شناسهٔ خبر: 5372654 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: پرس تی‌وی | لینک خبر

توافق آمریکا و ترکیه برای حمایت هوایی از پیکارجویان سوریه

صاحب‌خبر -

وزارت خارجه ترکیه می‌گوید آنکارا و واشنگتن برای حمایت هوایی از برخی گروه‌های پیکارجو در سوریه به «توافق اساسی» دست یافته‌اند.

مولود چاووش‌اغلو، وزیر خارجه ترکیه، دوشنبه (4 خرداد) در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «دیلی صباح» این کشور گفت شبه‌نظامیان به اصطلاح «میانه‌رو» مخالف دولت سوریه که در خاک ترکیه  آموزش می‌بینند در خاک سوریه از حمایت بیشتری برخوردار خواهند شد.  

وزیر خارجه ترکیه گفت: «باید از آن‌ها حمایت هوایی شود. اگر از آن‌ها حفاظت نکنید یا از آن‌ها حمایت هوایی نکنید، فایده آن چیست؟»

وی افزود: «توافق اساسی برای حمایت هوایی از آن‌ها وجود دارد. این که چگونه از آن‌ها حمایت می‌شود در مسئولیت ارتش است.»

با این حال، وی به پرسشی درباره امکان استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین مستقر در پایگاه هوایی اینجرلیک برای حمایت هوایی از پیکارجویان در سوریه پاسخ نداد.

مقام‌های آمریکایی تا به حال درباره این سخنان وزیر خارجه ترکیه اظهارنظری نکرده‌اند.  

پس از چندین ماه مذاکره، ترکیه و آمریکا ماه فوریه برای آموزش شبه‌نظامیان به اصطلاح «میانه‌رو» و کمک تسلیحانی به آن‌ها توافق کردند.

بر اساس این برنامه سه ساله، قرار است 120 نظامی آمریکایی به 15 هزار پیکارجو در خاک ترکیه آموزش دهند.

ترکیه تاکید می‌کند هرگونه حمایت از پیکارجویان باید شامل اقدام مستقیم علیه دولت بشار اسد باشد، در حالی که آمریکا می‌گوید اسد باید در چارچوب توافق بر سر گذار سیاسی از قدرت کناره‌گیری کند.

اگرچه ائتلاف تحت امر آمریکا از سپتامبر گذشته حملات هوایی علیه مواضع داعش در سوریه را آغاز کرد اما به دلیل نگرانی از درگیری مستقیم با دولت دمشق، نسبت به ایجاد «حریم امن هوایی» برای پیکارجویان بسیار محتاطانه عمل می‌کند.  

چاووش‌اغلو گفت اگرچه جنگ با داعش در اولویت قرار دارد، اما «رژیم سوریه را باید متوقف کرد.»

روزنامه «ینی شفق» ترکیه اوایل ماه مه گزارش داد در مرحله نخست برنامه آموزش و تجهیز، آموزش گروهی 300 نفری از پیکارجویان آغاز شده است.  

وزیر خارجه ترکیه گفت تا پایان امسال در مجموع به 2000 پیکارجو آموزش‌های لازم داده خواهد شد.

ترکیه یکی از سه کشوری است که رسما اعلام کرد که اجازه می‌دهد از خاک این کشور برای  برای آموزش پیکارجویان مخالف سوریه استفاده شود.

به گفته چاووش‌اغلو، عربستان سعودی و قطر نیز آمادگی خود را برای همکاری با برنامه آموزش و تجهیز پیکارجویان اعلام کردند.

دولت بشار اسد از زمان آغاز ناآرامی در این کشور در سال 2011 تعدادی از کشورهای منطقه از جمله عربستان، قطر، اردن و ترکیه و همچنین برخی کشورهای غربی را به حمایت از گروه‌های تروریستی در این سوریه متهم کرده است.

بنابر آمار منتشر شده، در نا آرامی های سوریه تا کنون بیش از 220 هزار نفر کشته و میلیون ها نفر بی‌خانمان شده‌اند.

م ف/م ب