایان نخواهد رسید.
وی تاکید کرده است که اقتصاد ایران هم اکنون چندان متکی به احیای توافق هسته ای نیست و این امر یک اهرم فشار قوی به مذاکره کنندگان ایرانی در صورت از سر گیری مذاکرات خواهد داد.