صاحبخبر - وجود گل و گیاهان در خانه هم در کاهش آلودگی هوای خانه موثر است.
هوای آلوده معمولا از مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن دار، هیدروکربنهای سوخته نشده، ذرات ریز معلق، برمید سرب و سایر ترکیبات سربی تشکیل شده است و هرچند میتواند برای همه خطرساز باشد، اما کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی، ریوی بیشتر از دیگران در معرض خطر هستند. اگر چارهای جز زندگی کردن در شهرهای بزرگ ندارید، بهتر است تعدادی از نکات تغذیهای را رعایت کنید که نقش مهمی در کمتر کردن عوارض ناشی از آلودگی هوا دارد. با خوردن میوه ها و سبزیجات تازه و کمتر مصرف کردن فست فودها و غذاهای آماده، میتوانیم از خودمان تا حدودی دربرابر این پدیده مواظبت کنیم.
سیب سرشار از پکتین است. پکتین ضد سموم موجود در هوا است و سرب را جذب کرده و مانع از رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود. البته پرتقال و توت فرنگی، لیمو، گریپ فروت، هویج و غلات سبوس دار هم این خاصیت را دارند.
مصرف منابع غذایی ویتامین E و ویتامین D هم میتواند اثرات مسمومکننده گازهای آلاینده را خنثی کنند. ویتامین E در روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز وجود دارد. منابع مناسب ویتامین D هم شیر، کره و زرده تخممرغ هستند که در روزهای آلودگی هوا باید بیشتر مصرف شوند. در واقع شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست، به خاطر کلسیمی که دارند میتوانند جذب عناصر سنگین مثل سرب را کاهش دهند.
شیر، دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم میکنند. هر وقت میزان باکتریهای مفید بر اثر ورود سرب و مواد آلاینده به بدن کم شود، عمل دفع هم با مشکل مواجه میشود و این مواد در بدن باقی میمانند. شیرهای غنی شده با باکتریهای به نام پروبیوتیک، سطح باکتریهای مفید را در روده انسان متعادل میکند.
البته بهتر است هنگام آلودگی هوا از شیر کم چرب استفاده کنید چون دریافت اسیدهای چرب اشباع شده موجود در فرآوردههای لبنی پرچرب میتواند در کاهش کارایی سیستم ایمنی دخالت کرده و باعث گسترش بیماریهای ریوی در هوای آلوده شود.
پزشکان مصرف غذاهای حاوی سلنیوم و بتاکاروتن را هم توصیه میکنند. سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم میتوانید در غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوسدار پیدا کنید.
مصرف آنتیاکسیدانها هم از نکاتی است که معمولا پزشکان و متخصصان تغذیه، روی آن تاکید ویژهای دارند. در حالت عادی، سیستم دفاعی بدن، سلولها را از کلیه آسیبهای بیرونی محافظت میکند. اما عوامل مخرب محیطی مثل اشعه ماوراء بنفش، الکل و آلودگیهای محیط باعث میشوند بدن نتواند مبارزه کند در نتیجه ساختمان و عمل سلولهای بدن توسط مخربهایی نظیر رادیکالهای آزاد تخریب میشود. اما آنتیاکسیدانها مولکولهایی هستند که جلوی عمل رادیکالهای آزاد را گرفته و مانع تخریب سلولهای حیاتی بدن میشوند.
از طرفی ویتامین C میتواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند. مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز (سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی مقدار زیادی ویتامین C دارند. البته یادتان باشد که بهتر است این خوراکی ها را خام و تازه مصرف کنید.
اگر دنبال نوشیدنی مناسب برای روزهای تشدید آلودگی هوا هستید، باید بگوییم که بهتر است چای سبز یا آب انار را انتخاب کنید. چای سبز سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان است و آب انار هم می تواند مواد سمی را از بدن دفع کند.
در واقع پزشکان به کسانی که در شهرهای صنعتی و آلوده زندگی می کنند، توصیه می کنند که روزانه حداقل روزانه دو لیوان شیر بنوشند، حداقل ۴۰۰ گرم سبزی و میوه تازه در طول روز مصرف کنند، غلات سبوس دار را در برنامه غذایی خود بگنجانند و البته خوردن حداقل یک سیب در طول روز را فراموش نکنند. غیر از میوه ها و سبزی ها، غذاهایی که در طول روز مصرف می کنیم هم می تواند به کاهش اثرات مضر آلودگی هوا کمک کنند یا برعکس آن را تشدید کنند!
وجود گل و گیاهان در خانه هم در کاهش آلودگی هوای خانه موثر است. گیاهان دی اکسیدکربن را به اکسیژن تبدیل می کنند. هوا را تصفیه می کنند و قادرند آلایندههای مضر را از بین ببرند. با وجود گیاهان هوا تمیزتر شده و رطوبت هوا به طور طبیعی حفظ می شود.
منبع: ایرنا زندگی∎
نظر شما