یارانه نان با حذف یارانه آرد اهمیت پیدا کرد. یارانه نان همچنین در پی افزایش قیمت نان به یکی از مهمترین اخبار روز تبدیل شده است. مبلغ یارانه نان هنوز معلوم نیست. دریافت کنندگان یارانه نان نیز هنوز اعلام نشده است. در ادامه درباره یارانه نان بیشتر بخوانید.
چه کسانی منتظر دریافت یارانه نان باشند؟
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از همشهری آنلاین مهدی ورقایی درباره آغاز طرح مقابله با قاچاق آرد در سطح کشور و استان زنجان، عنوان کرد: با توجه به حجم گسترده تخلف در حوزه توزیع آرد، تصمیم بر این شده است که یارانه نان که قبلاً به گندم تعلق میگرفت، مستقیماً به نانوایان پرداخت شود.
وی افزود: بر این اساس نانواییهای زنجان به کارتخوانهای هوشمند متصل میشوند تا به ازای تعداد نانهای فروخته شده یارانه نان به نانوا تعلق گیرد.
مدیرکل روابط عمومی استانداری زنجان با اشاره به تنش جهانی گندم و ضرورت مقابله با قاچاق آرد برای تامین امنیت غذایی مردم، عنوان کرد: با اجرای این طرح، علاوه بر تامین آرد مورد نیاز کشور، تا حد زیادی جلوی تخلفاتِ قاچاق و سوءاستفاده از یارانه متعلق به مردم گرفته میشود.
تنها توضیحاتی که تاکنون درباره یارانه نان عنوان شده مربوط به توضیحات وزارت اقتصاد است. ابراهیم صیامی مدیرکل آیندهپژوهی وزارت اقتصاد گفته «برای هر کد ملی یارانه نان ثبت میشود و با هر کارت بانکی امکان خرید نان وجود دارد. در این روش مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت میکنند و مابهالتفاوت آن را دولت پرداخت میکند.»
نکته دیگری که صیامی به آن اشاره کرده سهمیه خرید نان است. او گفته «مزیت این کار این است که افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. افرادی هم که مصرف آنها کمتر از الگوی استاندارد است پولی هم برای آنها میماند.»
جزئیات اجرای یارانه نان
بر اساس توضیحاتی که تاکنون ارائه شده قیمت نان دو نرخی میشود و نان هم با قیمت یارانهای یا سهمیهای توزیع میشود و هم با قیمت آزاد و بدون سهمیه. هر خانوار و یا هر فرد سهمیه نان جداگانهای دارد که میتواند ظرف یک ماه از آن استفاده کند. اما اگر خانوادهای مصرف بیش از این مقدار داشته باشد، باید احتمالا نان را با قیمت آزاد خریداری کند.
این موضوع را وزارت اقتصاد هم تایید کرده چراکه صیامی در گفتگوی خود اعلام کرده که «افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. افرادی هم که مصرف آنها کمتر از الگوی استاندارد است پولی برای آنها میماند.»
بر این اساس میتوان گفت سهمیهبندی و پرداخت یارانه نان مانند بنزین است که هر فردی سهمیه مشخصی در ماه دارد و میتواند این سهمیه را در ماه استفاده و یا آن را ذخیره کند. اما افراد اگر بیش از مقدار سهمیه مقرر بنزین مصرف کنند، باید آن را با نرخ آزاد خریداری کنند.
یارانه نان به چه کسانی پرداخت میشود؟
اگرچه جامعه هدف یارانههای پرداختی دولت، اقشار و گروههای خاصی است اما یارانه نان به همه افراد تعلق میگیرد. به گفته مقامات به هر کدملی یارانه نان تعلق میگیرد. مردم در هنگام خرید نان، کارت بانکی و یا کارت یارانه نان را ارائه میکنند و میتوانند نان را قیمت کنونی یا همان قیمت یارانهای خریداری کنند. مابهالتفاوت نان یارانهای و آزاد را دولت به نانوا پرداخت میکند. درست مانند خرید سهمیه بنزین.
دارنده هر خودرو یک کارت سوخت دارد که با آن ۶۰ لیتر سهمیه بنزین دولتی میخرد و مابهالتفاوت بنزین سهمیهای و آزاد را دولت به جایگاهداران پرداخت میکند.
مبلغ یارانه نان چقدر است؟
هیچ کدام از مقامات تاکنون مبلغ یارانه نان را اعلام نکردهاند و مشخص نیست هر خانوار در ماه چقدر یارانه نان میگیرد. از طرف دیگر مشخص نیست که آیا این یارانه در قالب پول نقد به کارت بانکی افراد واریز میشود و یا مانند سهمیه بنزین، یارانه تنها برای خرید نان استفاده میشود و امکان برداشت نقدی آن وجود ندارد.