شناسهٔ خبر: 5247598 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

سقوط رمادی چالشی برای عراق و آمریکا

سقوط شهر رمادی پایتخت بزرگترین استان عراق به دست داعش، چالشی بزرگ برای دولت مرکزی این کشور و آمریکا ایجاد کرده است.

صاحب‌خبر -

سقوط شهر رمادی پایتخت بزرگترین استان عراق به دست داعش، چالشی بزرگ برای دولت مرکزی این کشور و آمریکا ایجاد کرده است.

حالا داعش نزدیک به چهل در صد از خاک عراق را درکنترل خود دارد.

به رغم حمله های هوایی ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا و مشاوره های نظامی که این کشور در مبارزه با داعش به بغداد می دهد، ارتش عراق در برابر این گروه شکست خورد و در یک وضعیت پر هرج و مرج از شهر رمادی عقب نشینی کرد.

مقادیر زیادی از اسلحه و مهمات نیروهای فراری ارتش عراق هم به دست داعش افتاده است.

این تحول دراماتیک، حیدر عبادی نخست وزیرعراق را واداشت تا بلافاصله از واحد‌های مردمی متشکل از شبه نظامیان شیعی مورد حمایت ایران بخواهد که برای مقابله با داعش آماده شوند.

این نیروها امروز نیرومندتر از ارتش نوپای عراق اند.

براساس گزارش ها، چیزی حدود سه هزار نفر از این شبه نظامیان که به "الحشد الشعبی" شهرت دارند، وارد یک پایگاه نظامی در نزدیکی رمادی شده اند.

اما در همین حال نگرانی‌هایی نیز از ورود نیروهای شیعی به رمادی وجود دارد. نگرانی از آن جهت است که ورود این نیروها ممکن است تنش های فرقه ای را شدت بخشد و داعش از آن به سود خود استفاده کنند.

مقامات آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته اند که در داخل دولت این کشور، در مورد شرکت شبه نظامیان شیعی مورد حمایت ایران در جنگ علیه داعش اختلافات عمیقی وجود دارد.

یک مقام آمریکایی گفته، برخی در دولت آمریکا فکر می کنند هر نقش که ایران در این جنگ ایفا کند، به مثابه نفرین است. شماری دیگر اما می‌گویند، در شرایطی که داعش به تهدید بزرگی تبدیل شده، بعید است که شرکت شبه نظامیان شیعی در جنگ علیه این گروه، به اختلافات فرقه ای دامن بزند.

با این حال، ماه گذشته وقتی که شبه نظامیان شیعی مورد حمایت ایران در آزاد سازی شهر تکریت کمک کردند، شاهدان عینی گفتند که برخی از این شبه نظامیان عمدا خانه ها را آتش زده و وسایل را چپاول کردند.

گزارش شده که قبیله های سنی در انبار بیشتر نگران انتقام جویی شیعه ها هستند تا حکومت سختگیر داعش، و همین آنها را به حمایت از داعش واداشته است.

از همین جهت است که برخی فرماندهان آمریکایی و کشورهای عربی همسایه عراق خواستار مسلح و مجهز ساختن قبیله‌های سنی عراق هستند تا در برابر داعش بجنگند، درست مثل آنچه در سال ٢٠٠٧ رخ داد وقتی قبیله های سنی زیر نام شورا های بیداری "مجالس الصحوات" در برابر القاعده ایستادند و این گروه را از مناطق سنی نشین، از جمله همین انبار خارج کردند.

ولی نگرانی از آن است که با توجه به فضای دو قطبی حاکم بر منطقه و عراق، این سنی‌ها ممکن است از سلاح خود علیه شبه نظامیان شیعی و شاید هم ایران استفاده کنند. مقامات عراقی از این هم نگران اند که مسلح شدن این قبیله های سنی، تجزیه عراق را سرعت بخشد.

با این حال به نظر می رسد که در حال حاضر، جز استفاده از شبه نظامیان شیعی مورد حمایت ایران در جنگ علیه داعش، گزینه دیگری در برابر بغداد و واشنگتن وجود ندارد.