رقم تعیینشده برای حداقل مزد کارگران یکی از عوامل مؤثر در تشدید یا تضعیف توسعه فقر در کشور است و هر چه این رقم به حداقل هزینه معیشت کارگران نزدیکتر باشد، دست دولت در ارتقای سطح معیشتی جامعه بازتر خواهد بود؛ اما اتهامهایی که در مورد تورمزا بودن افزایش مزد مطرح میشود عملا دولتها را نیز در جبهه مخالف افزایش مزد قرار میدهد و این چالشی است که انتظار میرود در دولت سیزدهم و در سایه سیاستهای مقابله با فقر که مورد تأکید رئیسجمهوری است، رفع شود.
فلسفه تعیین مزد سالانه
شورایعالی کار بهعنوان بالاترین مرجع رسیدگی به مسائل حوزه کار و کارگری و مجری تعیین مزد کارگران در سال جدید، امروز با حضور نمایندگان دولت، کارفرما و کارگر تشکیل جلسه میدهد و با توجه به مشخص شدن هزینه معیشت کارگری، این احتمال وجود دارد که در همین جلسه، نظرات شرکای اجتماعی جمعبندی و حداقل مزد کارگران برای سال۱۴۰۱ تعیین شود.
به گزارش همشهری، در قانون کار اغلب کشورها، تمهیداتی برای بررسی و تعیین دورههای مزد کارگران اندیشیده شده و در برخی کشورها حتی سالانه بیش از یکبار جلسات بررسی و تعیین مزد برگزار میشود.
هدف اصلی این جلسات، رصد وضعیت قدرت خرید خانوارهای کارگری و همچنین وضعیت بنگاههای اقتصادی در پرداخت مزد است و بهواسطه اینکه نرخ تورم در اغلب اقتصادها مهار شده، لزوما نتیجه این جلسات نیز افزایش رقم دستمزد نخواهد بود؛ اما در اقتصاد متورم ایران به دلایل مختلف داخلی و خارجی نظیر عملکرد بانکها، سیاستهای پولی، کسری بودجه دولت، تحریمهای خارجی، در اغلب دورهها، تغییرات قیمتی در طول سال نسبت به سال قبل بسیار قابلتوجه است و بهناچار، هر ساله رقم ریالی مزد با رشد نسبتا بالایی نسبت به سال قبل مواجه میشود.
طرف کارگری همواره تأکید میکند که در مذاکرات مزدی، اصل اول حفظ قدرت خرید دستمزد است و در اغلب موارد، افزایشی روی قدرت خرید واقعی مزد انجام نمیشود مگر اینکه مانند سالهای ۹۲ تا ۹۶، پس از یک یا چند سال سرکوب مزدی، شرایط برای افزایش اندک قدرت خرید واقعی دستمزد مهیا شود و میزان افزایش مزد بیش از مقدار تورم باشد.
سناریوی ایدهآل تعیین مزد
نگاهی به نرخ تورم بهمنماه و مقایسه آن با هزینه محاسبه شده برای معیشت کارگران در بهمن۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، حاکی از این است که بهترین سناریو برای حفظ قدرت خرید واقعی کارگران و جلوگیری از افزایش فشار به معیشت آنها، افزایش ۶۰درصدی حداقل مزد و مزایای کارگری و رساندن آن به مرز ۶.۵میلیون تومان است.
محاسبات نشان میدهد اگر در مذاکرات مزد۱۴۰۱، با این میزان افزایش موافقت شود، کارگران میتوانند با امید به مهار تورم در سال پیشرو، به وضعیت معمولی زندگی خود در سالهای قبل برگردند و همان کیفیت زندگی را تجربه کنند. پیش از این، کمیته مزد شورایعالی کار در آخرین نشست امسال خود، هزینه معیشت یک خانوار ۳.۳نفره کارگری را با ۳۰.۲درصد افزایش نسبت به سال قبل ۸۹میلیون و ۷۹۸هزار و ۲۰۵ریال در ماه تعیین کرد.
این در حالی است که آخرین اطلاعات مرکز آمار ایران از رشد ۴۱.۴درصدی تورم مصرفکننده در بهمنماه حکایت دارد و با این حساب، حتی اگر از غیرواقعی بودن افزایش ۳۰.۲درصدی هزینه معیشت کارگران نسبت به سال قبل چشمپوشی شود، باید در تعیین مزد آنها میزان افزایش بیشتری اعمال شود تا با واقعیتهای اقتصادی همخوانی داشته باشد. از آنجا که بخش عمده دهک چهارم هزینهای را خانوارهای کارگری تشکیل میدهند، بررسی وضعیت تورمی این دهک در بهمنماه میتواند راهنمای مناسبی برای تخمین شرایط گروه کارگری باشد.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، در بهمن امسال و در شرایطی که میانگین نرخ تورم کشور ۴۱.۴درصد بوده، دهک چهارم تورم ۴۲.۵درصدی را تجربه کرده و این رقم حاصل افزایش ۵۳.۸درصدی تورم خوراکیها و رشد ۳۳.۷درصدی تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات بوده است. همچنین در این آمارها، ضریب اهمیت خوراکیها در سبد مصرفی دهک چهارم معادل ۳۶.۶درصد و ضریب اهمیت گروه غیرخوراکی و خدمات ۶۳.۴درصد بوده است.
با این تفاصیل، بهواسطه تورم ۵۳.۸درصد خوراکیها که بیش از یکسوم هزینه معیشت کارگران را شامل میشود، هرگونه اهمالکاری در ترمیم قدرت خرید مزد کارگران میتواند به قیمت سوق پیدا کردن خانوارهای کارگری به سمت خط فقر نسبی یا وخیمتر شدن وضعیت فقر آنها از وضعیت فقر نسبی به فقر مطلق تمام شود.
سناریوی محتمل برای تعیین مزد
در سال گذشته، هزینه معیشت یک خانوار کارگری ۳.۳نفره ۶میلیون و ۸۹۵هزار تومان تعیین شده بود و حداقل مزد و مزایای ۴میلیون و ۵۰هزارتومانی این خانوار حدود ۵۹درصد آن را پوشش میداد.
در سال آینده نیز اگر قرار باشد قدرت خرید دستمزد کارگران براساس قیمتهای بهمنماه، حدود ۵۹درصد هزینه معیشت ۸میلیون و ۹۷۹هزارتومانی (که اخیرا در کمیته مزد تعیین شد) را پوشش دهد، باید حداقل مزد و مزایای یک خانوار ۳.۳نفره نسبت به سالجاری ۳۰.۵درصد افزایش پیدا کند تا با رشد یکمیلیون و ۲۴۰هزارتومانی، به مرز ۵.۳میلیون تومان برسد و فقط از منظر آمار قدرت خرید کارگران در همان سطح ابتدای سال۱۴۰۰ باقی بماند؛ اما نکته اینجاست که میزان افزایش نرخ سبد معیشت کارگران در سالجاری نسبت به هزینه واقعی تحمیل شده به این سبد بسیار کمتر است و رشد ۳۰.۲درصدی آن نه با تورم ۴۱.۴درصدی بهمنماه، نه با تورم ۵۳.۸درصدی خوراکیها در سبد مصرفی دهک چهارم و نه با تورم ۳۳.۷درصد کالاهای غیرخوراکی در سبد این دهک مناسبتی ندارد.
بر همین اساس است که انتظار میرود دولت سیزدهم با خطمشی فقرزدایی و مقابله با توسعه فقر، بهدنبال احیای واقعی قدرت خرید مزد باشد و فقط به مساوات در آمارها بسنده نکند؛ در غیر این صورت، معضل افزایش شاغلان فقیر را نیز باید به مشکلات سال۱۴۰۱ در حوزه فقر و رفاه اضافه کرد.
حمید حاجاسماعیلی، کارشناس بازار کار نیز با اشاره به اینکه امسال رقم سبد معیشت با دخالت مستقیم دولت تعیین شده، میگوید: در ایران، نهایتا این دولت است که رقمی را برای دستمزد اعلام میکند؛ اما براساس چند مؤلفه میتوان رقم دستمزد سال آینده را از هماکنون تخمین زد که یکی از این مؤلفهها حداقل حقوق تعیین شده برای کارمندان دولت است.
حاجاسماعیلی میافزاید: کمیسیون تلفیق رقم پیشنهادی دولت در لایحه بودجه۱۴۰۱ برای حداقل حقوق کارمندان را از ۴.۵به۵.۶ میلیون تومان افزایش داده که احتمالا شورای نگهبان هم با آن مخالفتی ندارد و از آنجا که طی سالهای گذشته رقم تعیینشده برای حداقل مزد و مزایای کارگران از حداقل تعیینشده حقوق کارمندان بیشتر بوده، بهنظر نمیرسد دستمزد تعیینشده برای سال۱۴۰۱ هم از رقم ۵.۶میلیون تومان کمتر باشد./همشهری آنلاین