در آن زمان در توجیه این طرح گفته میشد که با چنین راهکاری، هم استانهای فاقد نماینده میتوانند یک تیم در سطح اول فوتبال ایران پیدا کنند و هم باشگاههای بیهوادار پایتخت صاحب تماشاگر و پایگاه اجتماعی خواهند شد. با این وجود اما چنان که از ابتدا نیز پیشبینی میشد، این پروژه فرجام خوشایندی پیدا نکرد و تقریبا در تمام هدفگذاریها با «شکست» مطلق مواجه شد. شاید بهترین و البته دردناکترین نمونه از این دست، باشگاه قدیمی پاس تهران باشد که بعد از انتقال به همدان، به دسته پایینتر سقوط کرد. این باشگاه اگرچه در تهران هواداری نداشت، اما در عوض از تاریخچهای قابل دفاع بهره میبرد و بازیکنان زیادی را به فوتبال کشورمان معرفی میکرد. پاس در فصل جاری مسابقات دسته یک هم موفق به کسب سهمیه لیگ برتر نشد تا آخرین قهرمان ایرانی آسیا، دستکم برای یک سال دیگر ناچار به دوری از بالاترین سطح رقابتهای باشگاهی باشد. در همین اوضاع و احوال ادامه حیات صبای قم در این استان نیز در هالهای از ابهام قرار گرفته و گاه و بیگاه زمزمههایی در مورد بازگشت این تیم به تهران به گوش میرسد. از قرار معلوم صبا نیز نتوانسته در جذب هواداران قابل توجه در قم موفق عمل کند و به این ترتیب فلسفه ادامه حضورش در استان همجوار تهران زیر سوال است. در همین راستا آخرین باشگاه از همین دسته تیمها که به مشکل خورده سایپای کرج است؛ تیمی که امسال در لیگ چهاردهم عملکرد نسبتا قابل دفاعی داشته، اما انگار به پایان روزهای حضورش در البرز نزدیک میشود.
درخواست سایپا برای بازگشت به تهران
روز گذشته خبرگزاری «ایرنا» در گزارشی مدعی شد تیم سایپا و استان البرز به پایان همجواری با یکدیگر رسیدهاند، چرا که مسوولان این باشگاه طی نامهای به فدراسیون فوتبال خواهان آن شدهاند که با برگزاری مسابقات خانگی این تیم در تهران برای لیگ پانزدهم موافقت شود. این نکتهای است که مهدی تاج، رئیس سازمان لیگ نیز در گفتوگو با رادیو ورزش آن را تایید میکند: «در گذشته سایپاییها درخواست کرده بودند که بازیهایشان از تهران به کرج برود و ما در این راستا حتی به تیمهای استقلال و پرسپولیس اعلام کردیم که باید بازیهای خود را در کرج برگزار کنند، اما اخیرا سایپاییها درخواست کردند که بازیهایشان دوباره به تهران منتقل شود. من هم با هیات فوتبال استان البرز و هم مسوولان باشگاه سایپا صحبت کردم و در پایان رقابتهای لیگ برتر در مورد این موضوع برای فصل آینده تصمیمگیری میکنیم. طبق آییننامه ورزشگاه و محل میزبانی را خود باشگاهها انتخاب میکنند، ضمن اینکه نظر هیات فوتبال کرج هم در این خصوص برای ما اهمیت زیادی دارد.»
پای پرسپولیس و استقلال وسط است؟
مطرح شدن درخواست سایپا برای بازگشت به تهران، همزمان شده است با شایعاتی که در مورد احتمال خرید سرخابیها توسط خودروسازان به گوش میرسد. این همان نکتهای است که پیشتر رضا گلمحمدی، مدیر کل ورزش و جوانان استان البرز هم در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم آن را مطرح کرده بود: «متاسفانه باشگاه سایپا برای خروج از استان البرز در فصل آینده درخواست خود را به سازمان لیگ ارائه داده است. من در این خصوص با کفاشیان و تاج صحبت کردم و به آنها گفتم که با خروج هر تیمی از استان البرز از جمله سایپا بدون دلیل موجه مخالفیم. هدف این است که مجموعه سایپا یکی از دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را بخرد و امتیاز تیم فعلی را به آمل یا کاشان منتقل کند.» در همین راستا اداره اطلاعرسانی و ارتباط با رسانههای گروه خودروسازی سایپا روز گذشته با ارسال جوابیهای به همین رسانه، ادعای مزبور را رد کرده است: «سخنان ایشان درخصوص خرید تیمهای استقلال یا پرسپولیس کذب محض بوده و مشخص نیست این اظهارات بر اساس کدام مدرک و سند مطرح شده است زیرا شرکت سایپا هیچگونه تصمیمی برای خرید سرخابیها ندارد.»
باشگاهی که گریخت
به هر حال مجموعه این مسائل به وضوح نشان میدهد سیاستهای پیشین در مورد انتقال امتیاز تیمهای تهرانی به شهرستانها، پایه منطقی نداشته است. اگر بنا باشد تیمی تهرانی در یک استان دیگر در محاصره سکوهای خالی به میدان برود، شاید بهتر است این اتفاق در پایتخت برای آن رخ بدهد تا حداقل جلوی هزینهها و تنشهای اضافی گرفته شود؛ درست مثل نفت تهران که در آستانه انتقال به استانی دیگر قرار داشت، اما در تهران ماندگار شد و امسال برای دومین فصل متوالی کاندیدای قهرمانی در لیگ برتر است. ∎