درواقع ارتودنسی دندان یک روش زیبایی و درمانی است. در ارتودنسی روشهای مختلفی به کار میگیرند که برخی از این روشها به نسبت سایرین، کاربردیتر و دارای مزیت بیشتر است. در صورتی که تمایل به انجام ارتودنسی دارید اما نمیدانید کدام روش نتایج مناسبی برای شما خواهد داشت و یا نمیدانید که انجام ارتودنسی اصلاً کار درستی است یا خیر! با ما همراه باشید تا به همه نگرانیهای شما در ارتباط با ارتودنسی پاسخ دهیم و چهار نوع از محبوبترین روشهای ارتودنسی را کنار هم بررسی کنیم.
نگرانیهای رایج بزرگسالان برای اقدام به درمان ارتودنسی
عوارض ناشی از ارتودنسی در سنین بالا باعث نگرانی بسیاری از افراد میشود. باوجوداینکه اتفاق افتادن برخی از این عوارض اجتنابناپذیر است، اما در صورت انتخاب یک پزشک مناسب دیگر نگران این عوارض نخواهید بود چرا که با معاینه دقیق دندانها و ویژگیهای دهانی شما تمامی عوارض را بهدقت پیشبینی خواهد کرد و تمام نکات ضروری را بیان میکند. از طرفی با رعایت نکاتی مانند مراجعه بهموقع به کلینیک ارتودنسی، اطلاع دقیق حساسیتهای دهانی، رعایت بهداشت دهان و دندان (بهموقع مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، استفاده مرتب از دهانشویه و...) و ترک عادات غلط (دندانقروچه، بازکردن در بطری با دهان، شکستن تنقلات سفت مثل پسته و..) بسیاری از عوارض هرگز بروز نخواهند کرد.
بسیاری از افراد همچنین نگران بروز حساسیت در دندان هستند. بروز آسیبدیدگی مینای دندان ممکن است باعث شود با مصرف خوراکیهای داغ و یا سرد حتی ترشوشیرین احساس ناراحتی و درد خفیف کنید. افزایش سن بهخودیخود باعث تضعیف و آسیبپذیر شدن دندان میشود. بعد از انجام ارتودنسی ممکن است مینای دندان ضعیف شود و دندانها حساس شوند. این مورد حتماً باید تحتنظر متخصص ارتودنسی چک شود و در صورتی که پزشک معالج صلاح بداند که دندان شما مورد مناسبی برای انجام ارتودنسی است این کار را انجام خواهد داد. معمولاً درصورتیکه دندان مشکل خاصی نداشته باشد و لثه وضعیت مطلوب داشته باشد، انجام ارتودنسی بلامانع است و نتایج آن نیز رضایتبخش خواهد بود.
یکی دیگر از نگرانیهای رایج بزرگسالان شکل ظاهری ارتودنسی و جلبتوجه است. در ادامه چند مورد از بهترین شیوهها را برای شما معرفی میکنیم که علاوه بر نتیجه مطلوب بتواند به این نگرانی پاسخ دهد.
محبوبترین روشهای ارتودنسی
در ادامه به بررسی چهار روش موثر ارتودنسی خواهیم پرداخت:
ارتودنسی لینگوال:
اگر شما جز افرادی هستید که از ظاهر براکت ها و سیم های ارتودنسی ناراضی هستید، ارتودنسی لینگوال بهراحتی نگرانی شما را پاسخ میدهد. درواقع این روش به نوعی ارتودنسی نامرئی محسوب می شود چرا که در آن براکت و سیمها، در پشت دندان قرار میگیرند. دقت کنید که این روش اغلب برای افرادی مناسب است که دندانهای بلندی دارند و پشت دندان آنها فضای کافی برای نصب براکت داشته باشد. در صورتی که کاندید مناسبی برای این روش نباشید، امکان شکستن براکت ها در این نوع افزایش می یابد.
ارتودنسی سرامیکی:
یکی از دیگر روشهای رایج در بزرگسالان، ارتودنسی سرامیکی است. براکتهایی که در این روش استفاده میشوند شفاف و پلاستیکی هستند به همین دلیل مانند براکتهای فلزی نمایان نخواهند شد.
ارتودنسی دیمون:
این روش یکی از پیشرفتهترین روشهای ارتودنسی است و تنظیم براکتها بهصورت خودکار امکانپذیر است و نیاز به مراجعه مکرر به کلینیک ندارد. به همین دلیل وقت زیادی را نمیگیرد.براکت های استفاده شده در این روش به علت حالت کشویی که دارند، قابلیت جا به جایی دارند.
ارتودنسی نامرئی متحرک با الاینر شفاف (clear Aligners):
این روش جزئی از روشهای ارتودنسی نامرئی است و گزینه مناسبی برای درمان ناهنجاری دندانی در بزرگسالان است و در صورتی که فرد لثههای سالمی داشته باشد و ناهنجاری دندانها به نسبت خفیف باشند، الاینر شفاف گزینه مناسبی است. از طرفی نصب و خارج کردن آنها از دهان بسیار راحت است به همین دلیل بین بزرگسالان بهشدت محبوب است. در این روش هیچ سیمی استفاده نمیشود و بعد از قالبگیری از دندانهای شما، قالب مناسب را برایتان طراحی خواهند کرد. استفاده از این قالبها در هر ساعتی امکانپذیر است اما به یا داشته باشید تنها دو تا چهار ساعت اجازه دارید قالب را از دهان خود خارج کنید. این زمان هم اغلب هنگام غذا خوردن است. اگر این مورد رعایت نشود نمی تواند نتیجه خوبی را به دنبال داشته باشد.
تفاوت ارتودنسی بین کودکان و بزرگسالان
بسیاری از افراد فکر میکنند که ارتودنسی دارای محدودیت سنی است و یا حتماً در سنین پایین انجام شود. این یک باور غلط است درواقع ارتودنسی هیچ محدودیت سنی ندارد، تنها نکتهای باعث میشود اغلب در سن پایین ارتودنسی را انجام دهند این نکته است که هرچه سن پایینتر باشد، درمان سریعتر و کمهزینهتر خواهد بود.
ازآنجاییکه کودکان هنوز به بلوغ نرسیدهاند و دندانها درحالرشد هستند، انجام ارتودنسی میتواند در زمان کوتاهتری صورت گیرد و از سایر آسیبهای احتمالی دندان مثل پوسیدگی جلوگیری کند. درصورتیکه نگران زمان بر بودن پروسه ارتودنسی دندان هستید، میتوانید از روش ارتودنسی سریع استفاده کنید.
ارتودنسی سریع چیست و چگونه انجام میشود؟
ارتودنسی سریع یک راهحل مناسب برای اصلاح دندانهای نامرتب است و جایگزینی مناسب برای بریسهای فلزی قدیمی است. از مزیتهای دیگر این روش بدون درد بودن و تنها در چند جلسه انجام شدن آن است.
در این روش بر اساس تشخیص پزشک و نیاز دهان شما یکی از روشهای زیر انجام میشود:
- روکش دندان
- کامپوزیت دندان
- لمینت ونیر دندان
در بین روشهای عنوان شده، روکش لمینت محبوبترین روشی است که مورداستفاده قرار میگیرد. لمینت ونیر در واقع پوستههای بسیار نازک از جنس پرسلین هستند که با ظاهری زیبا و شبیه به دندان طبیعی ساخته شدهاند. متخصص ارتودنسی ونیرها را متناسب با دندان خودتان طراحی میکند. همچنین ونیرها دارای رنگهای مختلفی هستند که این مزیت را فراهم میکند که با سایر دندانها هماهنگی داشته باشد. با استفاده از لمینت ونیر میتوان مشکلاتی مانند کج بودن دندان، نامرتب بودن دندان و تغییر رنگ دندان را اصلاح کرد. نتیجه حاصل از لمینت و سایر روشهای ارتودنسی سریع بسیار طبیعی است.
در صورتی که ارتودنسی سریع انجام دهید باید موارد زیر را همواره رعایت کنید. به این نکته توجه کنید که نگهداری از ارتودنسی سریع به نسبت سایر روشهای ارتودنسی بسیار راحت است. این مراقبتها شامل موارد زیر است:
- به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید، حداقل میزان استفاده از نخ دندان یکبار در شب است.
- دندانها باید روزی حداقل دو بار مسواک شوند.
- عادات اشتباه دهانی را ترک کنید و از جویدن اشیایی مانند سر مداد جدا خودداری کنید.
- درصورتیکه ورزشهای پربرخورد یا تماسی انجام میدهید، حتماً از محافظ دهان استفاده کنید.
نظر شما