وزارت خارجه ایالات متحده با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن سوء قصد به جان «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق، به بغداد پیشنهاد داد تا در تحقیقات در خصوص این حادثه کمک کند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی تاس، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در بیانیهای در خصوص حادثه سوء قصد به جان الکاظمی نوشت: «وقتی متوجه شدیم که نخست وزیر مجروح نشده است، خیالمان آسوده شد. قلب کشور عراق هدف این اقدام آشکار تروریستی قرار گرفته است که ما آن را بشدت محکوم میکنیم».
در شرایطی که برخی گزارشها از توطئه پشت پرده ایالات متحده در این حادثه حکایت دارد، وزارت خارجه آمریکا خواستار همکاری با دولت عراق در تحقیقات مربوط به این حادثه شد و در این خصوص گفت: «ما در تماس نزدیک با نیروهای امنیتی عراق هستیم و پیشنهاد کمک برای تحقیقات درباره این حمله را میدهیم».
رسانههای عراقی بامداد یکشنبه از شنیده شدن صدای تیراندازی و انفجار در منطقه سبز بغداد و هدف قرار دادن منزل «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر این کشور در منطقه سبز خبر دادند.
پس از آن، وزارت کشور عراق امروز یکشنبه از مشارکت سه پهپاد در ترور ناکام «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر این کشور خبر داد.
سرتیپ «سعد معن» مدیر روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت کشور عراق تأکید کرد که هدف قرار دادن نخست وزیر اقدامی تروریستی و مردود است.
حادثه بامداد امروز، واکنشهای داخلی و بینالمللی را به همراه داشت. «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با همتای عراقی ضمن ابراز خرسندی از سلامتی نخستوزیر عراق در پی سوءقصد امروز، چنین اتفاقاتی را خلاف ثبات و امنیت این کشور برشمرد که از سوی بدخواهان و در جهت بر هم زدن آرامش عراق انجام میشود.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه نیز پیش از این سوءقصد به جان نخستوزیر عراق را محکوم و بر موضع ثابت و مستمر جمهوری اسلامی ایران در حمایت از ثبات، امنیت و آرامش در عراق تأکید کرد.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز صبح امروز (یکشنبه) در توئیتی در واکنش به سوءقصد به جان مصطفی الکاظمی نوشت: سوءقصد به جان نخستوزیر عراق فتنه جدیدی است که رد آن را باید در اتاقهای فکر خارجی جستجو کرد که از سالها قبل با ایجاد و پشتیبانی گروههای تروریستی و اشغال این کشور، جز ناامنی، ایجاد اختلاف و بیثباتی، ارمغانی برای مردم مظلوم عراق نداشتهاند.
کشورهای انگلیس، فرانسه و ترکیه نیز در بیانیههایی جداگانه سوء قصد علیه نخستوزیر عراق را محکوم کردند.
برخی ناظران این اتفاقات را به نتیجه انتخابات اخیر بیارتباط نمیدانند. با اعلام نتیجه انتخابات پارلمانی عراق که روز دهم اکتبر (۱۸ مهرماه) برگزار شد، شماری از احزاب و ائتلافهای سیاسی به نتیجه اعلامی اعتراض کردند و از دستکاری در نتایج این انتخابات سخن گفتند. در پی این اعتراضها، وضعیت سیاسی عراق متشنج است.
تعدادی از شهرهای عراق نیز از پس از اعلام نتیجه اولیه شاهد تظاهراتهای متعدد در اعتراض به نتیجه انتخابات بودند بهنحوی که معترضان خواستار شمارش دستی کلیه آراء شدند چراکه معتقد بودند در شمارش الکترونیکی آراء، دستکاری صورت گرفته است.
برخی سیاستمداران عراقی نیز با تایید نفوذ امارات، انگلیس و آمریکا در انتخابات اخیر این کشور، فرضیه دستکاری و دخالت این طرفهای خارجی در نتایج انتخابات پارلمانی اخیر را تأیید کردند.
جمعه پیش تظاهرات مردم در بغداد به خشونت کشیده شد و در درگیری میان نیروهای امنیتی و معترضان، دستکم یک نفر کشته و ۱۲۵ نفر زخمی شدند. نخستوزیر دستور تحقیق جامع در این خصوص را صادر کرد. شنبه نیز شمار زیادی از معترضان عراق به نتایج انتخابات و درگیری نیروهای امنیتی با تظاهراتکنندگان مسالمتجو و آتش زدن خیمههای تحصن آنها در نزدیکی ورودیهای منطقه سبز، به خیابانها آمدند./فارس