به محض وقوع این فاجعه، جنگ تبلیغاتی بین رهبران اوکراین و شورشیان نزدیک به مواضع مسکو در شرق این کشور شدت فوق العاده ای یافت. این دو همدیگر را متهم می کنند که عامل پرتاب موشک و سقوط این هواپیمای مسافربری مالزیایی بوده اند.
آنچه مسلم است ، هواپیمای مسافربری مالزیایی در آسمان شرقی اوکراین بر اثر اصابت یک موشک زمین به هوای با برد بیش از 10 کیلومتر ساقط شده است.
کارشناسان سرویس های اطلاعاتی آمریکا این موضوع را تأیید کرده اند. هم اکنون سرویس های اطلاعاتی آمریکا در حال بررسی پارامترهایی هستند که میتواند مشخص کند که این موشک از چه نقطه ای به سوی هواپیمای بوئینگ 777 مالزی پرتاب شده است.
درهمین حال، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که در هنگام فاجعه، سیستم موشکی اوکراین در حال فعالیت بوده است.
آژانس های خبری روسیه گزارش میدهند: وسایل شناسایی رادیویی روسیه در 17 ژوئیه (روز سقوط هواپیمای مالزی)، فعالیت های ایستگاه رادار "کوپول" در اوکراین را ثبت کرده اند. وزارت دفاع روسیه گفته است که این ایستگاه رادار ارتش اوکراین در ارتباط با سامانه پرتاب موشک زمین به ههوای "بوک ام 1" میباشد.
این در حالی است که اوکراین شورشیان نزدیک به روسیه و حامیان آنان را مقصر این فاجعه میداند. آرسنی یاتسنیوک، نخست وزیر اوکراین امروز، جمعه اعلام کرد که هواپیمای مسافربری مالزیایی با شلیک موشک جداییطلبان شرق اوکراین سرنگون شده است.
او اقدام شورشیان اوکراین را مصداق کامل جنایت علیه بشریت دانست و خواستار آن شد که عاملان و مسئولی این جنایت تحت پیگرد قانونی دادگاه کیفری بین المللی قرار گیرند.
در همین حال بسیاری از کشورهای جهان خواستار تحقیقات بینالمللی در مورد سقوط این هواپیمای مسافربری شدند. در ابن راه، آمریکا و کشورهای مختلف اروپایی از دولت اوکراین و جداییطلبان طرفدار روسیه اوکراین خواستهاند تا با برقراری آتش بس، فرصت تحقیقات بینالمللی در این باره میسر گردد.
دولت آمریکا، دیشب اعلام آمادگی کرد تا در تحقیقات پیرامون علت سقوط این هواپیما شرکت نماید.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، از طرفین در گیر در اوکراین خواست تا به سرعت آتش بس اعلام کنند و همکاریهای لازم در جهت تحقیقات بینالمللی در مورد این فاجعه هوایی را به عمل آورند.
154 تن از مسافران این هواپیما شهروندان هلند بودهاند و دولت هلند پس از این فاجعه اعلام کرد که این کشور در سوگ است.
با این هواپیما، همچنین شهروندانی از استرالیا، مالزی، اندونزی، بریتانیا، بلژیک، فرانسه و چند کشور دیگر نیز سفر میکردند. در بین مسافران این هواپیما تعدادی از پژوهشگران و متخصصان برجسته بیماری ایدز بودند که قرار بود در یک همایش بینالمللی در استرالیا شرکت کنند و از طریق مالزی عازم محل برگزاری این همایش بودند.