شناسهٔ خبر: 51546392 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

دلیل واقعی پذیرفته نشدن فیلم حمید نعمت‌الله در جشنواره فیلم فجر چهلم چیست؟

«قاتل وحشی» در بند

صاحب‌خبر - گروه فرهنگ و هنر - از همان زمان که تصاویری از لیلا حاتمی با گریم و ظاهری متفاوت برای بازی در فیلم «قاتل وحشی» منتشر شد، مشخص بود با فیلمی پر حاشیه طرف هستیم. همان‌طور که پیش‌بینی هم شد این فیلم نه‌تنها برای شرکت در جشنواره سال 99 با مشکل روبه‌رو شد، که نتوانست بر پرده سینما هم حاضر شود. این فیلم این روزها بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاده است.
حمید نعمت الله کارگردانی است که فیلم‌های ماندگاری در کارنامه خود دارد که از قضا همه آن‌ها هم با حواشی گوناگونی روبه‌رو بوده‌اند. از فیلم «بوتیک» گرفته تا «قاتل وحشی». نعمت‌الله فعالیت سینمایی‌اش را با دستیاری مسعود کیمیایی آغاز و با ساخت بوتیک اولین فیلم سینمایی‌اش را در مقام کارگردان تجربه کرد. او در کارنامه هنری خود جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم فجر برای فیلم «آرایش غلیظ» را دارد.
فیلم قاتل وحشی کم ماجرا نبوده است. سال 97 این فیلم به دلیل اختلافات مالکیتی از جشنواره فیلم فجر بیرون ماند و سال گذشته هم زیر تیغ سانسور قرار گرفت و به سی و نهمین جشنواره نرسید. اتفاقی که برای مالکیت این فیلم پیش آمد باعث شد که به جشنواره سال پیش نرسد. اختلاف مالکیت برای تهییه‌کنندگی مشترک بود که با حذف نام عباس نادران از تهیه کنندگی مشترک و سپرده شدن تهیه کنندگی فیلم به خود نعمت الله اختلاف به پایان رسید اما این تازه شروع ماجرا بود. پس از اتمام مهلت قانونی برای تحویل نسخه نهایی فیلم به دبیرخانه جشنواره و پس از آن بررسی‌های اولیه، درنهایت از ۱۱۰ فیلمی که فرم حضور پر کرده بودند، ۶۲ فیلم مجوز داوری در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر را گرفتند. قاتل وحشی اما مجوز نگرفت چرا که نقش اول این فیلم که لیلا حاتمی است با موهای تراشیده بازی کرده است که برخی می‌گویند مسئله اصلی مو نیست بلکه گوش‌های بازیگر است.
در روزهای گذشته اعلام شد که فیلم سینمایی «قاتل و وحشی» فرم حضور در چهلمین جشنواره فیلم فجر را پر کرده است اما کمی بعد مسعود نقاش‌زاده، دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر، اعلام کرد که این فیلم امکان حضور در جشنواره فیلم فجر را نخواهد داشت. به گفته نقاش‌زاده پر کردن فرم جشنواره در سال‌های گذشته، دلیل کنار گذاشتن فیلم «قاتل و ‌وحشی» از این رویداد فرهنگی بود. در رابطه با این ادعا، روابط عمومی این فیلم در متنی، استدلال مسعود نقاش‌زاده را خلاف آیین‌نامه این دوره دانست و در پاسخ دبیرخانه جشنواره فجر نیز اعلام کرد که این فیلم در دوره سی‌وهشتم توسط هیات انتخاب بازبینی شده و اسناد آن نیز موجود است. در ابن متن آمده بود: « آقای نقاش‌زاده اعلام کرده‌اند چون برای فیلم «قاتل و وحشی» دو دوره فرم جشنواره فجر پر شده این فیلم امکان حضور در این دوره را ندارد. ایشان را به مطالعه فراخوان منتشرشده برای چهلمین جشنواره فیلم فجر به تاریخ ۱۹ آبان ۱۴۰۰ ارجاع می‌دهیم که در بند هفت از مقررات عمومی بخش چشم انداز سینمای ایران صراحتاً اعلام شده که فیلم‌های این بخش نباید توسط هیات انتخاب دوره‌های قبل جشنواره فجر بازبینی شده باشند و قانونی در مورد پر کردن فرم جشنواره در دوره‌های پیشین وجود ندارد. در نتیجه «قاتل و وحشی» با توجه به بازبینی نشدن در دو دوره گذشته مشکلی از این بابت ندارد. همچنین در همین بند اعلام شده فیلم‌ها برای حضور و داوری در این بخش‌ها باید دارای پروانه ساخت یا پروانه نمایش باشند در نتیجه ممانعت از نمایش این فیلم برای هیات انتخاب به بهانه نداشتن پروانه نمایش هم بر اساس همین فراخوان کاملاً غیرقانونی است.
همچنین تولید و مراحل فنی «قاتل و وحشی» ماه گذشته به پایان رسیده، آماده نمایش شده و این فیلم هیچ نمایش داخلی و خارجی هم نداشته پس بر اساس سایر بندهای فراخوان هم مشکلی برای حضور آن در جشنواره فجر وجود نخواهد داشت. در نتیجه از دبیر محترم جشنواره فجر انتظار می‌رود به جای اعمال نظرات شخصی به قانون بیّن جشنواره و فراخوان آن عمل کرده و تصمیم برای حضور «قاتل و وحشی» در چهلمین جشنواره فجر را به هیات انتخاب بسپارد.
رئیس سازمان سینمایی آقای محمد خزاعی در سخنرانی اخیرشان اعلام کردند دوره ایشان دوره حکم‌فرمایی قانون است پس توقع می‌رود در اولین قدم مانع از اقدامات غیرقانونی دبیر منصوب شده جشنواره فجر شوند. تهیه‌کننده فیلم «قاتل و وحشی» تا ساعات پایانی فعالیت هیات انتخاب منتظر نمایش این فیلم خواهد بود و در صورت عمل نکردن دبیرخانه و دبیر جشنواره فجر به قانون و ممانعت از نمایش فیلم به دلایل واهی، حق شکایت از آنها در دیوان عدالت اداری را برای خود محفوظ می‌دارد. «قاتل و وحشی» بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران تولید، فیلم‌نامه‌اش تصویب، پروانه ساخت گرفته است و با استفاده از ساختارهای قانونی کشور امکان نمایش آن به‌زودی فراهم خواهد شد.»
اما پس از این نامه دبیرخانه جشنواره فیلم فجر اعلام کرد بر اساس بند هفت آئین‌نامه جشنواره، فیلم سینمایی «قاتل و وحشی» امکان حضور در چهلمین جشنواره فیلم فجر را (به دلیل عدم تطابق با آئین‌نامه جشنواره) ندارد. در بند هفت آیین‌نامه چهلمین جشنواره فیلم فجر آمده است: «به عنوان قاعده کلی، جشنواره فیلم فجر، فقط فیلم‌هایی را که حداکثر در سال پیش از برگزاری جشنواره تولید شده و قبلاً به جشنواره ارائه نشده باشد، می‌پذیرد. بنابراین، کلیه فیلم‌های متقاضی شرکت در هر یک از بخش‌های رقابتی، باید از سال ۱۳۹۹ به بعد تولید شده و در دوره‌های گذشته جشنواره نیز مورد بازبینی هیات انتخاب قرار نگرفته باشند.»
دبیرخانه جشنواره چهلم اعلام کرد: بر اساس مستندات موجود در دبیرخانه جشنواره فیلم فجر، فیلم «قاتل و وحشی» ساخته آقای حمید نعمت‌الله، پیش از سال ۱۳۹۹ تولید شده، فرم شرکت در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر را پر کرده، مورد بازبینی هیات ‌انتخاب قرار گرفته و صورتجلسه آن به امضای هفت عضو هیات انتخاب دوره سی و هشتم رسیده است.
اما حالا یکی از اعضای هیات انتخاب آن دوره روایتی دیگر را مطرح می‌کند که از قضا با اطلاعیه‌ای که در همان سال ۹۸ از سوی دبیرخانه جشنواره فجر منتشر و بر خارج شدن فیلم نعمت‌الله از دستور کار هیات انتخاب دلالت دارد، همخوان است.
همایون اسعدیان درباره ابهامی که نسبت به بازبینی و حضور فیلم «قاتل و وحشی» در دوره‌های پیشین جشنواره به وجود آمده است، توضیح داد: هیات انتخاب جشنواره فجر در سال ۹۸ فیلم «قاتل و وحشی» را دید، اما حدود نیم ساعت از فیلم آماده نبود و نسخه کامل را به ما ندادند. با این حال در همان اندازه‌ای که دیدیم هم فیلم بررسی نشد، چون آقای داروغه‌زاده، دبیر جشنواره اعلام کردند به دلیل اینکه بین تهیه‌کننده و سرمایه‌گذاران فیلم اختلاف به وجود آمده و فیلم مشکل مالکیت دارد هیچ بررسی‌ صورت نگیرد، به همین دلیل فیلم نه بررسی شد و نه نظری درباره آن ارائه شد.
او تاکید کرد: هیچ برگه یا نوشته‌ای برای ارزیابی درباره این فیلم امضا نشد، چرا که از دستور کار خارج شد و در واقع مثل این بود که هیات انتخاب اصلا فیلم را ندیده است.
اسعدیان در پاسخ به اینکه با توجه به تجربه‌ حضور در هیات انتخاب جشنواره و براساس ضوابط، آیا چنین فیلمی را ارزیابی شده می‌داند؟ گفت: خیر، چون به دستور دبیر جشنواره هیچ گونه بررسی درباره فیلم «قاتل و وحشی» انجام نشد و اگر بازبینی شده بود ما مثل بقیه فیلم‌ها باید به آن نمره می‌دادیم تا مشخص شود از هیات انتخاب نمره لازم برای ورود به بخش سودای سیمرغ را گرفته است یا خیر. مسئله اینجاست که این فیلم اصلا به مرحله بررسی در هیات انتخاب نرسید. ضمن اینکه اگر این اتفاق افتاده بود سال گذشته در دوره سی‌ونهم جشنواره اعلام می‌شد که فیلم در دوره سی‌وهشتم ارزیابی شده و امکان حضور در جشنواره را ندارد.
او در ادامه بیان کرد: هیچ سند مکتوبی مبنی بر ارزیابی و نمره‌دهی به فیلم «قاتل و وحشی» با نام و امضای اعضای هیات انتخاب دوره سی‌وهشتم فیلم فجر وجود خارجی ندارد.
حالا با توجه به تناقض‌های موجود این پرسش‌ها مطرح می‌شود که در پس دلایل مطرح شده، چه دلیلی برای پذیرفته نشدن «قاتل وحشی» در جشنواره فجر وجود دارد؟ آیا این تصمیم در راستای سیاست‌های عجیب چند وقت اخیر در قبال برخی فیلم‌های سینمایی است؟ آیا قرار است از این به بعد چنین روندی ادامه پیدا کند؟

نظر شما