به گزارش جهان صنعت نیوز: دلایل زیادی وجود دارد که مردم ترجیح میدهند منازل خود را در این بافتها، نوسازی نکنند. نوسازی و بهسازی این نوع بافتها، توجه و اهتمام ویژه دولت و شهرداریها و همکاری مردم را میطلبد.
بافتهای فرسوده شهری، محلات فرسودهای در فضای شهری است که مسائل و پیچیدگیهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و شیوه خود را دارد. این محلات و بافتها از یک سو دارای ریشههای سکونتی ارزشمند با غنای فرهنگی، اجتماعی و معماری است و از طرف دیگر به جهت فرسودگی شدید، نبود دسترسی مناسب به خدمات شهری و بهداشتی، وجود مشکلات اجتماعی و امنیتی و آسیبپذیری در برابر زلزله، سیل و آتشسوزی و نیز عدم تطابق با زندگی شهری و شهرسازی مدرن دارای مشکلات روبنایی و زیرساختی هستند.
بافت فرسوده به بلوکهایی اطلاق میشود که هم نیمی از بناهای موجود در بلوک ناپایدار بوده و از استحکام لازم برخوردار نباشند، هم حداقل نیمی از معابر بلوک دارای عرض کمتر از شش متر باشد و هم حداقل نیمی از عرصه ساختمانها در آن بلوک شهری مساحتی کمتر از 200 مترمربع داشته باشند.
از زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رییسی، کارشناسان بسیاری پیشنهاد استفاده از ظرفیتهای بالقوه بافتهای فرسوده را ارائه کردند. آنها با توجه به طرح مسکنی دولت و با در نظر گرفتن زیرساختهای آماده این بافتها، پیشنهاد ساخت بخشی از چهار میلیون واحد مسکونی در این مناطق را دادند؛ مناطقی که با قرارگیری در دل شهرهای بزرگی مثل تهران، مساله بعد مسافت تا شهرهای اقماری را پوشش داده و با داشتن زیرساختهای آمادهای نظیر شبکه آب و فاضلاب و انشعابات گاز و مخابرات، تا حدود زیادی در هزینههای ساخت چهار میلیون مسکن صرفهجویی میکنند.
با وجود آنکه شهر تهران در مرحله فراخوان برای ثبت نام واحدهای نهضت ملی مسکن قرار ندارد و ساکنان پایتخت باید برای شهرهای اطراف نامنویسی کنند، دولت نوسازی محدوده پنج هزار هکتاری بافتهای فرسوده، ذیل طرح نهضت ملی مسکن را در دستور کار دارد. کمبود زمین دولتی در داخل شهر تهران محدودیتهایی را برای اجرای پروژه نهضت ملی مسکن در این کلانشهر ایجاد کرده است. بر این اساس وزارت راه و شهرسازی در اولین مرحله از ثبت نام این طرح از متقاضیان ساکن در تهران دعوت کرد تا در شهرهای پرند، هشتگرد، ایوانکی، پاکدشت و رباطکریم ثبتنام کنند.
با این وجود در شهر تهران ۴۹۰۵ هکتار بافت فرسوده وجود دارد و آمار و ارقام، گسترش روزافزون این محدوده را نشان میدهد. بافت فرسوده تهران تا سال گذشته ۳۳۸۶ هکتار برآورد میشد که آذرماه سال گذشته ۱۵۱۹ هکتار بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی به آن افزوده شد.
سالهاست دولت و شهرداری در پی نوسازی سالیانه ۱۰ درصد از بافت فرسوده هستند اما به دلایلی همچون نوسانات اقتصاد کلان، تورم نهادههای ساختمانی و پایین بودن توان ساکنان بافتهای ناکارآمد، این هدف آنطور که باید و شاید محقق نشده است.
اظهارات وزیر راهوشهرسازی
در این خصوص به تازگی وزیر راهوشهرسازی از برنامه تشکیل کمیتهای مشترک بین این وزارتخانه و شهرداری تهران خبر داده و گفته که برای برخی شهرستانها مانند زاهدان و چابهار این موضوع آغاز شده است.
رستم قاسمی درباره استفاده از بافتهای فرسوده برای ساخت مسکن گفت: بافت فرسوده یکی از معضلات جدی کشور است، براساس آمارها ۶۱ هزار هکتار از اراضی شهری کشور بافت فرسوده است و حدود ۱۲ میلیون نفر در این مناطق زندگی میکنند.
عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه در قانون جهش تولید مسکن توجه بیشتری به بافتهای فرسوده شده است، افزود: استفاده از این ظرفیت در دستورکار وزارت راهوشهرسازی قرار دارد.
از جمله ظرفیتهای قانون جهش تولید مسکن که میتواند در اختیار بافتهای فرسوده قرار گیرد تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانی به ازای هر واحد است. هماکنون پیشنهاد پرداخت وام ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان برای شهرهای جدید اطراف تهران داده شده و بر همین اساس تسهیلات مذکور میتواند به بافتهای فرسوده تهران نیز تعلق بگیرد. در حال حاضر سقف تسهیلات نوسازی بافت فرسوده در تهران و کلانشهرها برای سازندگان حرفهای که از فناوریهای نوین استفاده میکنند ۳۰۰ میلیون تومان به ازای هر واحد است.
∎