شناسهٔ خبر: 52679270 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

بررسی آسیب‌های وابستگی به نفت در مستند "پلی به ناکجا"، امشب از شبکه افق + فیلم

مجموعه مستند "پلی به ناکجا" با موضوع آسیب‌شناسی نظام اقتصادی مبتنی بر نفت به مدت ۳ شب از شبکه افق پخش می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، چند سالی است که رهبر معظم انقلاب در سخنان‌شان به موضوع مهم کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت سخن می‌گویند.

به همین منظور و برای تبیین بیشتر موضوعات حول اقتصاد وابسته به نفت و همچنین آسیب‌شناسی این موضوع، شبکه افق سیما مجموعه مستند سه قسمتی "پلی به ناکجا" را تولید کرده است.

این مجموعه مستند به تهیه‌کنندگی علیرضا کارگذار و کارگردانی مهدی طوسی و محمدرضا گلرو مفرد تهیه شده و به موضوع بررسی نظام بودجه کشور و آسیب‌شناسی نظام اقتصادی مبتنی بر نفت می‌پردازد.

علیرضا کارگذار تهیه‌کننده این مجموعه مستند درباره سوژه‌یابی این مجموعه گفت: سوژه اصلی مستند «پلی به ناکجا» اصلاح ساختاری بودجه است. در این مستند به اصلاحات در بخش منابع و مصارف بودجه اشاره کردیم. در بخش منابع یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های صد سال اخیر عبارت است از وابستگی مفرط بودجه دولت به درآمدهای نفتی. چالشی که فارغ از تبعات اقتصادی آن، فضای سیاسی کشور را نیز متأثر کرده است.

وی افزود: مهم‌ترین تبعات سیاسی این وابستگی در دوره پیش از انقلاب اسلامی را می‌توان در حوادث سقوط دولت مصدق مشاهده کرد. پس از انقلاب اسلامی نیز این وابستگی همواره عامل اصلی فشار دشمنان انقلاب به کشور بوده است، به طوری که هنوز بعد از چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا و هم‌پیمان‌های اروپایی او با ابزار تحریم‌های نفتی می‌خواهند خواسته‌های خود را به ایران تحمیل کنند.

تهیه کننده مجموعه مستند "پلی به ناکجا" تأکید کرد: اصلاح وابستگی بودجه به نفت مسئله تازه‌ای نبود و بحث درباره آن قدمتی تقریباً 70 ساله دارد اما آن چیزی که باعث شد در این مقطع به این موضوع بپردازیم دستور ویژه رهبر انقلاب مبنی بر اصلاح ساختاری بودجه در آذر 1397 به دولت و مجلس وقت بود. در آن زمان باتوجه به شکست سیاست حل چالش‌های اقتصادی از مسیر اعتماد به غرب و برجام که از سال 1392 دنبال می‌شد، رهبر انقلاب برای جلوگیری بحران‌های ناشی از تحریم‌های نفتی، این دستور را دادند. اما در کمال تعجب تقریباً هیچ اقدامی نه از سوی دولت وقت و نه از سوی مجلس وقت برای اصلاح ساختاری بودجه انجام نشد و تنها به انتشار چند گزارش و چند اعلام نظر در سطح رؤسای قوای مجریه و مقننه بسنده شد. این بی توجهی از اصلی‌ترین انگیزه‌ها برای ساخت مستند پلی به ناکجا بود.

 

مستند , سینما ,

وی در ادامه ضمن اشاره به موضوعات جذاب در طول ساخت مستند تأکید کرد: جالب‌ترین موضوعی که در پژوهش و تولید مستند به آن برخورد می‌کردیم آن بود که بازوی کارشناسی همه دستگاه‌های اجرایی از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گرفته تا مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌‌نگری سازمان برنامه و بودجه، همگی گزارش‌ها و پیشنهادهای نسبتاً خوبی برای اصلاح ساختاری بودجه ارائه کرده و می‌کنند اما این گزارش ها در مرحله اجرا به دلیل ملاحظات سیاسی دستگاه‌های اجرایی تقریباً هیچ کدام به نتیجه نمی‌رسند.

کارگذار در ادامه یادآور شد: نکته قابل توجه دیگر، مسئله بودجه شرکت‌های دولتی است. درواقع با وجود آنکه به لحاظ حسابداری، بودجه این شرکت‌ها حدوداً سه برابر بودجه عمومی کشور است اما حساسیت کمتری در افکار عمومی و نمایندگان مجلس بر این شرکت‌ها وجود دارد که شاید مهم‌ترین دلیل آن عدم نظارت مناسب و نبود شفافیت اطلاعات این شرکت‌هاست.

وی در ادامه گفت: برآورد و جمع‌بندی ما این است که این اصلاحات اقتصادی درست نخواهد شد، مگر آنکه مردم به آگاهی برسند. مردم ما در موضوعات سیاسی و ایدئولوژی آگاهی و بصیرت بالایی دارند و مواقعی مانند جنگ یا فتنه‌های مختلفی که پیش روی انقلاب بوده، ورود کردند و انقلاب را خودشان حفظ کردند، اما در خصوص مسائل تخصصی‌تر نظیر اصلاحات اقتصادی به دلیل فقدان آگاهی عموم مردم، بسیاری از سیاست‌مداران کوتاه‌نگر از این ناآگاهی سوء استفاده کرده و مسبب مشکلات حال حاضر کشور به خصوص در مورد بودجه دولت شده‌اند.

کارگذار در پایان افزود: جمع‌بندی ما این است که با ساخت مستند و اطلاع‌رسانی دقیق و تشریح این مسائل برای افکار عمومی می‌توانیم پشتوانه‌ای جدی درست بکنیم از مطالبات از دولتمردان، دستگاه‌ها و ارگان‌ها ملزم به این بشوند که عملکرد و رویه خودشان را اصلاح بکنند و با ملاحظات سیاسی و جناحی خودشان نتوانند منابع کشور را هدر بدهند. چیزی مشابه «سازمان شهروندان علیه اسراف دولتی» در آمریکا که در مستند هم به آن اشاره شد. سازمانی با نظارت مردمی روی بودجه دولت آمریکا چگونه توانسته تا حد زیادی جلوی فساد و اسراف منابع دولتی را بگیرد.

علاقه‌مندان به این مجموعه مستند می‌توانند یکشنبه تا سه‌شنبه ساعت ٢ : و تکرار آن را روز بعد ساعت ٧: و ١٢:٣ از قاب شبکه افق به تماشا بنشینند.

مستند , سینما ,

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

نظر شما