یک مقام ارشد آمریکایی گفته است که ادعای روسیه دایر بر دور کردن نیروهایش از مرز با اوکراین "کذب" است و افزود که در روزهای اخیر ۷ هزار سرباز دیگر وارد نواحی مرزی شدهاند.
این مقام همچنین گفت که روسیه با استفاده از دستاویزی "ساختگی" ممکن است "هر آن" به اوکراین حمله کند.
مسکو می گوید با پایان تمرین های نظامی درحال دور کردن نیروها از مرز اوکراین است، اما مقام های غربی می گویند که شواهدی دال بر تایید این ادعا ندیده اند.
یک مقام ارشد کاخ سفید روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: "دیروز دولت روسیه گفت که درحال عقب کشیدن نیروها از مرز با اوکراین است. این ادعا توجه زیادی جلب کرد، هم اینجا و هم در اطراف جهان. اما حالا می دانیم که کذب بوده."
این مقام - که چند سازمان خبری از او نقل قول کردند - گفت که حدود هفت هزار سرباز دیگر روسیه در روزهای اخیر به نزدیکی مرز اوکراین منتقل شده اند، به طوری که بخشی از آن در روز چهارشنبه انجام شد.
روسیه نگرانی های غرب درباره حمله به اوکراین را "هیاهوی بی دلیل" توصیف می کند. وزارت دفاع این کشور روز چهارشنبه ویدئویی را منتشر کرد که ظاهرا تانک هایی را درحال ترک شبه جزیره کریمه که روسیه در سال ۲۰۱۴ به خاک خود ضمیمه کرد نشان می داد.
اوکراین هم ادعاهای روسیه را زیر سوال برده است. ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین به بی بی سی گفت: "ما هنوز هیچ عقب نشینی نمی بینیم، فقط حرفش را شنیده ایم."
آقای زلنسکی در حال تماشای تمرین نظامی نیروهای اوکراینی با سلاحهایی که اعضای ناتو در اختیار این کشور گذاشتهاند، تاکید کرد که کشورش آماده دفاع از خود است.
دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، هم میگوید در مناطق نزدیک اوکراین، نشانی از تنشزدایی از سوی روسیه به چشم نمیخورد و شواهدی از عقبنشینی نیروهای این کشور از مرز با اوکراین در دست نیست.
ینس استولتنبرگ هشدار داد که آمادگی مسکو در کاربرد نیروی نظامی برای نیل به اهدافش "پدیدهای عادی و جدید" در اروپا ایجاد کرده.
او گفت روسیه هنوز یک نیروی عظیم و آماده برای حمله به اوکراین دارد.
دبیرکل ناتو پس از جلسه وزیران دفاع این سازمان در بروکسل از روسیه خواست یک گام به عقب بردارد و راه صلح را در پیش بگیرد.
اما او در عین حال گفت ناتو در پی آن است که جناح شرقی خود را تقویت کند.
روسیه بیش از یک صد هزار نیرو در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده اما میگوید قصد حمله و تجاوز به این کشور را ندارد.
آقای استولتنبرگ گفت که ناتو درحال بررسی ایجاد گروه های جدید رزمی - کوچکترین یگان های خودکفای نظامی - در مرکز و جنوب شرقی اروپا است.
به گفته او این بخشی از تدابیر جاری برای تقویت دیوارهای دفاعی اروپا است که از سال ۲۰۱۴ تاکنون ۲۷۰ میلیارد دلار برای آن خرج شده است، با این حال به روسیه اطمینان داد که ناتو یک تهدید نیست.
او گفت فرانسه پیشنهاد هدایت یکی از این یگان ها در رومانی را داده است.
وزارت خارجه روسیه گفت که "بیش از این علاقه ای" به اظهارات آقای استولتنبرگ ندارد.
بریتانیا هم می گوید در مورد ادعای عقب نشینی روسیه تردید دارد. بوریس جانسون نخست وزیر این کشور در تماسی تلفنی به دبیر کل سازمان ملل گفت که "درحال حاضر شواهد کمی از عقب نشینی روسیه وجود دارد".
جیم هاکنهال رئیس اطلاعات ارتش بریتانیا هم گفت که برعکس، روسیه درحال تقویت نیروها است.
او گفت: "این شامل رویت حرکت وسایل نقلیه زرهی، هلی کوپترها و یک بیمارستان صحرایی به نزدیکی مرزهای اوکراین است. روسیه اکنون حجم نظامی لازم برای انجام حمله ای به اوکراین را دارد."
اوکراین و روسیه روابط عمیق فرهنگی و تاریخی با هم دارند و هر دو بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بودند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه خواهان این تضمین است که اوکراین به ناتو ملحق نخواهد شد. او هر گونه گسترش ناتو را تهدیدی علیه خود میبیند.
آقای پوتین روز سه شنبه گفت که روسیه جنگ نمی خواهد، اما تقاضا کرد که همین حال به مساله عضویت در ناتو رسیدگی کند. این درحالی است که اوکراین فاصله زیادی حتی با شروع فرآیند عضویت در ناتو دارد.
ناتو این تقاضا را رد کرده است.
آقای پوتین روز سهشنبه گفت روسیه جنگ نمیخواهد اما درخواست کرد که به مسئله افزایش اعضای ناتو همین حالا رسیدگی شود.
این در حالی است که اوکراین حتی برای شروع و به جریان انداختن تقاضانامه پیوستن به این پیمان نظامی راهی دراز در پیش دارد.
![نقشه](https://ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/A773/production/_123276824_0a221def-ee2b-45a6-8a17-763d8fe3ad2b.jpg)