نیروهای شیعه راهی نبرد «الرمادی»، مهمترین شهر سنینشین عراق، که روز یکشنبه در محاصره داعشیها افتاد، شدند. این نیروها در حالی به درخواست دولت عراق، برای بازپسگیری مرکز استان «الانبار» وارد نبرد شدهاند که نیروهای داعش پس از تحتکنترلگرفتن رمادی، 500 نفر را کشتند و هشت هزار نفر را از خانههایشان بیرون کردند. آنطور که مقامات محلی و شاهدان عینی گزارش دادهاند، داعشیها با کشتار جمعی نیروهای امنیتی و شهروندان عراقی، خیابانها را پر از جسدهایی خونین و بعضا سوخته کردند.
به گفته سخنگوی استان الانبار، آمارهای تخمینی از کشتهشدن 500 نفر و آوارهشدن هشتهزار نفر، در سهروز اخیر حکایت میکند؛ یعنی از روز جمعه که نبردها برای تصرف رمادی به مرحله نهایی رسیده بود. این هشتهزار نفر جدای از مهاجرت گستردهای است که در ماه آوریل اتفاق افتاد؛ زمانی که سازمان ملل اعلام کرد حدود 114هزار نفر از ساکنان رمادی و روستاهای اطراف آن در اوج خشونت، آواره و از خانه خود بیرون رانده شدهاند.
در پی این شکست سنگین، «حیدرالعبادی» نخستوزیر عراق از نیروهای امنیتی این کشور خواست بههیچعنوان پستهای خود را در سراسر استان الانبار ترک نکنند. ظاهرا هراس دولت عراق، کنترل افراطگرایان بر کل منطقه کویری است؛ منطقهای که سال 2003 و در زمان حمله آمریکا به عراق برای سرنگونی «صدام»، شاهد درگیریهای سنگین و شورش اهلسنت علیه نیروهای آمریکایی بود.
کشتهشدن رهبران قبایل وفادار به دولت
داعش به محض تصرف شهر، ستادهای نظامی را غارت کرد، تجهیزات بیشماری را مصادره کرد و همه رهبران دولتی و قبیلهای وفادار به دولت را کشت. دراینمیان، فرار نیروهای امنیتی دولتی، نگرانیهای زیادی را بهدنبال داشته و اکنون دولت عراق با اعزام نیروهای شیعه سعی در بازپسگیری شهر استراتژیک رمادی دارد. شهر تکریت هم اوایل سالجاری میلادی بههمینترتیب، بار دیگر تحت کنترل دولت عراق قرار گرفت، اما داستان غارتهای این شهر، ترس از بالاگرفتن درگیریهای فرقهای پس از خروج داعش را بالا برده است.
اکنون دولت عراق ترجیح داده تا در نبرد رمادی از نیروهای سنی محلی استفاده کند، اما رهبران نیروهای شیعی میگویند تحولات چند روز گذشته نشان میدهد دولت عراق نمیتواند بدون استفاده از گردانهای شیعی «حشد الشعبی» از عهده نبرد با داعشیها برآید. گروههای مختلفی از شبهنظامیان شیعی اعلام کردهاند از قبل، یگانهای خود را در مناطق مختلف استان انبار، ازجمله اطراف شهرهای «فلوجه» و «حبانیه»، مستقر کرده و آمادهاند تا حلقه را بر شهر رمادی تنگتر کرده و داعشیها را از رمادی بیرون برانند. رمادی در ۱۱۰ کیلومتری پایتخت عراق، بغداد، واقع شده و مرکز استان انبار است که دارای مرز طولانی با سوریه، عربستان سعودی و اردن است. سقوط رمادی و پیشروی داعش در استان انبار، تهدید این گروه علیه شهر «کربلا» و اماکن مقدس شیعی در غرب عراق را افزایش داده است.
درهمینحال، «یوسف الکلابی»، سخنگوی نیروهای شیعی که در کنار نیروهای دولتی میجنگند، روز دوشنبه گفت این نیروها با همکاری نیروهای امنیتی دولتی، تلاش میکنند مهاجمان داعش را از رمادی خارج کنند. الکلابی ادامه داد: «ما این دشمنان وحشی را از بین میبریم، به خواست خدا، ما به پیروزی میرسیم و هیچچیزی کمتر از آن را نمیپذیریم» اما او از جزئیات و زمان این برنامه چیزی نگفت.
«کریم نوری»، سخنگوی گردان «حشد الشعبی» قویترین سازمان شبهنظامیان عراق، نیز گفت: ما پیشروی داعش را تماشا نمیکنیم. حشد الشعبی پس از آزادی تکریت، در حال آمادهشدن برای آزادسازی استان الانبار بوده است. از زمان حمله داعش به شمال و غرب عراق در ژوئن گذشته، هزاران نیروی شیعه به درخواست «آیتالله سیستانی»، مرجع عالیقدر شیعیان این کشور، پاسخ مثبت دادند.
بااینحال، «طارق العبدالله»، دبیرکل شورای الانبار، که شامل گروهی از رهبران قبیلهای سنی میشود، روز گذشته از ورود این نیروها انتقاد کرد و گفت: «دولت باید مبارزان داوطلب استان را آموزش و تجهیزات نظامی در اختیار آنها قرار دهد. به گفته این مقام قبیلهای، تعداد زیادی از داوطلبان سنی، آماده مشارکت در آزادسازی استان، از دست نیروهای داعش هستند و به حمایت دولت نیاز دارند.
با وجود نگرانیها از نحوه بازپسگیری رمادی و زمان آن، «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا، روز دوشنبه در یک نشست خبری در سئول، گفت مطمئن است شهر رمادی «طی هفتههای آینده» از کنترل داعشیها خارج خواهد شد. پس از پیشروی اخیر نیروهای داعش در استان الانبار، معاون رئیسجمهور آمریکا، در مکالمه تلفنی با العبادی، اطمینان داد آمریکا ارسال اسلحه به عراق را ادامه خواهد داد و آن را تسریع خواهد کرد.
درخواست العبادی از نیروهای شیعه برای کمک به پاکسازی الانبار
الرمادی در محاصره
صاحبخبر -