شرق نوشت: روزي که ميتوانست يکي از روزهاي تاريخي فوتبال ايران باشد، با يک «دروغ بزرگ» به يکي از تلخترين روزها تبديل شد. بدون ترديد اتفاقي که جمعهشب در تبريز رخ داد، در دنيا بيسابقه بوده و براي هميشه در تاريخ فوتبال ثبت ميشود. آنهايي که جمعهشب پاي تلويزيون، هفته پاياني ليگ برتر فوتبال را ميديدند، پس از پايان بازي حساس تراکتورسازي- نفت تهران صحنههايي را ديدند که قابل درک نبود. شبکه سوم بهطور همزمان تصاوير هر دو ورزشگاه نقش جهان اصفهان و يادگار امام تبريز را نشان ميداد، با به صدا درآمدن سوت پايان بازي تراکتورسازي، بازيکنان و هواداران هر دو تيم تراکتورسازي و سپاهان جشن قهرماني گرفتند. ديدن اين تصاوير باورنکردني بود. مشخص نبود چرا بازيکنان و هواداران تراکتور مانند قهرمانان به داخل زمين ريختند و خوشحالي کردند، شادمانياي که هيچ همخوانياي با تيمي که قهرماني را از دست داده، ندارد. اتفاقات آنقدر مشکوک بود که خيليها تصور کردند جدول را اشتباه متوجه شدند يا بازي تراکتورسازي ٣-٣ نشده است. اما واقعيت، پس از دقايقي مشخص شد. يک دروغ، چنين صحنههاي عجيبي را به وجود آورده بود. به تبريزيها گفته شده بود بازي سپاهان- سايپا مساوي شده و آنها قهرمان شدهاند. دليل شادي آنها اين خبر دروغين بود. پس از دقايقي واقعيت مشخص و يک برگ سياه به کارنامه فوتبال ايران اضافه شد.
واقعيت چه بود؟
داستان از اين قرار بوده که در دقيقه ٨٨ بازي، فردي از جايگاه ويژه بازي به سمت رختکن تراکتورسازي ميآيد و ميگويد بازي سپاهان مساوي شده است. در پي اين خبر، مربي تراکتورسازي بازي تأخيري را در دستور کار قرار ميدهد. بازيکنان تراکتورسازي با بازي تأخيري مسابقه را مساوي به پايان ميرسانند و خوشحال، مانند قهرمانان به داخل زمين ميريزند. هواداران هم به داخل زمين هجوم ميآورند تا اولين قهرماني تراکتورسازي در تاريخ ليگ را جشن بگيرند. دقايقي بعد پس از اينکه واقعيت مشخص ميشود، اتفاقات تلخي در تبريز رخ ميدهد. از تخريب صندليهاي ورزشگاه گرفته تا مسائل ديگر. منصور قنبرزاده، مديرعامل نفت تهران، اولين مقام مهمي بود که جمعهشب درباره اتفاقات عجيب ورزشگاه توضيح داد. او به ايسنا گفت: «اتفاق عجيبي در ورزشگاه رخ داد. ما از طريق تلويزيون از داخل رختکن بازيهاي ديگر را پيگيري ميکرديم، اما از دقيقه ٨٧ شبکههاي تلويزيوني، راديويي و حتي شبکه موبايل قطع شد و هيچ راه ارتباطي نداشتيم. در همان لحظات بود که اعلام کردند ديدار سپاهان و سايپا در اصفهان ٢بر٢ مساوي شده است!» البته مسئولان قطع شبکه موبايل و تلويزيون را تأييد نميکنند و عنوان ميکنند که بهدليل شلوغي، موبايل آنتن نميداده است.
بههرترتيب قهرماني چهاردهمين دوره ليگ برتر در شرايطي به سپاهان رسيد که بهدليل اتفاقات چند دقيقه پاياني اين قهرماني با حرفوحديث همراه شد. تراکتورسازي مدعي است اگر ميدانسته بازي سپاهان مساوي نشده در آن هشت دقيقه (بازي شش دقيقه وقت اضافي داشت) حمله ميکرد و گل چهارمش را ميزد. توني آنگونه بازي را دفاعي نميکرد و ستاره تيمش (ادينيو) را بيرون نميکشيد. توني اولويرا، سرمربي پرتغالي تراکتورسازي، معتقد است سپاهان با کلک قهرمان شده است: «فغاني در بازي با سپاهان يک پنالتي به نفع حريف گرفت و شکست ما را رقم زد. فغاني در طول فصل با قضاوتهايش سپاهان را از پايين جدول بالا آورد و اين تيم قهرمان شد. فغاني قهرمان ليگ برتر را تعيين کرد و هواداران بهخاطر قضاوتهاي نادرست اين داور در بازيهاي تراکتور ناراحت هستند. آنها به ما کلک زدند و نبايد فغاني به تبريز ميآمد، بلکه بايد به اصفهان ميرفت و در جشن قهرماني سپاهان شرکت ميکرد». در سوي ديگر نفت هم مدعي است. آنها ميگويند که اگر تراکتورسازي در چند دقيقه آخر بيمحابا حمله ميکرد فضا براي ضدحمله زدن نفت ايجاد ميشد و گل چهارم را ميزد. عليرضا منصوريان، سرمربي نفت تهران، چنين نظري دارد. «اين هشت دقيقه زشت را هشت دقيقه تلخ تاريخ فوتبال ايران ميدانم. اگر اين نتيجه کذب اعلام نميشد بازيکنان تراکتورسازي خود را زمين نميزدند تا وقت تلف شود، آنها حتما حمله ميکردند و ما در ضدحمله تکليف بازي را معلوم ميکرديم». سپاهانيها هم ميتوانند مانند اين دو باشگاه مدعي باشند. شايد اگر دروغ بزرگ در تبريز گفته نميشد بازهم بازي تراکتور- نفت مساوي ميشد و قهرماني سپاهان زير سؤال نميرفت.
ابهامات ادامه دارد
از همان جمعه شب، پس از اينکه حقايق بازي افشا شد، اين سؤال پيش آمد: چه کسي اين دروغ را گفته است؟ ابتدا گفته شد کار مسئولان ليگ و فدراسيون بوده و آنها براي اينکه آرامش ورزشگاه حفظ شود به نيمکت تراکتورسازي اين دروغ را گفتهاند. البته همان جمعهشب مسئولان فدراسيون اين موضوع را شديدا تکذيب کردند. شمس محمدي، ناظر فدراسيون فوتبال دراينباره به فارس گفت: «به هيچ عنوان من اين خبر را مخابره نکردم. در آن زمان آنقدر جو استاديوم ويژه بود که نميتوانستيم کاري انجام دهيم. برقراري ارتباط از طريق موبايل هم امکانپذير نبود». غلامرضا بهروان، رئيس کميته مسابقات سازمان ليگ هم مسئولان فدراسيون را بيگناه ميداند و ميگويد، فردي از جايگاه ويژه اين خبر را به نيمکت رسانده. آن فرد آنتونيو اوليويرا پسر توني اليويرا بوده، البته آنتونيو هم تنها منتقلکننده خبر بوده نه منشأ آن. کاظم شهرياري، مسئول رسانهاي تراکتورسازي، دراينباره به ايسنا گفت: «من و آنتونيو از نيمکت تيم اخراج شده بوديم و ادامه بازي را از روي سکوها ورزشگاه يادگار امام تماشا ميکرديم. شايعه تساوي بازي سپاهان و سايپا از بين سکوها بيرون آمد. آنتونيو هم بلند شد تا خبر را به نيمکت تيم برساند؛ به او گفتم صبر کند تا من صحت اين خبر را پيگيري کنم، اما آنتن موبايلها قطع شده بود».
بههرحال با گذشت ساعتها از پايان بازي هنوز مشخص نيست منشأ اصلي خبر چه کسي بوده و آن فرد با چه هدفي اين کار را انجام داده يا آنتندهي موبايل چرا قطع شده. مهديتاج، رئيس سازمان ليگ، تأکيد دارد با متخلفان برخورد خواهد شد. «اينکه گفته شد بازي سپاهان و سايپا با نتيجه تساوي در جريان است کار کثيفي بود و با فرد يا افراد دروغگويي که چنين شايعهاي را ساختند، بايد برخورد جدي صورت بگيرد. کار بسيار بد و زشتي صورت گرفت که بههيچوجه مورد تأييد ما نيست. ما از کميته انضباطي خواستهايم بهطور جدي اين موضوع را پيگيري کند».
واکنش مقامات سياسي
فعلا در تبريز همه از اتفاقات رخ داده عصبانياند، از فردي که اين دروغ را گفته و داور بازي بهعنوان متهمان اصلي نام برده ميشود. تبريزيها معتقدند عليرضا فغاني، داور بازي، بيدليل آندرانيک تيموريان را اخراج کرد و يک پنالتي آنها را هم ناديده گرفت. تخريب صندليهاي ورزشگاه واکنش فوري هواداران بود. ديروز مقامات سياسي آذربايجان شرقي و چند نماينده مجلس نسبت به اتفاق جمعه واکنش نشان دادند. آنها با تقدير از متانت هواداران تراکتور خواستار رسيدگي به اين اتفاق شدند.
محمداسماعيل سعيدي، نماينده مردم تبريز، آذرشهر و اسکو در مجلس شوراي اسلامي، دراينباره به ايسنا گفت: «با يک شايعه در اين بازي با احساسات تماشاگران بازي کردند. تابلويي که بهمنظور اطلاعرساني در اين ورزشگاه نصب شده است کار نميکرد و در اين بازي حساس ضروري بود اطلاعات بهصورت مستقيم به اطلاع تماشاگران و تيمها برسد. شايعاتي در اين بازي روي داد که ضروري است هرچه سريعتر منشأ و مبدأ اين شايعات شناسايي و معرفي شود و اين حق مردم است که از جزئيات اين موضوع اطلاع داشته باشند. قطعبودن سيستمهاي ارتباطي در اين ورزشگاه موضوعي است که بايد مورد توجه قرار گيرد من بشخصه بارها تلاش کردم تا از طريق تلفن همراه تماس حاصل کنم که مقدور نبود و مسئولان مخابرات بايد پاسخگوي اين موضوع باشند، اگر مشکلي وجود داشت بايد قبل از بازي پيشبيني و برطرف ميشد.» بايد ديد آيا در آينده واقعيت آشکار ميشود يا خير؟ بههرحال آنچه واضح است پيامدهاي دروغ بزرگ تبريز سالها بر فوتبال ايران سايه خواهد انداخت.
دروغ بزرگ را چه کسی در تبریز گفت؟
صاحبخبر -
∎