شناسهٔ خبر: 53540963 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تلکسیران | لینک خبر

با پنجاه و یکمین روز حمله روسیه به اوکراین

غرق شدن رزمناو «مسکوا» در دریای سیاه/هشدار رئیس سازمان سیا درباره استفاده روسیه از سلاح هسته ای

پنجاه و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور می‌گذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.

صاحب‌خبر -

غرق شدن رزمناو «مسکوا» در دریای سیاه+فیلم

بین الملل تابناک: پنجاه و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور می‌گذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.

هشدار رئیس سازمان سیا درباره استفاده روسیه از سلاح هسته ای
ویلیام برنز، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ادعا کرد، نباید این تهدید که روسیه به طور بالقوه از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی یا با قدرت تخریب محدود در اوکراین استفاده ‌کند را دست کم گرفت هر چند سازمان سیا شواهد عملی زیادی برای تقویت این نگرانی ندیده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ویلیام برنز در اظهاراتش بر این نگرانی تاکید کرد که حمله به اوکراین به عنوان بزرگترین حمله علیه یک کشور اروپایی از سال ۱۹۴۵ تا کنون، تشدید خطر استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را در پی دارد.

دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه و از متحدان نزدیک ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه روز پنجشنبه به ناتو هشدار داد که مسکو سلاح‌های هسته‌ای و موشک‌های مافوق صوت خود را در کالینینگراد، منطقه‌ای متعلق به روسیه در قلب اروپا در صورتی پیوستن سوئد و فنلاند به ائتلاف آتلانتیک شمالی (ناتو) مستقر خواهد کرد.

برنز در سخنرانی در گردهمایی موسسه فن آوری جورجیای آمریکا موسوم به "جورجیا تک" از "یأس احتمالی" و شکست‌های پوتین در اوکراین صحبت کرد.

برنز گفت: به این دلایل، "هیچ یک از ما نمی‌توانیم تهدید ناشی از توسل بالقوه به سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی یا سلاح‌های هسته‌ای با قدرت تخریب محدود را دست کم بگیریم."

او ادامه داد: به‌ رغم "موضع‌گیری همراه با لفاظی" کرملین در خصوص قرار دادن بزرگترین زرادخانه هسته‌ای جهان در حالت آماده‌باش، "ما شواهد عملی زیادی در خصوص آن نوع استقرار نیرو یا گسترش مواضع نظامی که این نگرانی را تقویت کند، ندیده‌ایم."

اظهارات برنز در پاسخ به سوال سام نان، سناتور سابق آمریکایی و یکی از حامیان سرشناس موضوع کنترل تسلیحات، در پایان اولین سخنرانی عمومی رئیس سیا از زمان به دست گرفتن سکان هدایت این سازمان جاسوسی اصلی آمریکا در مارس ۲۰۲۱ بیان شد.

این دیپلمات سابق آمریکایی در یک سخنرانی گسترده گفت که آژانس‌های جاسوسی آمریکا پاییز سال گذشته شروع به جمع آوری اطلاعات "آزار دهنده و دقیق" در مورد برنامه پوتین برای دست زدن به یک "حمله جدید بزرگ" به اوکراین کردند.

برنز اظهار کرد، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا او را در ماه نوامبر به مسکو فرستاد تا "مستقیماً عمق نگرانی آمریکا در مورد برنامه‌ریزی پوتین برای جنگ و عواقب آن برای روسیه را در صورت اجرای این برنامه را به پوتین و چند تن از نزدیک‌ترین مشاورانش منتقل کند."

او ادامه داد: " من از آنچه که شنیدم ناراحت شدم. اگرچه پوتین احتمالا در آن زمان تصمیم نهایی را نگرفته بود، اما به نظر می‌رسید متقاعد شده که نیروهایش با حداقل هزینه به یک پیروزی قاطع سریع دست یابند."

وی همچنین مدعی شد آمریکا در تلاش است تا از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری کند.

برنز گفت، پوتین معتقد بود که متحدان اروپایی واشنگتن به سبب مسائل مربوط به سیاست داخلی خود حواسشان پرت شده و او یک صندوق ذخیره "ضد تحریم" از ارز خارجی دارد.

او عنوان کرد: "اشتباه پوتین در هر یک از این موارد ثابت شد."

برنز، که پوتین را "پیام آور تلافی جویی" خواند، گفت که رهبر روسیه درگیر شکایت، جاه طلبی و ناامنی است و ظاهرا شاهد بود که "دریچه فرصت برای شکل دادن به مسیری برای اوکراین به منظور دور کردنش از غرب دارد بسته می شود."

برنز که در سابقه مناصب دیپلماتیکش به عنوان سفیر آمریکا در مسکو خدمت کرده، اظهار کرد، کمکهای نهادهای اطلاعاتی آمریکا برای نبرد اوکراین علیه نیروهای روسی حیاتی بوده است.

برنز در گفتگو با دانشجویان و اساتید مؤسسه فناوری جورجیا، چین تحت رهبری شی جینپینگ، رئیس جمهور آنجا را "شریک خاموش پوتین در جنگ اوکراین" خواند و گفت که این کشور "بزرگترین چالش" را پیش روی آمریکا قرار داده و به عنوان "عمیق ترین آزمونی که سازمان سیا تاکنون با آن مواجه شده" مطرح است.

برنز در اظهارات خود چندین چالش بزرگ را توضیح داد که نهاد تحت امرش باید در آنچه او آن را "دوران جدید" می‌خواند به آنها رسیدگی کند بپردازد؛ دورانی که به گفته او، مشخصه آن یک کشور چین به طور فزاینده‌ای متخاصم، یک کشور روسیه "ستیزه جو و تجدیدنظرطلب" و دیگر تهدیدات رو به رشد در حوزه های آب و هوا، فن آوری و سلامت جهانی است.

او بیان کرد: سازمان سیا باید خود را برای دست زدن به یک رقابت موفق در این عصر جدید دوباره بازنگری کند.

او همچنین گفت که نهاد تحت امرش منابعی را که به چین اختصاص داده، تقویت خواهد کرد، زیرا به گفته او، چین به دنبال پیشی گرفتن از آمریکا "به معنای واقعی کلمه در هر حوزه ای" است. او بیان کرد که سازمان سیا قصد دارد تعداد افسران مسلط به زبان چینی خود را "دوبرابر" کند و پست های خارج از کشور خود که متمرکز بر پکن هستند را افزایش دهد.

برنز گفت: برای موفقیت بلندمدت ما به عنوان یک آژانس اطلاعاتی هیچ چیز بیشتر از اینکه چقدر خوب بتوانیم با جمهوری خلق چین رقابت کنیم و چقدر خوب خودمان را برای آن رقابت در چند سال آینده سازماندهی کنیم، مهم نیست.

غرق شدن رزمناو «مسکوا» در دریای سیاه+فیلم

وزارت دفاع روسیه شامگاه پنجشنبه خبر داد که رزمناو «مسکوا» که بامداد پنجشنبه دچار حادثه آتش سوزی و انفجار شده بود هنگامی که در حال کشیده شدن به سوی بندرگاه بود به دلیل شرایط بد جوی، غرق شد.

بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، رزمناو مسکوا هنگامی که در حال کشیده شدن به سوی بندر مقصد بود به دلیل آسیب‌های ناشی از آتش سوزی و انفجار، تعادل را از دست داده و به دلیل مواج بودن دریا، غرق شد.

وزارت دفاع روسیه بامداد پنجشنبه اعلام کرده بود که رزم‌ناو موشکی مسکوا دچار آتش‌سوزی و انفجار مهمات متعاقب آن شده بود.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای گفت: «در نتیجه آتش سوزی که در رزم‌ناو موشکی مسکوا رخ داد، مهمات موجود در آن نیز منفجر شد و کشتی آسیب جدی دیده است».

همزمان با بیانیه وزارت دفاع روسیه درباره وقوع حادثه در این رزم‌ناو، که مهمترین کشتی جنگی در ناوگان دریای سیاه روسیه بود، برخی منابع ادعا کردند موشک اوکراینی به این کشتی اصابت کرده است.

این بیانیه می‌افزاید که تمامی خدمه به سلامت تخلیه شده‌اند و علت آتش سوزی در حال بررسی است.

شنیده شدن صدای انفجار قوی در کی‌یف

پس از غرق شدن رزمناو مسکوا ی روسیه در دریای سیاه، رسانه‌های غربی از شنیده شدن صدای انفجار قوی در کی‌یف پایتخت اوکراین و به صدا درآمدن صدای آژیر حمله هوایی خبر دادند.

به گزارش رویترز، این بزرگ‌ترین انفجار در کی‌یف از زمان عقب نشینی نیروهای روسیه از اطراف پایتخت اوکراین بوده است.

در همین حال رسانه‌های اوکراینی بامداد جمعه اعلام کردند که آژیر خطر حمله هوایی به صورت همزمان در تمام مناطق این کشور شنیده شده است.

آژیر حمله هوایی در اوکراین درحالی شنیده می‌شود که مقامات این کشور روز گذشته از حمله موشکی به یک رزمناو پیشرفته روسیه خبر دادند.

زلنسکی: تهاجم روسیه یک خودکشی است

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در سخنانی به مناسبت پنجاهمین روز تهاجم نظامی روسیه، خطاب به مردم اوکراین گفت که این تهاجم بی‌معنی و یک خودکشی است.

به گزارش "الجزیره"، زلنسکی پنجشنبه شب با تاکید بر اینکه جهان نباید در وضع تحریم‌های بیشتر علیه روسیه شک داشته باشد مدعی شد که نیروهای روسیه در اوکراین درحال تکرار وقایعی هستند که اروپا در جنگ جهانی دوم شاهد آن‌ها بود.

وی با ادعای اینکه نیروهای روسیه درحال تخریب کامل شهرها و روستاها در منطقه دونباس هستند به گونه‌ای که می‌خواهند هیچ انسانی در این منطقه باقی نماند گفت: اینها نشان دهنده بی‌معنی بودن تهاجم روسیه است. این کشور با سلاح‌های خود درحال سوزاندن همه ارزش‌هایی است که از آن دفاع می‌کند و درحال نابودی فرهنگ و زبان روسی است.

 پیش از این ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از جو بایدن همتای آمریکایی خود به خاطر استفاده از عبارت "نسل کشی" در توصیف تهاجم روسیه به اوکراین تشکر کرد.

پارلمان اوکراین عصر پنجشنبه لایحه‌ای را به تصویب رساند که در آن اقدامات ارتش روسیه در این کشور نسل کشی نام گرفته است.

با این حال، آنتونیو گوترش روز چهارشنبه گفت که سازمان ملل آنچه را در اوکراین رخ می‌دهد، نسل کشی ندانسته است چرا که این امر به تصمیم گیری نهایی قانونی از سوی نهادهای قضایی بستگی دارد.

دبیرکل سازمان ملل توضیح داد نسل کشی به صورت دقیق در قوانین بین‌المللی تعریف شده است و محققان دادگاه بین‌المللی کیفری در اوکراین حضور داشته‌اند. ما این مساله که آیا نسل کشی در اوکراین اتفاق افتاده یا نه را به نهادهای قضایی می‌سپاریم.