شناسهٔ خبر: 53824562 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: پارس نیوز | لینک خبر

جدیدترین جزئیات از حج تمتع 1401 / چه کسانی امسال حاجی می‌شوند ؟

با توجه به اعمال محدودیت سنی از سوی عربستان و کاهش سهمیه کشورها، امسال اولویت اعزام زائران به حج تمتع با تغییراتی همراه شده است و برخی از مشمولان از گردونه اعزام حذف شده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، با اعلام رسمی دولت عربستان مبنی بر پذیرش زائر خارجی برای ایام حج تمتع، بسیاری از مسلمانان در انتظار سهمیه و تفاهم‌نامه حج تمتع هستند تا بتوانند با برنامه‌ریزی بهتر به سرزمین وحی مشرف شوند.

عربستان محدودیت سنی برای حج تمتع را لغو نمی‌کند/ ۲۲ هزار مشمول حج تمتع، بیش از ۶۵ سال دارند

سعودی‌ها با توجه به کاهش حدود ۵۰ درصدی تعداد زائران حج تمتع سال جاری به دلیل مهار نشدن کرونا، سهمیه کشورمان را ۳۹ هزار و ۶۳۵ نفر اعلام کرده‌اند. این امر در حالی که است که بیش از ۷۰ هزار نفر از مشمولان حج تمتع با پرداخت هزینه این سفر معنوی آماده حاجی شدن بودند که البته با محدودیت سنی اعمال شده از سوی عربستان (فقط افراد بالای ۶۵ سال امکان تشرف به حج تمتع را ندارند) حدود ۲۲ هزار نفر از گردونه اعزام حذف می‌شوند.

با این وجود، مسؤولان کشورمان به منظور اعزام تعداد بیشتری از مشمولان تشرف به حج تمتع، نه تنها درخواست افزایش سهمیه پنج هزار نفری داده‌اند، بلکه از دولت سعودی خواستند تا محدودیت سنی را برداشته و استطاعت جسمی را مورد توجه قرار دهد، اما به گفته یک منبع مطلع، با توجه به برخی برنامه‌ریزی‌ها از سوی عربستان، امکان حذف محدودیت سنی وجود ندارد و فقط افراد زیر ۶۵ سال می‌توانند در مناسک حج تمتع ۱۴۴۳ شرکت کنند و این محدودیت نه تنها برای زائران خارجی، بلکه برای زائران ساکن عربستان نیز اعمال می‌شود.

بر همین اساس، با شرایط اعلام شده از سوی عربستان، مشمولان حج تمتع که متولد ۱۰ تیرماه ۱۳۳۶ و بعد از آن هستند، امکان زیارت خانه خدا در حج تمتع امسال را دارند. علاوه بر این، بر اساس دستورالعمل سازمان حج و زیارت کشورمان، افرادی که علاوه بر داشتن شرایط سنی، تاریخ ودیعه‌گذاری و ثبت‌نام آنها در بانک تا دهم تیرماه سال ۱۳۸۶ و اولویت فیش آنها تا ۲۲ خرداد ۱۳۸۶ بوده است، به حج تمتع مشرف خواهند شد. 

با توجه به اینکه هنوز ویزا برای کارگزاران و عوامل اجرایی حج به منظور انعقاد تفاهم نامه یا حتی اجاره مسکن و آماده‌سازی برای تشرف زائران کشورمان به سرزمین وحی از سوی عربستان صادر نشده است، اما مسؤولان کشورمان در حال برنامه‌ریزی بوده و به صورت مجازی با مسؤولان سعودی در ارتباط هستند تا حج تمتع را برای زوار کشورمان به بهترین نحو اجرا کنند.

به گفته یک منبع آگاه، احتمال اینکه عربستان تفاهم‌نامه حج با ایران را به صورت مجازی منعقد کند، زیاد است و با این اقدام نیازی به اعزام تیم مذاکره کننده به عربستان وجود ندارد و همان تفاهم‌نامه حج تمتع ۱۳۹۹ با اعمال برخی تغییرات معتبر خواهد بود. همچنین بخش مسکن و سایر خدمات زائران در حال مذاکره با مسؤولان سعودی و مدیران هتل‌های مکه و مدینه هستند تا بدون حضور در عربستان بتوانند هتل‌هایی که در سال‌های گذشته اجاره می‌کردند، برای اسکان زائران فراهم سازند که مدیران برخی هتل‌ها نیز قول مساعد برای هماهنگ و آماده کردن محل اسکان زوار کشورمان داده‌اند.

به گفته اکبر رضایی، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت اولین اعزام زائران به سرزمین وحی برای حج تمتع سال جاری از ۱۴ خردادماه آغاز می‌شود.

با توجه به اینکه حدود یک ماه تا اعزام زائران حج تمتع ۱۴۰۱ به عربستان باقی مانده است، عربستان همچنان برای حضور بیش از ۸۵۰ هزار زائر خارجی آمادگی لازم نداشته و حتی در جلسات اخیر سعودی‌ها، به ایجاد برخی محدودیت‌ها برای زائران خارجی اشاره شده است. با این وجود، مسؤولان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران در تلاشند با وجود محدودیت‌هایی که از سوی عربستان اعمال می‌شود، زائران را با در نظر گرفتن عزت، سلامت و امنیت به این سفر معنوی اعزام کنند.

با توجه به آمادگی ایران برای اعزام زائران به حج تمتع، مسؤولان از مشمولان حج تمتع سال جاری می‌خواهند که نسبت به تکمیل واکسیناسیون اقدام کنند و به دلیل اهمیت سلامت زائران با وجود اینکه عربستان تعداد دُز برای تشرف زائران خارجی به سرزمین وحی اعلام نکرده است، اما وزارت بهداشت و مسؤولان ستاد کرونا، همه زائران حج تمتع باید سه دُز واکسن کرونا‌‌ زده باشند. از بین واکسن‌های موجود در سبد واکسیناسیون کشورمان، آسترازنکا و سینوفارم مورد تأیید عربستان است.

همچنین هزینه حج تمتع با توجه به افزایش برخی هزینه‌ها نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش خواهد یافت و با این روند، زائران حج تمتع سال جاری باید مابه‌التفاوت برخی از هزینه‌ها همچون اسکان را بپردازند که به گفته سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار به هزینه‌های سفر حج تمتع افزوده خواهد شد. هزینه حج تمتع سال ۱۳۹۹ از سوی سازمان حج و زیارت از حدود ۳۲ تا ۴۱ میلیون تومان اعلام شده بود.

به گزارش فارس، سال گذشته عربستان هیچ زائری از کشورهای خارجی نپذیرفت و حج تمتع بدون زائران کشورهای خارجی برای حدود ۶۰ هزار زائر ساکن عربستان با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و محدودیت‌های کرونایی برگزار شد، اما امسال با پذیرش زائر خارجی از سوی عربستان، اعزام زائران کشورمان به خانه خدا از ۱۴ خرداد آغاز می‌شود و روند اعزام تا اوایل ماه ذی‌الحجه ادامه دارد. عملیات حج تمتع نیز از ۱۷ تا ۲۲ تیرماه ۱۴۰۱ مصادف با هشتم تا سیزدهم ماه ذی‌الحجه ۱۴۴۳ با حضور یک میلیون زائر داخلی و خارجی انجام می‌شود.