سه انفجار دیروز سهشنبه کابل، پایتخت افغانستان را لرزاند و مدارس پسرانه هدف حمله
قرار گرفت. پلیس افغانستان گزارش داد این سه انفجار دو مدرسه پسرانه را در یکی از محلههای شیعههای هزاره در غرب کابل، پایتخت افغانستان هدف قرار داد. آموزشگاه «ممتاز» در منطقه قلعهنو در غرب شهر کابل قرار دارد. در حملات انتحاری دیگری به مدرسه «عبدالرحیم شهید» واقع در منطقه شیعهنشین شهر کابل دستکم 25دانشآموز شهید شدند.
«ذکریا الفت»، یکی از اساتید مکتب «عبدالرحیم شهید» گفته که حمله انتحاری اولی زمانی
رخ داد که شاگردان درحال ترک مدرسه بودند. وی افزود که تنها در انفجار نخست نزدیک به 20 تا 25دانشآموز شهید شدند و وقتی اساتید در تلاش متفرقکردن دانشآموزان و نجات آنها از مسیرهای مصون بودند، انفجار دومی رخ داد.طبق گزارشهای اولیه، این انفجار کشته و زخمی داشته اما شمار دقیقی تا لحظه تنظیم این گزارش اعلام نشده است. «خالد زدران»، سخنگوی پلیس کابل گفت: این انفجارها در نزدیک مدرسه پسرانه «عبدالرحیم شهید» بهوقوع پیوست و منجر به وقوع تلفاتی در میان شیعیان شد. بااینحال به گفته رسانههای محلی، یکی از انفجارها در مرکز آموزشی ممتاز و دو انفجار دیگر در مکتب عبدالرحیم اتفاق افتاده است.هنوز هیچ گروهی مسوولیت این انفجار را برعهده نگرفته است و جزئیات بیشتر دراینباره دردست نیست. یک شاهد عینی گفته است انفجار مدرسه عبدالرحیم زمانی
روی داده است که شاگردان درحال خروج از کلاس درس بودند.برخی منابع تعداد کشتهها را ۲۵تن اعلام کردند. منابعی از بیمارستان محمدعلی جناح از انتقال ۱۹زخمی به این بیمارستان خبر دادهاند. وضعیت اما دیروز بهشدت امنیتی گزارش شد و نیروهای طالبان، اجازه ورود افراد به منطقه را نمیدادند. گزارشهایی درباره بازداشت و تهدید خبرنگاران منتشرشده و حتی گفته میشود نظامیان طالبان بهسمت خبرنگاران، افرادی که میخواستند به زخمیها خون بدهند و خانوادههای دانشآموزان، شلیک میکردند تا از ورود آنها به محل جلوگیری کنند.احتمال میرود که نیروی داعش، مسوولیت این حوادث تروریستی را بپذیرد اما طالبان پیش از این بارها گفتهاند که داعش در افغانستان، تهدید بزرگی نیست و هرگز قادر به ایجاد چالش امنیتی نخواهد بود.اقدامات تروریستی افغانستان درحالی از سوی داعش افزایش یافته است که چند ماه پیش گروه تروریستی داعش با انفجاری در مکتب دخترانه «سیدالشهدا» در غرب شهر کابل بیش از 50دانشآموز را به شهادت رساند.
زاهدی: دلارهای لندن، اقدامات تروریستی افغانستان را دامن زده است
دکتر «بهرام زاهدی»، کارشناس مسائل افغانستان در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به حملات تروریستی در مدارس کابل، عنوان کرد: اینگونه حملات که پیش از این هم در مراکز عمومی، مدارس، مساجد، مراکز درمانی و بازارهای افغانستان شاهد بودیم و هستیم، ازسوی گروه تروریستی داعش صورت میگیرد که تاکنون هم مسوولیت همه این نوع اقدامات تروریستی را برعهده گرفتهاند.
افزایش ناامنی در غرب کابل
در این حملات داعش هم شیعیان و هم اهل سنت پیوسته مورد تهاجم هستند، مثلا انفجارهای انتحاری دیروز در سه مدرسه و مکتبخانه کابل در منطقه شیعهنشین انجام شد و هفته گذشته اقدام تروریستی داعش در یکی از مساجد کابل به نام مسجد پل خشتی که سنیمذهب هستند، روی داد.از آنجا در طول حدود 6سال گذشته نوعی ارتباط میان آمریکا و عوامل او و داعش در افغانستان دیده میشد پس اکنون نیز دور از ذهن نیست که این سلسلهعملیاتها با حمایت مستقیم یا غیرمستقیم عوامل غربی برنامهریزی شده و درحال انجام است.
این کارشناس مسائل افغانستان تصریح کرد: البته در ماههای اخیر 600نفر از افراد گروه تروریستی داعش ازسوی طالبان دستگیر شدند که این امر موجب کاهش توان عملیاتی داعش شد اما به نظر میرسد که داعش دوباره تا حدی به بازیابی گروه تروریستی خود پرداخته و اکنون شاهد این اقدامات تروریستی ازسوی داعش در افغانستان هستیم.
واریز شدن دلارهای لندن در جیب ژنرال دوستم
وی با اشاره به اینکه اینگونه اقدامات تروریستی داعش پازل غربیها برای ایجاد هرجومرج و جنگ در افغانستان را تکمیل میکند، گفت: «ارتباط میان داعش و برخی حلقههای امنیتی و نظامی دولت پیشین افغانستان بر کارشناسان پوشیده نیست و با توجه به نزدیکی برخی چهرههای ازبک داعش
به ژنرال دوستم، نباید از احتمال نقش ژنرال دوستم در ناامنیهای اخیر افغانستان غافل شد، آنگونه که پارلمان انگلیس تایید کرده و براساس توافقاتی که در نشست آنتالیا میان ژنرال دوستم و دولت انگلیس شکل گرفته، کمک ۲۵۰میلیون دلاری به ژنرال دوستم انجام شده است تا ضمن کمکهای مالی و تسلیحاتی، شمال افغانستان را درگیر بحران و ناامنی سازد. به بیان دیگر، بریتانیا و آمریکا معتقدند میتوان با اینگونه اقدامات افغانستان را بهسمت تجزیه و ناامنسازی سوق داد. شواهد نشان میدهند که داعش در شمال افغانستان و منطقه ازبکنشین فعالیتهایی داشته و همکاری میان دوستم و داعش نیز بعید نیست.»وی ادامه داد: آنگونه که میدانیم، ژنرال دوستم از همان سالهای نخست کاری خود با همه طیفها و گروهها در افغانستان همکاری کرده است، زمانی با ارتش کمونیستی بوده، در برههای با مجاهدین همکاری داشت و زمانی با حکمتیار و اکنون هم با لندن و کاخ سفید. میزان سرسپردگی او به آمریکا بهحدی رسید که او حتی آمریکاییها را شهید نامید!
افزایش اقدامات تروریستی در افغانستان با حمایت غرب
درمورد نشانههای امکان نزدیکی دوستم و داعش باید به این نکته اشاره کرد که چند سال پیش برخی فرماندهان ازبکتبار گروه تروریستی داعش اعلام کردند، به ژنرال دوستم تسلیم شدند و نوعی همکاری میان اینها آغاز شد. بعید نیست که همانها امروز دوباره با نام داعش و ضمن همکاری با دوستم به فعالیت بپردازند. به این همه اضافه کنید که یکی از نزدیکان دوستم به نام هاشم رییس هم اخیرا با پول فراوان در ایران از میان مهاجران سربازگیری میکرد (به اسم جنگ اوکراین) که ازسوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شد.
همکاری داعش و آمریکا در افغانستان
اکنون گروههایی که میتوانند نظم را بههم زده و دوباره جنگ داخلی ایجاد کنند گروههایی هستند که غرب روی توان آنها حساب کرده و سعی میکند با برآیند کار آنها هدف خود را دنبال کند. قبلا هم دیدیم که چگونه حلقههای امنیتی دولت غنی و امرالله صالح، با داعش همکار شدند تا بیثباتی و ناامنی را در افغانستان
فراهم سازند و بهنوعی در برابر طالبان قرار گیرند. نشانههای مختلفی برای این امر بود، حتی در جنگ طالبان و داعش، ارتش و آمریکاییها مواضع طالبان را میزدند و عملا به داعش کمک میکردند.
وی با اشاره به بیانیه تهدیدآمیز اخیر داعش به اتحادیه اروپا، یادآور شد: گروه تروریستی داعش در ظاهر مخالف اروپا و غرب است اما در عمل میبینیم که نوعی حمایت پنهان از آنها ازسوی همین غربیها شکل میگیرد.
توصیهای به طالبان
این کارشناس مسائل افغانستان در پاسخ به اینکه واکنش طالبان نسبتبه این گونه حوادث تروریستی چیست، گفت: هرچند طالبان اقدامات امنیتی در قالب دستگیری داعش انجام دادند اما هنوز هم این تلاشها ناکافی است و باید حواسشان به توطئهها باشد و از کشورهای همسایه چون ایران کمک گیرند. اگر طالبان میخواهد در برابر گروههای تروریستی چون داعش موفق عمل کند، باید از تجربیات دهه60 ایران در برابر منافقین استفاده کند.