شناسهٔ خبر: 51353760 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

بندبازی دیپلماتیک امارات وسط مثلث "ایران، اسراییل و آمریکا"

ابوظبی در میانه ایران، اسراییل و آمریکا بازی می کند چون نمی خواهد شاهد یک جنگ منطقه ای پرهزینه باشد که می‌تواند جاه‌طلبی‌های تجاری و گردشگری این کشور را نابود کند.

صاحب‌خبر -

امارات متحده عربی در حال اجرای یک مانور دیپلماتیک در میان مثلث " ایران، آمریکا و اسراییل" است؛ ابوظبی برای حفظ منافعش در میان مثلثی با سه ضلع: متحد قدرتمندش واشنگتن، دوست جدیدش یعنی اسراییل و دشمن قدیمی اش یعنی ایران، بازی می کند.


به گزارش عصرایران، خبرگزاری رویترز با اشاره به سفر بی سابقه نخست وزیر اسراییل به امارات و تحولات صورت گرفته در سیاست خارجی امارات طی ماه های گذشته، نوشت: ابوظبی در میانه ایران، اسراییل و آمریکا بازی می کند چون نمی خواهد شاهد یک جنگ منطقه ای پرهزینه باشد که می‌تواند جاه‌طلبی‌های تجاری و گردشگری این کشور را نابود کند.


رویترز در ادامه گزارش خود نوشت:


ابوظبی این هفته میزبان نخست وزیر اسراییل است و یک هیات آمریکایی را که به دنبال هشدار به شرکت های اماراتی در مورد تبعیت از تحریم های آمریکا علیه ایران است، خواهد پذیرفت. این کشور عربی کرانه خلیج فارس هفته گذشته نیز یک مقام ارشد (مشاور امنیت ملی) خود را به منظور بهبود روابط و مهار تنش ها به تهران اعزام کرد.

استقبال ولیعهد امارات از نخست وزیر اسراییل در جریان نخستین سفر یک نخست وزیر اسراییل به امارات متحده عربی

بندبازی دیپلماتیک امارات وسط مثلث


به گفته مقامات اماراتی، تحلیلگران و دیپلمات های منطقه ای، این چرخش دیپلماسی نشان دهنده تغییر عمده در رویکرد سیاست خارجی امارات است؛ اماراتی که پس از وارد شدن به یک سری درگیری های مخرب در دهه گذشته از یمن تا لیبی، آرام آرام دارد از ماجراجویی نظامی عقب نشینی می کند.


"انور قرقاش" وزیر خارجه امارات روز پنجشنبه گذشته در مصاحبه با یک اندیشکده مستقر در ایالات متحده گفت: "ما باید از یک درگیری بزرگ که ایالات متحده یا کشورهای منطقه را درگیر می کند دوری کنیم.. ما به هر قیمتی از تحقق چنین سناریویی جلوگیری می کنیم."

 

ایالات متحده و اسراییل اخیرا فشارها بر ایران را در مورد پیامدهای اقتصادی یا نظامی احتمالی شکست مذاکرات احیای برجام در وین را افزایش داده اند.


قدرت های جهانی در تلاش هستند تا واشنگتن و تهران را به پایبندی کامل به برجام بازگردانند، توافقی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا در سال 2018 از آن خارج شد.


ابوظبی که سال گذشته روابط خود را با اسراییل عادی کرد، با نگرانی های ایالات متحده و اسراییل در مورد برنامه هسته ای و موشکی و نیز نیروهای نیابتی منطقه ای ایران، شریک است؛ اما همزمان تلاش می‌کند محدود کردن ایران را با حفظ منافع اقتصادی خود به عنوان قطب گردشگری و تجاری منطقه پس از بحران همه گیری کووید-۱۹ متعادل کند.


"عبدالخالق عبدالله" تحلیلگر سیاسی امارات در این رابطه معتقد است:" اکنون زمان تنش زدایی فرا رسیده است، نه تشدید تنش. اگر اسراییل بخواهد تنش ها با ایران را بالا ببرد، ما با او شریک نمی شویم."


انور قرقاش وزیر خارجه امارات نیز در مصاحبه با اندیشکده " موسسه دولت های عربی خلیج (فارس)" گفت: نه کشورهای منطقه و نه واشنگتن خواهان درگیری دیگری مانند عراق یا افغانستان نیستند.


ایران سوء ظن غرب را مبنی بر اینکه به دنبال سلاح اتمی است رد می کند و می گوید فعالیت های هسته ای اش برای تولید انرژی غیرنظامی است. تهران می گوید با حسن نیت به مفاد توافق برجام پایبند بوده و می‌خواهد تمامی تحریم‌های اعمال شده توسط ایالات متحده پس از خروج ترامپ از این توافق برداشته شود.

 

آمریکا "اولویت مطلق" است


امارات و عربستان سعودی، در حالی که به قدرت‌های جهانی برای رسیدگی به برنامه موشکی و رفتار منطقه‌ای ایران فشار می‌آورند، اما همزمان نسبت به احتمال تکرار حملات سال 2019 به نفت‌کش‌ها در آب‌های خلیج فارس و تاسیسات نفتی عربستان که صادرات نفتی ریاض را برای مدتی به نصف کاهش داد، نگرانی دارند.


"نیل کویلیام" از موسسه "چتم هاوس" لندن در این باره گفت: "امارات متحده عربی باید تا جایی که می تواند برای خنثی کردن اقدامات تنبیهی ایران از خود محافظت کند، اما تردیدی وجود ندارد که رابطه این کشور با ایالات متحده اولویت مطلق ابوظبی است."


کشورهای حاشیه خلیج فارس برای امنیت به شدت به ایالات متحده متکی هستند، اما طی سال های گذشته بین این کشورها درباره نقش حمایتی آمریکا نوعی عدم اطمینان به وجود آمده است. برای پر کردن این خلاء، اسراییل پس از عادی سازی روابط با امارات متحده عربی و بحرین، به ایجاد پیمان دفاعی مشترک با کشورهای خلیج فارس است.


امارات متحده عربی در پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ قراردادی به ارزش 23 میلیارد دلار برای خرید جت های جنگنده اف-35، پهپادها و سایر تجهیزات نظامی ساخت آمریکا امضا کرد. اما تحویل این تسلیحات از آن زمان به دلیل نگرانی های ایالات متحده در مورد روابط امارات متحده عربی با چین، شریک تجاری اصلی امارات، کند شده است.

 

در همین راستا انور قرقاش گفته که امارات متحده عربی اخیرا فعالیت چینی ها برای ساخت تاسیساتی در یک بندر اماراتی را پس از ابراز نگرانی واشنگتن مبنی بر داشتن اهداف نظامی، متوقف کرده است.


قرقاش گفت، امارات متحده عربی خواهان یافتن یک "مخرج اقتصادی مشترک" برای بهبود روابط با ایران، ترکیه و سوریه است؛ حتی در شرایطی که ابوظبی در حال توسعه روابط خود با اسراییل است.


به عنوان نشانه ای برای تشدید فشار آمریکا علیه ایران، "آندریا گاکی" مقام وزارت خزانه داری آمریکا قرار است در راس هیاتی روز دوشنبه (امروز) به امارات متحده عربی سفر کند تا به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، گفتگوهایی با شرکت های بخش خصوصی و موسسات مالی اماراتی درباره رعایت قوانین تحریمی ایران داشته باشد.

سفر هفته گذشته مشاور امنیت ملی دولت امارات متحده عربی به تهران

بندبازی دیپلماتیک امارات وسط مثلث


امارات متحده عربی که از دیرباز یکی از پایگاه های اصلی ایران برای ارتباط با جهان خارج بوده، طبق داده های بانک جهانی شاهد کاهش حجم روابط تجاری با ایران از 14 میلیارد دلار در سال 2017 به 7 میلیارد دلار در سال 2019 بوده است. اما در یک سال گذشته روابط تجاری ایران و امارات در حال احیاست.

 

"عبدالخالق عبدالله "تحلیلگر در ابن باره گفت در امارات اشتها و علاقه ای برای مجازات های اقتصادی بیشتر علیه ایران ندارد.


او افزود: "ما وظیفه و سهم خود را در 5، 6 سال گذشته انجام داده‌ایم. اما کافی است. هیچ کس در ابوظبی تمایلی به تحریم های بیشتر ایران ندارد. این بسیار واضح است."

 

نظر شما