شناسهٔ خبر: 51101450 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین قدیمی | لینک خبر

ریزش های نفت جبران شد

شاخص‌‌ های نفتی دیروز دوشنبه در اولین روز کاری پس از سقوط ۱۰ دلاری قیمت نفت در روز جمعه، بخش قابل‌ توجهی از آن خسارت را جبران کردند

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دنیای‌اقتصاد، شاخص‌‌های نفتی دیروز دوشنبه در اولین روز کاری پس از سقوط ۱۰ دلاری قیمت نفت در روز جمعه، بخش قابل‌توجهی از آن خسارت را جبران کردند؛ چراکه معامله‌‌گران ریسک سویه جدید کووید-۱۹ موسوم به «اومیکرون» نسبت به تقاضای جهانی را ارزیابی کردند و از سوی دیگر، گمانه‌‌زنی‌‌ها درباره اینکه اوپک‌‌پلاس ممکن است این هفته تصمیم به توقف افزایش عرضه بگیرد، بالا رفته است.

قیمت نفت وست‌تگزاس ‌اینترمدییت ساعت ۱۵:۴۰ به‌وقت تهران ۴۸/ ۳ دلار معادل ۱/ ۵درصد افزایش یافت و به ۶۳/ ۷۱ دلار در هر بشکه رسید. شاخص جهانی برنت هم همزمان ۴/ ۳‌دلار برابر با ۶۸/ ۴‌درصد بالا رفت تا با قیمت ۱۲/ ۷۶ دلار بر بشکه معامله شود. وست‌تگزاس و برنت در ساعات پیشین به ترتیب به سطوح ۱۴/ ۷۲ و ۳۲/ ۷۵ دلار بر بشکه رسیده بودند.

برنت همزمان با وست‌تگزاس‌اینترمدییت در معاملات دوشنبه افزایش قیمت را تجربه کرد. نفت در روز جمعه به دلیل انتشار خبر پیدایش سویه جدید کرونا بیش از ۱۳‌درصد سقوط کرد که بدترین آن پس از واقعه منفی‌شدن قیمت نفت‌خام آمریکا در آوریل سال گذشته بود.

این اتفاق که به «دوشنبه‌سیاه» معروف است، به شکلی غیرمنتظره و در ابعاد کوچک‌تر جمعه اتفاق افتاد؛ از این‌رو، برخی رسانه‌ها آن را «جمعه‌سیاه» خواندند که همزمان با رویداد سالانه «بلک‌فرایدی» هم بود. تحلیلگران می‌گویند؛ از آنجا که ترس از تقاضا چنین سقوطی را توجیه نمی‌کند، نقدینگی پایین بازار به دلیل تعطیلات آمریکا باید روند کاهشی آن روز را بدتر کرده باشد.

جفری هالی، از کار‌گزاری OANDA درباره فرصت خرید نفت در روز جمعه می‌گوید: «من ناگزیر احساس می‌کنم کف قیمتی جمعه احتمالا بهترین زمان معامله برای خریداران نفت چه با هدف سفته‌‌بازی و چه به‌صورت فیزیکی در کل سال بوده باشد.» با این حال، نفت دیروز اندکی از دستاورد خود را از دست داد زیرا ژاپن گفته ورود اتباع خارجی به این کشور را به علت نگرانی در مورد اومیکرون ممنوع می‌کند، در حالی‌که موارد ابتلا به این واریانت از هنگ‌کنگ تا کانادا دیده شده است، سازمان بهداشت جهانی گفته فهم این سویه بین چند روز تا چندین هفته زمان نیاز دارد.

دنیل هاینس، استراتژیست ارشد کالایی در گروه بانکی استرالیا و نیوزیلند در این‌باره گفت: «فروش گسترده جمعه به‌‌نظر یک بیش‌‌واکنشی کامل بود.» هاینس همچنین عنوان کرد: «درحالی که برای تخمین اینکه این اتفاق چه معنایی برای تقاضای نفت خواهد داشت خیلی زود است، ما معتقدیم که بازار با ظهور خریدهای فرصت‌‌طلبانه مقداری حمایت خواهد شد.»

همچنین تاتسوفومی اوکوشی، اقتصاددان ارشد در شرکت نومورا سیکیوریتیز هم به خبر‌گزاری رویترز گفت: «ما در بازار دوشنبه مقداری اصلاح قیمتی مشاهده کردیم، چراکه سقوط جمعه در قیمت‌های نفت زیاد از حد بود.»

سازمان کشورهای صادرکننده نفت‌(اوپک) و متحدانش در ائتلاف اوپک‌‌پلاس تهدید سویه جدید را این هفته ارزیابی خواهند کرد که پنج‌شنبه هم جلسه‌‌ای برای تعیین سیاست تولید در ‌ماه اول ۲۰۲۲ (ژانویه) خواهند داشت.

این گروه البته دو جلسه تکنیکال که همیشه قبل از جلسات وزرا برگزار می‌شد را عقب انداخته تا این کمیته وقت بیشتری برای بررسی تاثیر اومیکرون داشته باشد. با این حال فعلا زمان‌بندی جلسه اوپک(چهارشنبه) و اوپک‌‌پلاس (پنج‌‌شنبه) تغییر نکرده است.

بر اساس گفته برخی نمایندگان این ائتلاف که نخواستند نامشان فاش شود، اوپک‌‌پلاس که چندین ‌ماه است که هر‌ماه ۴۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود می‌افزاید، به‌‌طور فزاینده‌‌ای به سمت کنارگذاشتن این برنامه متمایل می‌شود. گروه ویتول به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت تجارت نفت جهان در این مورد گفته اوپک‌‌پلاس احتمالا حالا موضعی محتاطانه بگیرد. گروه یو‌‌بی‌‌اس هم گفته این اتحاد ممکن است افزایش تولید را متوقف کند یا حتی عرضه را کاهش دهد. هاینس همچنین پیش‌‌بینی می‌کند کاهش شدید قیمت نفت باعث شود احتمالا اوپک افزایش ۴۰۰هزار بشکه‌‌ای تولید را تعلیق کند.

در حالی که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده تاکنون سمپتوم‌‌های مرتبط با سویه جدید خفیف بوده است، دولت‌ها و شرکت‌های داروسازی در حالت هشدار هستند. بریتانیا جلسه‌‌ای اضطراری در اواخر روز دوشنبه با وزرای بهداشت گروه ۷ برگزار خواهد کرد و در آمریکا، جو بایدن تازه‌‌ترین تحولات مربوط به واکنش دولتش را ارائه خواهد داد. بیشتر نگرانی روی میزان اثرگذاری واکسن‌‌های موجود بر اومیکرون متمرکز است.

انتونی فائوچی، مشاور ارشد درمانی رییس‌جمهور آمریکا به او گفته واکسن‌‌های موجود احتمالا «درجه‌‌ای از ایمنی» را در موارد شدید ایجاد کنند. شرکت مدرنا هم به‌طور جداگانه‌‌ گفته اومیکرون ممکن است به واکسن‌‌های فعلی مقاوم باشد.

برنت با وجود کاهش شدید قیمت‌‌ها هنوز هم در ساختار تکنیکال وارونگی (backwardation) است. در این ساختار قیمت‌های کوتاه‌‌مدت بیشتر از قیمت‌ها در بلندمدت هستند که سیگنالی افزایشی برای بازار است. این شاخص از ۳/ ۱دلار بر بشکه در روز پنج‌شنبه به ۰۲/ ۱‌دلار در دوشنبه کاهش یافت. علاوه بر این، رادار بازار نفت در این هفته اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران با آمریکا برای احیای برجام را زیرنظر خواهد داشت که می‌تواند در صورت موفقیت به عرضه جهانی نفت بیفزاید.