شناسهٔ خبر: 51222823 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

چرایی برگشت محصولات کشاورزی ایرانی

به دنبال بررسی چرایی برگشت خوردن فلفل‌های ایرانی از روسیه، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران هشدار داد که این اتفاق برای سایر محصولات ایران نیز رخ خواهد داد. در این خصوص همچنین رییس اتاق ایران و روسیه گفت: وزارت بهداشت در مورد آزمایش و نظارت بر محصولات صادراتی کمکی نمی‌کند. امروز در مورد صدور فلفل به روسیه مشکل داریم و فردا مشخص نیست در مورد چه محصولی این اتفاق بیفتد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جهان صنعت نیوز: چند روز قبل اعلام شد که محموله‌ای از فلفل‌های صادراتی ایران که به روسیه ارسال شده، برگشت خورده و روس‌ها اعلام کرده‌اند که این محصول ایرانی گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی ندارد و از این رو امکان ورود آن به خاک روسیه فراهم نیست. در ماه‌های گذشته خبر برگشت خوردن سیب‌زمینی ایران از ازبکستان و هندوانه ایران از برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز منتشر شده بود که به نظر می‌رسد ریشه در عدم مدیریت صحیح فرآیند سم‌پاشی به محصولات دارد.

رییس‌ کمیسیون‌ کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران با بیان اینکه «روسیه قوانین سختگیرانه‌ای در مورد محصولات غذایی که وارد این کشور می‌شود، اعمال می‌کند و حد مجاز آلاینده‌ها در مبادی ورودی به این کشور به شدت کنترل می‌شود» ادامه داد: در کشور ما محصولات کشاورزی بدون آنکه از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار گیرند به بازار عرضه می‌شوند. بنابراین، زمانی که محصولی مرجوع می‌شود، درمی‌یابیم که در مورد استفاده از کود یا آفت‌کش‌ها زیاده‌روی شده و همین مساله سبب می‌شود که این کالاها از مقاصد صادراتی عودت داده شوند. البته محصولات صادراتی به روسیه از اقصی نقاط جهان با این مساله مواجه هستند؛ به این دلیل که این محصولات  به شدت کنترل شده و قوانین سختگیرانه‌ای بر آن اعمال می‌شود.

کاوه زرگران با تاکید بر اینکه، محصولات کشاورزی ایران معمولا از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار نمی‌گیرد، افزود: اگر فرآیند تولید به نحوی باشد که میزان و دفعات استفاده از آفت‌کش‌ها، آلایندگی محصول را افزایش دهد، طبیعی است که این محصول شانسی برای ورود به سایر کشورها نخواهد داشت. بنابراین، کشاورزان در انجام فرآیند کشت باید به نحوه استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها توجه نشان دهند.

 رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران ‌ گفت: در مورد سطح استاندارد استفاده از سموم، قوانینی وجود دارد اما اجرا نمی‌شود و محصولات کشاورزی با هر میزان آلایندگی از مزرعه برداشت می‌شوند و بدون هیچ کنترلی به مصرف می‌رسند.

کم‌کاری وزارت بهداشت در آزمایش محصولات صادراتی

این در حالی است که  با صادرات سالیانه حدود ٧٠٠ هزار تن انواع محصولات کشاورزی به فدراسیون روسیه، این کشور یکی از بازارهای مهم صادراتی بخش کشاورزی ایران است؛ با این حال وزارت بهداشت و مشخصا سازمان غذا و دارو برنامه مشخصی برای تعیین سلامت و کیفیت محصولات صادراتی ندارند. در این خصوص مسعود بصیری سرپرست دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی به مهر اعلام کرد که سازمان غذا و دارو موظف به نظارت بر این موضوع است که تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نداده است.

در همین راستا رییس اتاق ایران و روسیه گفت: وزارت بهداشت در مورد آزمایش و نظارت بر محصولات صادراتی کمکی نمی‌کند؛ امروز در مورد صدور فلفل به روسیه مشکل داریم فردا مشخص نیست در مورد چه محصولی این اتفاق بیفتد.

هادی تیزهوش تابان در مورد ممنوعیت صادرات فلفل ایرانی به روسیه اظهار کرد: بر اساس نامه‌ای که اداره نظارت بر حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان داغستان به رییس گمرک داغستان نوشته واردات فلفل از مبداء ایران به دلیل آنچه نقض مکرر استانداردهای بهداشتی عنوان شده به حالت تعلیق درآمده است. البته در عنوان این نامه محصولات کشاورزی ذکر شده اما در متن نامه مذکور به وضوح به فلفل دلمه‌ای اشاره شده است.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه افزود: بررسی‌ها حاکی از آن است که فدراسیون روسیه فلفل وارداتی از ایران را به دلیل نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی مرجوع کرده است که در این راستا دستگاه‌های مختلف دولتی اعم از اتاق بازرگانی و سفارت ایران در مسکو در تلاش هستند تا از طریق مبادی قانونی و رسمی موضوع را بررسی و با تعامل با طرف روسی راهکار لازم برای رفع آن را فراهم کنند.

تابان گفت: وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت ایران نیز مذاکرات و مکاتبات با وزارت کشاورزی فدراسیون روسیه را انجام داده‌اند.

مصرف داخلی برخی محصولات هم باید ممنوع شود

وی ادامه داد: نکته مهم این است که نباید محصولی صادر شود که از نظر استاندارد قابل تایید نیست، حتی مصرف این نوع محصولات برای مردم داخل کشور هم باید ممنوع شود. در اینجا نیاز به کمک وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو داریم که محصولات را آزمایش و وضعیت سموم آنها را مشخص و پس از بازرسی، سلامت محصولات کشاورزی را تایید کنند.

تابان گفت: باید سازمان‌های مربوطه چه از طریق بخش خصوصی و چه بخش دولتی، آموزش‌های لازم در مورد رعایت استانداردها به صادرکنندگان را ارائه کنند تا صادرکننده طبق قوانین کشور مقصد، اقدام به صادرات کالا کند.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه تصریح کرد: امروز در مورد صادرات فلفل به مشکل خورده‌ایم اما اگر این چالش حل نشود قطعاً در مورد سایر محصولات کشاورزی و غذایی نیز به مشکل خواهیم خورد. باید در خصوص بازرسی و نظارت بر سلامت و کیفیت محصولات اقدامات جدی و موثری انجام دهیم.

۱۰۰ کامیون فلفل در آستارا منتظر هستند

تابان گفت: طبق آخرین اطلاعات، حدود ۱۰۰ کامیون فلفل برای صادرات در آستارا هستند. سفارت در حال پیگیری برای حل این مشکل بوده تا صادرات به روال عادی برگردد. اما به هر حال راهکار این است که محصولات آزمایش شوند که در صورت سالم بودن از مرز رد و در صورت عدم رعایت استانداردها مرجوع شوند.

وی اظهار کرد: نکته مهم این است که هرازچندگاهی از این اتفاقات برای محصولات کشاورزی صادراتی ایران می‌افتد، از این رو متولیان همچون وزارت بهداشت باید فورا به این حوزه ورود کرده و آزمایش‌های لازم را روی محصولات کشاورزی و غذایی صادراتی انجام دهند و آموزش‌های لازم نیز به صادرکنندگان در مورد نحوه صادرات این قبیل محصولات داده شود.

گفتنی است، طبق اعلام رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران، با هماهنگی وزارت امور خارجه مراتب اعزام تیم دیپلماسی اقتصادی جهت رفع مشکلات و عقد تفاهم‌نامه به روسیه انجام شده که در هفته جاری صورت می‌گیرد.

سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور

سیدمهدی حسینی رییس انجمن واردکنندگان سم و کود نیز در واکنش به بازگشت محموله‌های صادراتی فلفل ایران به روسیه که طی روزهای اخیر، خبرساز شده‌، یادآور شد که چندی پیش نیز، سیب‌زمینی صادراتی ایران به ازبکستان به دلیل آنچه که باقی‌مانده سموم از سوی این کشور اعلام شد، برگشت خورد در حالی که سال گذشته نیز، برخی دیگر از محصولات کشاورزی از جمله هندوانه و کشمش از چندین بازار صادراتی به همین دلیل مشخص، عودت داده شدند.

وی با تاکید بر اینکه سم، یک تکنولوژی است و نه محصول، گفت: آنچه که در داخل کشور به عنوان سموم تولید می‌شود، از کیفیت مورد قبول و انتظار برای مصرف در محصولات صادراتی در بخش کشاورزی برخوردار نیست و این در حالی است که سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور شده‌ است.

حسینی با بیان اینکه، در تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، عمدتا از روی ناآگاهی کشاورزان، از سموم پرخطر استفاده می‌شود، افزود: بخش بزرگی از کشاورزان کشور، نسبت به دوره کارنس سموم مصرفی، اطلاعات و آگاهی کافی ندارند، حال آنکه استفاده از سموم پرخطر نیز در تولید محصولات کشاورزی و باغی در داخل ایران، به معضل بزرگی تبدیل شده که نتیجه آن، در بازگشت محموله‌های صادراتی دیده می‌شود.

نظر شما