شناسهٔ خبر: 51235663 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین قدیمی | لینک خبر

واکنش بورس به اخبار خودرویی مثبت است / تعیین تکلیف بودجه و ایجاد اطمینان در بازار سرمایه

عده زیادی از کارشناسان بازار سرمایه اعتقاد دارند تا زمانی‌که ابهامات موجود در بازار برطرف نشده و فضایی امن برای سرمایه‌گذاری در بورس ایجاد نشده؛ نمی‌توان انتظار رشد و ورود نقدینگی به بازار را داشت.

صاحب‌خبر -

اقتصادآنلاین - هانا پاکمند؛ با توجه به روند معاملات روزهای اخیر، به‌نظر می‌رسد؛ فروشنده بالقوه‌ای در بازار وجود نداشته اما از طرفی انگیزه‌ای هم برای خرید و ورود نقدینگی جدید وجود ندارد. از اخبار منتشر شده، مبنی بر مشخص شدن قیمت تعدادی از خودروها نشان داد که مسئله خودرو، برای دولت از اهمیت بالایی برخوردار است.

از طرفی برای تحلیل نرخ دلار، نباید با پیش‌بینی بسیاری از دوستان اقتصادی و دولتی‌ها همراه باشیم. همچنین حواشی اخیر پیرامون نرخ دلار و افزایش قیمت خودرویی‌ها، نشان داد؛ عرضه و تقاضا نرخ را تعیین می‌کند و نه دستور و تصمیمات اداری.

 ابراهیم نوایی، کارشناس و فعال بازار سرمایه در گفت‌وگو با اقتصاد آنلاین، روند بازار را تحلیل کرده و گفت: بازار روزهای اخیر نشان داد که فروشنده‌های زیادی در بازار وجود ندارد و به‌عبارتی ابهامات موجود در بازار، انگیزه خرید را از معامله‌گران گرفته است. اگر این ابهامات حل شده و مسئله بودجه، سریع‌تر تعیین تکلیف شود؛ خریداران با اطمینان بیشتری وارد بازار خواهند شد.

ابراهیم نانوایی

او با اشاره به اخبار منتشر شده، مبنی بر مشخص شدن قیمت تعدادی از خودروها گفت: دولت نشان داد، مسئله خودرو، از اهمیت بالایی برخوردار است. تعدیل نرخ خودروها نیز نشان می‌دهد، که بازار به اخبار منتشر شده واکنش خوبی نشان می‌دهد.

این کارشناس بازار سرمایه، بیشترین عکس‌العمل را ناشی از نبودن فروشندگان بالقوه در بازار دانست و گفت: نبودن فروشندگان بالقوه، تغییر روند محسوسی در معاملات امروز نشان داد و خریداران مجبور به خرید سهام مورد نظر خود در قیمت‌های بالاتری بودند؛ زیرا فروشنده‌ای برای عرضه وجود نداشت.

این فعال باسابقه بازار سرمایه، با بررسی روند نرخ دلار در روز جاری گفت: به‌نظر می‌رسد، نباید منتظر کاهش نرخ دلار آزاد، تا نزدیکی نرخ دلار نیمایی و یا نرخ‌های پایین‌تر بود. نباید با پیش‌بینی بسیاری از دوستان اقتصادی و دولتی‌ها همراه باشیم و به خوبی این حقیقت آشکار شد که واقعیت اقتصادی را از کف بازارها باید جستجو کرد و نه از اتاق مدیران. به عبارتی دیگر عرضه و تقاضا نرخ را تعیین می‌کند و نه دستور و تصمیمات اداری.

باوجود اینکه نرخ دلار در روز گذشته، تا کانال ۳۰هزار تومان هم بالا رفت؛ سهام دلاری رشدی را شاهد نبود. نوایی در این باره گفت: به دلیل حاکم بودن ابهاماتی چون مسئله بودجه، دخالت‌های دولت در سودسازی شرکت‌ها در کلیت بازار، روند سودسازی سهام دلاری و صنایع صادرات‌محور به‌طور کلی با مشکل همراه شده است. دولت کسری بودجه خود را از طریق بالا بردن عوارض‌های شرکت‌ها جبران می‌کند.

مشکل دیگر چند نرخی موجود در بازار ارز است؛ نرخ ترجیحی، نرخ نیمایی و نرخ آزاد. هر چه بازدهی این نرخ‌ها افزایش یابد، عدم شفافیت در میزان سودسازی شرکت‌های ارز محور افزایش یافته و تا تکلیف این مسئله در اداره نیز مشخص نشود؛ سرمایهگذاران نمی‌توانند آینده روشن و شفافی برای سهام مورد نظر خود متصور شوند.

ابهاماتی که سیاستگذار اقتصادی بر سر راه بازار قرار داده است. هر زمان این ابهامات برطرف شوند؛ بازار می‌تواند، تحلیل درست و شفافی از آینده بازار و سودسازی شرکت‌ها ارائه دهد. نرخ ارز، لایحه بودجه، مذاکرات هسته‌ای، سیاست وارد و صادرات کشور، سیاستهای دخالت‌های مالیاتی دولت، همگی باید شفاف سازی شوند.

این فعال بازار سهام در پایان گفت: ما در کشوری هستیم که تورم به شدت در بازارهای ما نمایان است. چنین شرایطی نقطه ورود مناسبی است تا نقطه خروج. در حال حاضر با توجه به بالا رفتن نرخ ارز این امکان در بازار سرمایه فراهم است که ما از شرکت‌های صادرات‌محور به عنوان سرمایه‌گذاری در حوزه نرخ ارز استفاده کنیم. با این تفاوت که به خرید ارز به عنوان یک سرمایه‌گذاری غیرمولد و خلاف قانون محسوب می‌شود. در حالی‌که بورس، مکانی امن و مولد برای سرمایه‌گذاری است. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که افرادی که از بازار سرمایه خارج می‌شوند، باید برای سرمایه خود مکان جدیدی پیدا کنند، که چنین بستری، با توجه به شرایط کشور که درگیر تورم و رکود در بازارها حاکم است، وجود ندارد. همچنین کسانی که از دانش کافی و صبر و تحمل برخوردار هستند، در بلندمدت بازدهی بیشتری از سایر بازارهای موازی خواهند داشت.