به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه جمهوری اسلامی، شهید مظلوم آیتالله بهشتی جملهای کلیدی داشت که در سخنرانیهایش آن را مطرح میکرد و میگفت: انسان، موجودی است شدنی. منظور آیتالله بهشتی این بود که نباید توقع داشته باشیم انسانها همیشه یکسان بمانند و تغییری در آنها به وجود نیاید.
این روزها در رسانههای مکتوب و مجازی تهاجم زیادی به سران جناح اصولگرا به خاطر گرایش مثبتی که به برجام و مذاکره درباره رفع تحریمها نشان دادهاند صورت میگیرد که به نظر میرسد با معیارهای مرتبط با تکامل فکری انسانها آنطور که شهید مظلوم آیتالله بهشتی مطرح میکرد، منطبق نیست.
به سران جناح اصولگرا ایراد میگیرند که شما همان کسانی هستید که برجام را آتش زدید و گفتید بعد از شهادت سردار سلیمانی هرکس سخن از مذاکره بگوید دهانش را خرد میکنیم. شما برجام را سند ذلت میدانستید و آن را با عهدنامه ترکمانچای مقایسه میکردید و هرگونه مذاکره با طرف مقابل را خیانت میدانستید و حالا با یک هیأت 40 نفره به وین رفتهاید و با آمریکا هرچند غیرمستقیم مذاکره میکنید. ایراد میگیرند و سؤال میکنند که بالأخره کدام حرفتان را قبول کنیم؟ اگر برجام خیانت بود، چرا حالا خودتان به دنبال آن هستید و این موجودی که خودتان آن را مرده میدانستید به آن دخیل بستهاید؟
با توجه به منطق صحیح «انسان، موجودی است شدنی» این ایرادها به دولتمردان سیزدهم وارد نیست. آنها میتوانند در جواب بگویند ما قبل از آنکه مسئولیت اداره کشور را در دست بگیریم، برجام را قبول نداشتیم ولی حالا که با مشکلات گسترده کشور مواجه شدهایم و راههای حل مشکلات را بررسی کردهایم به این نتیجه رسیدهایم که برجام آنطور که ما فکر میکردیم نیست و باید برای احیاء آن مذاکره کنیم و به آن برگردیم.
این استدلال، قابل قبول است و باید به دولتمردان سیزدهم حق داد تغییر عقیده بدهند و به این نتیجه برسند که قبلاً اشتباه میکردند و حالا باید درصدد جبران اشتباه خود برآیند و مشکلات اقتصادی کشور را برطرف نمایند.
نکته بسیار مهم اینست که همه فعالان سیاسی باید دست به دست همدیگر داده و مشکلات مردم را حل کنند و رقابتهای سیاسی را در امور کشور دخالت ندهند. سران جناح مقابل باید خوشحال باشند که رقبای سیاسی آنها اکنون تغییر عقیده دادهاند و راه درست را انتخاب کردهاند. این همسانی که در مورد نگاه به برجام و مذاکره برای احیاء آن میان دو جناح به وجود آمده، برای کشور مبارک است. نتیجه بسیار مطلوبی که این همسانی فکری خواهد داشت اینست که در کشور کسی نیست که در برابر دولت مانع ایجاد کند، مجلس مصوبهای برای مشکل کردن کار هیأت مذاکرهکننده نمیگذراند، نیروهای مسلح اقدامی که حساسیتبرانگیز باشد انجام نمیدهند، رسانه ملی و سایر رسانهها نهتنها علیه هیأت مذاکرهکننده تبلیغ نمیکنند بلکه با آن همراهی هم میکنند و کسی هم فیلمی برای خائن نشان دادن اعضاء آن و متهم ساختن آنها به جاسوسی نمیسازد. بدین ترتیب، هیأت مذاکرهکننده میتواند از زمینه کاملاً فراهم شدهای که در اختیار دارد حداکثر استفاده را به عمل بیاورد و مذاکره را به نتیجه مطلوب برساند.
اکنون برای همه روشن شده است که احیاء برجام و رفع تحریمها برای حل مشکلات اقتصادی کشور، ضروری است و برخوردهای شعاری با این موضوع را باید کنار گذاشت. اینکه احیاء برجام توسط کدام دولت و کدام شخص و کدام هیأت صورت بگیرد و کدام دولت موفق به رفع تحریمها شود، مهم نیست، مهم اینست که این کارها انجام شود و مردم از رنجی که میبرند رها شوند. همه حاضرند بپذیرند تمام افتخارات به نام دولت سیزدهم ثبت شود و تمام قلمها و زبانها حمایت از کارگزاران کنونی را وجهه همت خود قرار دهند اما شاهد رفع تحریمها و حل مشکلات اقتصادی باشند. همه خواهان عزت ملت، استقلال کشور و اقتدار دولت هستند و معتقدند در پرتو این عزت و استقلال و اقتدار میتوان مشکلات را نیز حل کرد. در چنین شرایطی دولت سیزدهم باید هنر خود را نشان دهد.