جِیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز چهارشنبه در دیدار با نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، گفت که دو کشور در حال کار بر روی استراتژی مشترک امنیتی هستند.
کاخ سفید بعد از این دیدار گفت که "برنامه بهسرعت در حال پیشرفت هستهای ایران تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت خاورمیانه و جهان" است.
بنا به گزارشها جیک سالیوان و مقامهای اسرائیل سعی کردند در مورد چگونگی برخورد با فعالیتهای برنامه اتمی ایران به دیدگاههای مشترک برسند.
آقای سالیوان در کنفرانس مشترک خبری با نفتالی بنت گفت که آمریکا و اسرائیل در مسیر شکل دادن به استراتژی مشترک امنیتی در یک "مقطع حیاتی" قرار دارند.
آقای سالیوان گفت که سفر او درست پیش از کریسمس نشانگر این موضوع است که این "مقطعی حیاتی برای هر دو کشور پیرامون یک مجموعه مسائل امنیتی است و مهم است که با هم بنشینیم و به یک استراتژی و دیدگاه مشترک برسیم و راهی برای تامین منافع اساسی دو کشور پیدا کنیم."
بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، در سخنانی بعد از گفتوگو با جیک سالیوان از قدرتهای جهانی خواست به ایران اجازه ندهند در مذاکرات وین "وقتکشی" کند.
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، هم گفت که با آقای سالیوان درباره "استراتژی مبارزه با برنامه اتمی ایران و راه همکاری آمریکا و اسرائیل در این مورد" بحث کرده است.
در هفتههای اخیر تهدید مراکز اتمی ایران از طرف اسرائیل وارد مرحله تازهتری شده و مقامهای ارشد این کشور گفتهاند که ارتش اسرائیل برای عملیات نظامی علیه مراکز اتمی ایران در حال آمادهباش است.
نخستوزیر اسرائیل گفته است که ایران در مذاکرات اتمی جدی نیست و تلاش میکند برای توسعه برنامه هستهایاش وقت بخرد، اما اسرائیل، به گفته او، چنین اجازهای به ایران نمیدهد.
دو روز پیش در واکنش به این موضعگیریها سرلشکر غلامعلی رشید، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء که قرارگاه جنگی ایران محسوب میشود، گفت تهدیدهای اسرائیل "بدون چراغ سبز و حمایت آمریکا امکانپذیر نیست". او اسرائیل را به عمل متقابل نظامی در صورت حمله به ایران تهدید کرد.
کاخ سفید بعد از دیدار مقامهای ارشد آمریکا و اسرائیل در بیانیهای گفت که دو طرف درباره "نیاز به رویارویی با همه جنبههای تهدید" ناشی از ایران بحث کردهاند.
به گفته کاخ سفید آقای سالیوان که برای دیداری ۳۰ ساعته به اسرائیل و سرزمینهای اشغالشده فلسطینی سفر کرده، اسرائیل را در جریان جدیدترین تحولات مذاکرات وین قرار داد.
در این بیانیه همچنین آمده است که "مقامها تاکید کردند که ایالات متحده و اسرائیل در عزم خود برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند متفقاند."
ایران میگوید به دنبال سلاح هستهای نیست و هدفش کسب دانش در زمینه فناوری اتمی برای مقاصد صلحآمیز است.
با این حال حدود چهار هفته پیش فریدون عباسی دوانی، نماینده مجلس و رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران، در سالگرد ترور محسن فخریزاده - معاون وزارت دفاع و فرد پشتپرده برنامه اتمی ایران - گفت که او با وجود فتوای آیتالله علی خامنهای در حرام بودن تولید، نگهداری و بهکارگیری سلاح اتمی، برای آن "سیستم ایجاد کرده بود".
زمان از سرگیری مذاکرات وین
در تحولی دیگر در این روز سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفت که گفتوگوهای وین برای نجات برجام، که هفته پیش به درخواست ایران متوقف شد، تا قبل از پایان سال میلادی از سرگرفته خواهد شد.
خبرگزاری رویترز هم به نقل از دیپلماتها گزارش میدهد که مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین قرار است در روزهای پایانی دسامبر دوباره شروع شود.