شناسهٔ خبر: 5357029 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

واکنش‌ها به انتقاد تند وزیر دفاع آمریکا از ارتش عراق

صاحب‌خبر -
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در انتقادی کم‌سابقه از نیروهای عراقی و شکست هفته گذشته آنها در شهر رمادی، گفته است به نظر می‌آید عراقی‌ها عزم جنگیدن ندارند.

در واکنش به سخنان کارتر، حکیم الزمیلی رئیس کمیسیون دفاعی و امنیتی پارلمان عراق گفته است که آمریکا به دنبال آن است تا تقصیر شکست را به گردن دیگران بیندازد و نخست وزیر عراق هم گفته که از این سخنان متعجب شده است.

جمیلی در مصاحبه ای با آسوشیتدپرس سخنان کارتر را "غیرواقع بینانه و بی پایه" خواند و گفت ایالات متحده در رمادی تجهیزات و اسلحه مناسب در اختیار ارتش عراق نگذاشته و از نیروهای این کشور حمایت هوایی نکرده است و "به دنبال آن است که تقصیر شکست را به گردن دیگران بیندازد."

کارتر در مصاحبه‌اش به شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان گفته بود که شمار نیروهای عراقی در نبرد رمادی بسیار بیشتر از نیروهای داعش بوده، اما آنها نتوانسته‌اند دوام بیاورند و عقب‌نشینی کرده‌اند.

حیدر عبادی نخست وزیر عراق به جان سیمپسون خبرنگار بی بی سی گفت که او از اظهارات کارتر "شگفت زده" است.

او گفت:‌ "آقای کارتر خیلی از عراق حمایت کرده و من مطمئن هستم که اطلاعات غلط به او داده اند."

عبادی همچنین تاکید کرد که می توان رمادی را ظرف "چند روز" پس گرفت.

شهر رمادی مرکز استان سنی‌نشین انبار، در حدود صد کیلومتری غرب بغداد، یک هفته پیش به اشغال کامل شبه‌نظامیان گروه موسوم دولت اسلامی (داعش) در آمد.

صدها نفر در جریان درگیری‌های این شهر کشته و حدود ۵۰ هزار نفر مجبور به فرار شدند. سازمان ملل اوضاع رمادی را "بسیار نگران کننده" توصیف کرده است.

'مشکل اراده'
در جریان عقب‌نشینی نیروهای عراقی از این شهر مقدار زیادی از تجهیزات نظامی و خودروهای زرهی از جمله چند تانک که آمریکا در اختیار عراقی‌ها گذاشته بود، به دست نیروهای داعش افتاد.

وزیر دفاع آمریکا با انتقاد شدید از ارتش عراق گفت: "به نظر می‌آید آنچه رخ داده این است که نیروهای عراقی هیچ تمایلی برای نبرد از خود نشان نداده‌اند. آنها نه‌تنها تعدادشان کمتر نبوده بلکه بسیار بیشتر از نیروهای مخالف بوده‌اند. این نشان می‌دهد که مشکل در اراده عراقی‌ها برای جنگ با داعش و دفاع از خودشان است."

دولت عراق که در ابتدا از اعزام نیروهای شیعه به جنگ رمادی خودداری کرده بود، دیروز شنبه، ۲۳ مه حدود سه هزار نفر از این نیروها را به همراه سربازان عراقی برای پس گرفتن رمادی عازم انبار کرد.

بر اساس گزارش‌ها نبرد سنگینی در اطراف رمادی جریان دارد و مسئولان محلی از پیشروی شبه‌نظامیان شیعه و نیروهای عراقی در حومه شرقی شهر خبر داده‌اند.

روز شنبه گفته شد که نیروهای شیعه ناحیه حصیبه را از داعش پس گرفته اند.

آمریکا از زمان خارج کردن نیروهایش از عراق در سال ۲۰۱۱ در آموزش و تجهیز نیروهای عراقی سرمایه گذاری کرده است.

اما در یک سال گذشته نیروهای نظامی عراقی متحمل شکست های جدی در برابر داعش شده اند و در این روند تجهیزات آمریکایی به دست داعش افتاده است.

کارتر این وضعیت را بسیار "نگران کننده" خواند و گفت: "می توانیم به آنها آموزش دهیم و می توانیم تجهیزات در اختیارشان بگذاریم - اما معلوم است که نمی تواند اراده جنگیدن را به آنها منتقل کنیم."

با این حال کارتر گفت که ارسال تدارکات و آموزش نظامی همچنان ادامه خواهد یافت به این امید که اراده جنگیدن در آنها شکل گیرد.

کارتر از سیاست آمریکا برای حمله هوایی علیه داعش در پشتیبانی از ارتش عراق دفاع کرد و گفت که شکست نهایی داعش به مردم عراق بستگی دارد.

او گفت: "ما می توانیم در شکست داعش سهم ایفا کنیم. اما ما نمی توانیم عراق را .... به جایی خوب برای زندگی برای مردم این کشور تبدیل کنیم. ما نمی توانیم این پیروزی را استمرار دهیم، این فقط کار عراقی هاست. و به خصوص در این مورد کار قبایل سنی در غرب عراق."

سقوط رمادی که فقط ۱۱۰ کیلومتر از بغداد فاصله دارد یک سرافکندگی جدی برای دولت این کشور تلقی می شود.

به علاوه استقرار شبه نظامیان شیعه در قلب منطقه سنی نشین عراق برای شکست داعش به طور بالقوه خطری برای تنش های فرقه ای است.

بعضی ناظران می گویند که داعش اکنون کنترل ۵۰ درصد خاک سوریه و یک سوم خاک عراق را در اختیار دارد.