شناسهٔ خبر: 51771417 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

آیا ایران می‌تواند سهمی از گردشگرانی جام جهانی 2022 را به سوی خود بکشاند؟

فرصت طلایی برای گردشگری ایران

صاحب‌خبر - گروه فرهنگ و هنر – تنها چند ماه تا جام جهانی 2022 قطر باقی مانده است. جام جهانی، شاید با محوریت اصلی فوتبال برگزار شود اما یکی از مهم‌ترین منافع این مسابقات برای کشورهای برگزار‌‌‌کننده هجوم خیل عظیمی از گردشگران در قالب تماشاچیان مسابقات است. در این بین کشورهای همسایه میزبان‌های جام جهانی فوتبال نیز تلاش می‌کنند تا بتوانند در زمان برگزاری مسابقات، گردشگران را به سوی خود بکشانند، فرصتی که احتمالا برای ایران هم در سال میلادی 2022 وجود داشته باشد.
گردشگری ورزشی، یکی از زیرمجموعه‌های گردشگری و صنعت توریسم است که شامل سفر کردن به مناطق مختلف جهان به منظور شرکت کردن در یک رویداد و مسابقه ورزشی و یا تماشای فعالیت ورزشی می‌شود. البته ممکن است که بسیاری از افراد نام این نوع از گردشگری را نشنیده باشند و همچنان برای دیدن یا شرکت در رقابت‌های ورزشی به کشورهای برگزار کننده رقابت‌ها سفر کنند. برگزاری هر کدام از مسابقات و رویدادهای ورزشی، فرصت مناسبی را برای سرمایه‌گذاری و میزبانی و به تبع آن، رشد اقتصادی است. به همین دلیل، گردشگری ورزشی صنعت رو به رشدی بوده و همه کشورها تلاش می‌کنند تا پیش زمینه‌های این صنعت سود آور را در کشورشان فراهم کنند.
از زمانی که قرعه میزبانی مسابقات جام جهانی فوتبال 2022 به نام قطر افتاد، این کشور اقدام به ساخت مجموعه‌های ورزشی گوناگون و توسعه زیرساخت‌های گردشگری خود کرد. حالا تنها چند ماه تا برگزاری این مسابقات زمان باقی مانده است. کشورهای دور و اطراف نیز این روزها به تکاپو افتاده‌‌‌اند تا بتوانند بخشی از گردشگران ورزشی را به خود جذب کنند. در همین راستاست که رئیس جامعه هتل‌داران کیش در مصاحبه‌ای عنوان کرده است: با توجه به گام بلندی که تیم ملی فوتبال ایران برای حضور در جام جهانی برداشته است، باید ظرفیت اقامت و پذیرایی را در جزیره کیش افزایش دهیم.
او افزود: قول می‌‌‌دهیم ۴هزار اتاق برای دوران جام جهانی، آماده کنیم. اگر تیم‌‌‌های خارجی نیامدند به هر حال ایرانی‌‌‌هایی که قصد تماشای این بازی‌‌‌ها را دارند با توجه به مسافت نزدیک کیش و قطر و تفاوت هزینه‌‌‌ها می‌توانند در این جزیره اقامت داشته باشند. هزینه هر شب اقامت در هتل‌‌‌های قطر بالای ۱۰ تا ۱۵‌میلیون تومان می‌شود، علاوه‌‌‌ بر این تعداد هتل و اتاق در قطر کم است و همه تماشاچی‌‌‌ها، گردشگران و اعضای تیم‌‌‌ها را پوشش نمی‌‌‌دهد.
رئیس جامعه هتل‌داران کیش اضافه کرد: ظرفیت دبی هم برای این رویداد کافی نیست. برای همین ما سعی می‌‌‌کنیم ظرفیت اقامت و استانداردها را در کیش تا جام جهانی بالا ببریم تا دست‌‌‌کم مسافران ایرانی را در این جزیره با قیمت مناسب و به مراتب مناسب‌‌‌تر از قطر پوشش دهیم. البته حضور مسافران و تیم‌‌‌های خارجی در کیش مهم است، اما مسافران ایرانی برای ما مهم‌تر هستند. به تازگی رئیس فدراسیون فوتبال ایران و نماینده فیفا از داشته‌‌‌ها و ظرفیت کیش بازدید کرده‌‌‌اند که این مساله، ما را بر آن داشت تا شهریورماه سال ۱۴۰۱، پیش از آغاز بازی‌‌‌ها، ظرفیت اقامت را آماده کنیم. روزبه پارساپور، مدیرعامل مرکز مطالعات خلیج فارس، نیز به تازگی در نشستی به برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ به میزبانی کشور قطر اشاره و بیان کرد: هشت سال قبل متن استراتژی جام جهانی قطر را مورد مطالعه قرار دادیم، یکی از بندهای این استراتژی، تبدیل کردن فرصت جام جهانی به اهرمی برای نشان دادن هویت ملی و فرهنگی قطر به دنیا بوده است. این ممکن است برای ایران یک خطر باشد به همین دلیل هشت سال قبل پیشنهاد دادیم از فرصت برگزاری جام جهانی در قطر بهره‌بردای‌هایی صورت بگیرد اما متاسفانه به این قضیه توجهی نشده است.
او در ادامه به برگزاری نمایشگاه بین‌المللی اکسپو در کشور امارات اشاره و بیان کرد: همین رویداد باعث شده تا در دو ماه بیش از هشت میلیون نفر از امارات بازدید کنند. این فرصتی برای ایران هم هست تا با نزدیک شدن به این کشورها، نظرات خود را اعمال کند. ما نتوانستیم از فرصت اکسپو استفاده کنیم. اگر در جام جهانی قطر هم نتوانیم تهدید را تبدیل به فرصت کنیم، به ضرر ما تمام خواهد شد.
پارساپور ادامه داد: امیدوارم در فرصت باقیمانده زمینه‌ای فراهم شود و از افراد و دیدگاه‌ها و نظرات نخبگان این حوزه استفاده کنند تا بتوانیم تهدید جام جهانی قطر را تبدیل به یک فرصت کنیم.
اما از دو سال پیش و در جریان برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، بحث‌هایی در مورد برگزاری تمرین و اقامت تیم‌های حاضر در جام جهانی و حتی حضور تماشاگران آنها در جزایر کیش و قشم مطرح بود، در همین رابطه مسئولان سابق منطقه آزاد کیش تاکید داشتند که به طور جدی این موضوع را دنبال کرده و حتی در حال آماده سازی زمین‌های ورزشی و زیرساخت‌ها بوده و قراردادهایی با بخش خصوصی نیز منعقد کرده‌اند،‌ اما آنچه که در چند ماه اخیر اعلام شده، نشانی از حضور تیم‌ها و انجام تمرین آنها در ایران ندارد.
این در حالی است که تازه‌ترین اعلام فتح‌اللهی، رئیس سازمان منطقه آزاد قشم، بر این تاکید دارد که اساسا فرصت‌ها برای جام جهانی از دست رفته و در فاصله کمتر از یکسال به برگزاری این مسابقات تازه الان قرار است برای آن برنامه‌ریزی شود که در این حالت امکان حضور تیم‌ها به دلیل نبود زیرساخت وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به این‌که چند سال است که می‌دانیم جام جهانی قطر در چه زمانی برگزار می‌شود، گفت: باید به برنامه‌ریزی‌ها به سمت ایجاد زیرساخت‌های ورزشی، اقامتی و حمل و نقل می‌رفت اما این اتفاق نیفتاده و در فرصت کوتاهی که وجود دارد امکان ایجاد چنین فضایی وجود ندارد.
فتح‌اللهی با بیان این‌که در حال حاضر فقط می‌توان به بخش اقامتی جام جهانی تمرکز کرد، افزود: این هم فرصت مناسبی است و کم نیست و می‌توانیم میزبان تماشاگران جام جهانی قطر باشیم چرا که قطر کشوری گرانی است و ایران می‌تواند با توجه ظرفیت‌های گردشگری و جاذبه‌های موجود در جزایر کیش و قشم بخشی از این تماشاگران را به سمت خود جذب کند.
وی ادامه داد: براین اساس طی بررسی‌های صورت گرفته و مذاکراتی که با وزارت میراث و گردشگری و فدراسیون فوتبال صورت گرفته، تفاهم‌نامه‌هایی در این رابطه منعقد شده و می‌توان گفت که حتما از این امکان استفاده می‌شود و حضور تماشاگران اتفاق می‌افتد و هرچقدر بتوان جذب بیشتری انجام داد، به طور حتم نتایج بهتری هم به دنبال دارد.
رئیس سازمان منطقه آزاد قشم، در رابطه با این‌که جذب تماشاگران تا چه اندازه می‌تواند موجب ورود سرمایه برای ایران شود گفت که قرار است یکسری شرکت‌ها قراردادهایی را در این رابطه منعقد کنند که براساس ظرفیت داخلی کشور و هماهنگی با قطر خواهد بود و طی آن شرایط و تعداد ورود تماشاگران و اینکه از چه کشوری باشند و مشخص خواهد شد که هنوز گزارش دقیقی از آن ارائه نشده است.
در همین رابطه چندی پیش سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد، در جریان انعقاد قرارداد با وزارت ورزش با انتقاد از این‌که در چهار سال گذشته باید موضوع جام جهانی به طور جدی‌تر پیگیری می‌شد، گفته بود که اما به هر صورت اکنون باید هرچند با تاخیر طولانی و در یک بازه زمانی فشرده این مساله مورد پیگیری قرار گیرد چرا که یک رویداد بزرگ در کنار ما در حال اتفاق است که نه تنها یک رویداد ورزشی بلکه اتفاق بزرگ اقتصادی است که باید ایران حداکثر بهره‌ را از آن ببرد.
اما آیا با همه برنامه‌ریزی‌ها ایران موفق می‌شود از این فرصت طلایی به نفع خود استفاده کند؟

نظر شما