شناسهٔ خبر: 52087032 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آخرین تحولات برجامی ؛

بایدن: زمان ترک مذاکرات با ایران برای احیای برجام نیست /بلینکن: ایران از ما ضمانت خواسته که دوباره زیر میز نمی‌زنیم

صاحب‌خبر -
بایدن: زمان ترک مذاکرات با ایران برای احیای برجام نیست /بلینکن: ایران از ما ضمانت خواسته که دوباره زیر میز نمی‌زنیم
خبرگزاری آریا-رئیس جمهوری آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی به مناسبت اولین سال حضورش در کاخ سفید گفت: زمان دست کشیدن از گفتگوها با تهران بر سر برجام نیست.
به گزارش خبرگزاری آریا ،جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه گفت که اکنون زمان دست کشیدن از مذاکرات با ایران با هدف احیای برجام نیست.
 بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی به مناسبت اولین سال حضورش در کاخ سفید گفت: زمان دست کشیدن از گفتگوها با تهران نیست.
وی گفت: پیشرفت هایی در حال انجام است.
بایدن با اشاره به کشورهای شرکت کننده در مذاکرات وین گفت: 1+5 هم نظر هستند، اما باید دید چه می شود.

بلینکن: ایران از ما ضمانت خواسته که دوباره زیر میز نمی‌زنیم 
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوال مجری برنامه گفت: «حرف شما درست است. یکی از چیزهایی که ایران از ما خواسته ضمانتی است مبنی بر اینکه ما دوباره زیر میز نمی‌زنیم.»
بلینکن که با برنامه «Pod Save the World» مصاحبه می‌کرد تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق آمریکا برای خروج از برجام را یکی از «بدترین تصمیم‌های سیاست خارجی تاریخ» آمریکا توصیف کرد.
وی گفت: «فکر می‌کنم منصفانه است بگوییم که تصمیم برای خروج از آن توافق هسته‌ای یکی از بدترین تصمیم‌هایی بود که در تاریخ اخیر سیاست خارجی آمریکا گرفته شده است.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه یادآوری کرد که ایران به تعهداتش ذیل این توافق پایبند بوده و دولت دونالد ترامپ هم به این موضوع اعتراف کرده است.
او گفت: «حتی دولت قبل هم گفت که ایران تعهداتش را به خوبی اجرا کرده است. مسئله‌ای که مایه تأسف و حتی فراتر از تأسف است این است که از زمانی که ما از آن توافق خارج شدیم ایران از آن به عنوان بهانه‌ای برای از سر گرفتن بسیاری از فعالیت‌های خطرناکی استفاده کرد که آن توافق، مانع آنها شده بود.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: «متأسفانه این چیزی است که ما به ارث بردیم و هنوز فکر می‌کنیم که بهترین نتیجه این خواهد بود که از طریق بازگشت به توافق آن برنامه [برنامه هسته‌ای ایران] را مجدداً مهار کنیم.»
آنتونی بلینکن در ادامه، گزارش‌ها درباره اینکه ایران از آمریکا درباره عدم ترک دوباره برجام ضمانت خواسته را تأیید کرد.
او در پاسخ به سوال مجری برنامه گفت: «حرف شما درست است. یکی از چیزهایی که ایران از ما خواسته ضمانتی است مبنی بر اینکه ما دوباره زیر میز نمی‌زنیم.»
بلینکن در ادامه تصریح کرد: «اما این حرف شما هم درست است که در نظام [حکومتی] ما، نمی‌توان چنین ضمانت سخت و سریعی فراهم کرد. رئیس‌جمهور بایدن می‌تواند با قاطعیت بگوید که تا زمانی که ایران به توافق پایبند باشد در کسوت رئیس‌جمهور چه کاری انجام خواهد داد یا چه کاری انجام نخواهد داد، اما ما نمی‌توانیم رئیس‌جمهورهای بعدی را [به انجام کاری] ملزم کنیم. «این موضوعی است که درباره آن صحبت می‌کنیم.»

روایت روزنامه عربی از 4 موضوع مهم باقی مانده در مذاکرات وین 
یک رسانه عربی به نقل از منابع ایرانی به آخرین تحولات مذاکرات وین پرداخت و نوشت که اکنون چهار پرونده روی میز مذاکرات است و با توجه به اینکه رابرت مالی، مامور ویژه پرونده ایران در وزارت خارجه آمریکا گفته است که از برخی مسائل اساسی به دلیل ارتباطشان با تصمیمات کنگره نمی توان عبور کرد، مذاکره کنندگان درحال یافتن راه حل های عملی برای این پرونده ها هستند.
 یک رسانه عربی به نقل از منابع ایرانی به آخرین تحولات مذاکرات وین پرداخت و نوشت که تنها چهار پرونده مورد اختلاف روی میز مذاکرات وین باقی مانده است.
 روزنامه عراقی الصباح به نقل از "منابع ایرانی نزدیک به مذاکرات وین" نوشت: با توجه به اینکه سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد که مسائلی در مذاکرات وین باقی مانده است که نیازمند تصمیمات سیاسی است یک منبع ایرانی گفت که مذاکرات وین پیشرفت تازه ای نداشته است.
این رسانه ادامه داد: اکنون چهار پرونده روی میز مذاکرات است و با توجه به اینکه رابرت مالی، مامور ویژه پرونده ایران در وزارت خارجه آمریکا گفته است که از برخی مسائل اساسی به دلیل ارتباطشان با تصمیمات کنگره نمی توان عبور کرد، مذاکره کنندگان درحال یافتن راه حل های عملی برای این پرونده ها هستند.
چهار پرونده و با توجه به اینکه رابرت مالی، مامور ویژه پرونده ایران در وزارت خارجه آمریکا گفته است که از برخی مسائل اساسی به دلیل ارتباطشان با تصمیمات کنگره نمی توان عبور کرد، مذاکره کنندگان درحال یافتن راه حل های عملی برای این پرونده ها هستند.
این منبع می گوید: مساله اول مربوط به تحریم های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا است که طرف آمریکایی معتقد است برخی از این تحریم ها به برنامه هسته ای ارتباط ندارد و مربوط به مسائل دیگر است و نمی توان به آنها دست زد درحالی که طرف ایرانی تاکید دارد که این تحریم ها مربوط به برنامه هسته‌ای هستند و با استناد به قطعنامه 2231 شورای امنیت تحریم ها باید برداشته شوند.
این منبع در ادامه تاکید کرد: مساله بعدی مساله ضمانت ها است و طرف ایرانی بر ایجاد سازوکاری پافشاری می کند که عدم تکرار خروج ترامپ از توافق را تضمین کند. طرف آمریکایی تاکید می کند که واشنگتن نمی تواند چنین تضمین هایی بدهد و طرف های مذاکره کننده درحال تلاش برای ایجاد ضمانت های جایگزین هستند که آمریکا و کشورهای اروپایی در آن مشارکت داشته باشند.
به گفته این منبع مساله سوم مساله اطمینان از سازوکار برداشتن تحریم ها است و برخی طرف های مذاکره کننده پیشنهاد داده‌اند که وزارت خزانه داری آمریکا تعهد مکتوبی مبنی بر عدم مخالفت با تبادلات تجاری با بانک های ایرانی بدهد و همچنین با سرمایه گذاری خارجی در داخل ایران مخالفت نکند. و مساله آخر این است که آمریکا تعهد دهد که با فعالسازی مکانیزم اروپایی اینستکس برای تعاملات تجاری با ایران مخالفت نکند.

مقام آمریکایی:  ایران یا باید به گفتگو‌ها سرعت ببخشد یا سرعت برنامه اتمی خود را کاهش دهد
پایگاه خبری اکسیوس شامگاه چهارشنبه (19 ژانویه/ 29 دی‌ماه) به نقل از این مقام آمریکایی که اشاره‌ای به نام او نشده نوشته برای اینکه در مذاکرات وین توافق حاصل شود ایران بایستی یا به گفت‌وگوها سرعت ببخشد و یا اینکه سرعت برنامه هسته‌ای خودش را کاهش دهد.
یک مقام آمریکایی در ادامه سیاست مقصرنمایی از سوی طرف‌های غربی حاضر در مذاکرات احیای برجام در وین تلاش کرده مسئولیت پیشرفت یا عدم پیشرفت این گفت‌وگوها را متوجه ایران کند.
مقام آمریکایی گفته ایران باید از طریق افزایش سرعت مذاکرات و یا کاهش سرعت پیشروی برنامه هسته‌ای خود زمان بیشتری برای دیپلماسی بخرد.
مقام آمریکایی در گفت‌وگو با آکسیوس گفت که اخیراً پیشرفت‌هایی در گفت‌وگوهای هسته‌ای صورت گرفته اما این پیشرفت‌ها «به طرز دردناکی کند و به طرز دردناکی اندک» بوده‌اند و مسائل اصلی هنوز حل‌نشده باقی مانده‌اند.
یک مقام اروپایی که از روند مذاکرات مطلع است گفته اختلافات هنوز در زمینه گام‌هایی که لازم است ایران برای محدود کردن برنامه هسته‌ای خود بردارد، میزان تحریم‌هایی که باید رفع شوند و درخواستی که ایران از آمریکا برای تضمین عدم خروج دوباره از برجام دارد، پابرجا هستند.
مقام آمریکایی مورد استناد آکسیوس می‌گوید: «نسبت به هر زمان دیگر با حصول توافق در نزدیک‌ترین فاصله قرار داریم و در عین حال، کمترین فاصله را هم با فروپاشی گفت‌وگوها داریم. »
وی در ادامه ادعاهای خود اضافه کرد: «ما آماده‌ایم و اراده داریم که به زودی به توافق برسیم، اما در عین حال برای احتمال فروپاشی گفت‌وگوها که به منزله مرگ برجام خواهد بود نیز آماده و حاضریم.»

گفت‌وگوی مورا و ریابکوف درباره برجام
معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاون وزیر امورخارجه روسیه در مسکو درباره برجام رایزنی کردند.
انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به مسکو سفر کرده است با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر از دیدارش با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه خبر داد و تاکید کرد که گفت وگوهای خوبی با او داشته است.
مورا نوشت: نشست بسیار جالبی با معاون وزیر خارجه روسیه درباره معماری امنیتی اروپا، برجام و ونزوئلا داشتم. برای اتحادیه اروپا مهم است که به پرداختن به این موضوعات و سایر مسائل سیاست خارجی ادامه دهد.
این سفر در حالی انجام شده است که دور هشتم مذاکرات ایران و گروه ١+٤ با حضور غیرمستقیم آمریکا با هدف رفع تحریم های ظالمانه آمریکا علیه کشورمان و احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بیش از دو هفته است که به صورت فشرده و جدی در وین، پایتخت اتریش جریان دارد.
مذاکره کنندگان ارشد ایران و سه کشور اتحادیه اروپا نیز شب گذشته با حضور نماینده اتحادیه اروپا پس از دو روز وقفه تشکیل جلسه دادند.
بر اساس تفاهم انجام‌شده میان روسای هیأت‌ها، مذاکره‌کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و سه کشور اروپایی برای انجام امور مربوط به سمت‌های سیاسی خود و برخی مشورت‌ها، موقتا به مدت دو روز از جمعه تا دوشنبه به پایتخت‌ها بازگشتند. در عین حال، مذاکرات کارشناسی در این دو روز ادامه یافت.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه درباره آخرین تحولات در این رایزنی ها اظهار داشت: موضوعات باقی‌مانده،‌ موضوعات کلیدی هستند که نیاز به اخذ تصمیمات خاص سیاسی دارد، به خصوص از طرف واشنگتن و آن‌ها باید تصمیمات خود را در مورد مسائل باقی‌مانده به خصوص موضوع رفع تحریم‌ها اعلام کنند. اگر این اتفاقات در بازگشت تیم‌های مذاکره‌کنندگان کشورها به وین رخ دهد می‌توان گفت با سرعت خوبی به سمت رسیدن به یک توافق پایدار و قابل اتکا در حال حرکت هستیم