شناسهٔ خبر: 50543282 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

ضمن تاکید بر ارزیابی دقیق رفتارهای بایدن صورت گرفت

نصیحت ایران به ۱+۴

صاحب‌خبر -
در ادامه رویکرد مذاکراتی جمهوری اسلامی برای پایان دادن به تحریم‌ها وزیر امور خارجه با بیان اینکه به دقت رفتار بایدن را می سنجیم، اعلام کرد:۱+۴ برای مذاکره مبتنی بر رعایت منافع و حقوق متقابل آماده باشد.
این روزها کشورهای غربی با موجی از ایران هراسی در نشست‌های بین‌المللی همچون نشست گروه ۲۰ در ایالیا به دنبال سیاست تحریم و فشار برای امتیازگیری از ایران هستند که در واکنش به تحرکات مذکور و ادعاهای مذاکراتی آمریکایی‌ها، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز در یک رشته توئیت نو‌شت: کاخ سفید در خواست مذاکره با ایران را مطرح می کند و ادعای آمادگی بازگشت به برجام را دارد، ولی همزمان تحریم های جدید علیه افراد و شرکتهای ایرانی اعمال می کند.وی افزود: ما به دقت رفتار آقای بایدن را می سنجیم. هدف «مذاکره»، حرف زدن محض نیست، بلکه توافق ملموس و احترام به منافع متقابل استامیرعبداللهیان اضافه کرد: ۱+۴ برای مذاکره مبتنی بر رعایت منافع و حقوق متقابل آماده باشد.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در توئیتی نوشت: این مسئولیت رئیس ‌جمهور آمریکاست که جامعه بین‌الملل- از جمله تمامی اعضای برجام - را قانع کند که امضایش واقعا معنایی دارد. این امر مستلزم تضمین‌های عینی است.«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتر با اشاره به توئیت «تد کروز» سناتور جمهوریخواه نوشت: جهان حقیقتا به آنچه آقای کروز بدان اعتراف می‌کند واقف است: اینکه رژیم‌ها در واشنگتن سرکش هستند.وی افزود: این مسئولیت رئیس ‌جمهور آمریکاست که جامعه بین‌الملل- از جمله تمامی اعضای برجام - را قانع کند که امضایش واقعا معنایی دارد.سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: این امر مستلزم تضمین‌های عینی است. هیچ‌کس چیزی کمتر از این را نمی‌پذیرد. «تد کروز»، نماینده جمهوری‌خواه ایالت تگزاس در پیامی در توئیتر نوشت: «جو بایدن از هیچ اختیار قانونی برای دادن چنین تعهدی برخوردار نیست. هر توافقی با ایران چنانچه به تأیید سنا نرسد و به معاهده تبدیل نشود- چیزی که بایدن می‌داند اتفاق نخواهد افتاد- بار دیگر توسط هر رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه دیگر در آینده پاره خواهد شد.سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه نیز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اظهارات سالیوان مبنی بر این‌که آماده بازگشت به مذاکرات با حسن نیت با ایران هستیم نیز گفت: امیدوارم آنه‌چه از قول سالیوان گفتید درست باشد. اقدامات و برنامه‌های پیگیری شده توسط دولت بایدن تا امروز مخالف اعلام نیت آقای سالیوان است. ما به اندازه کافی حرف شنیدیم و منتظر عملی هستیم که ماه‌هاست به تعویق افتاده است.
در این میان مشاور امنیت ملی آمریکا در یک کنفرانس خبری تأکید کرد که ایالات متحده به دنبال محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است.«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا تأکید کرد که اولویت فوری واشنگتن، محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است.سالیوان در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که آیا واشنگتن در زمان بازگشت به مذاکرات «وین» برای احیای برجام، تلاش می‌کند تا برنامه هسته‌ای ایران را در انزوا قرار دهد یا این که این مذاکرات همچنین برنامه موشکی ایران و فعالیت‌های منطقه‌ای را نیز در برخواهد گرفت، گفت: «رویکرد ما تلاش برای بازگشت به برجام بر پایه پایبندی در قبال پایبندی است که به مفهوم آن است که بر مجموعه‌ای از آن موضوعات متمرکز می‌شویم و سپس از آن به عنوان یک پایه و اساسی برای رویارویی با طیف وسیعی از نگرانی‌هایی که درباره رویکرد ایران داریم، استفاده می‌کنیم که این شامل برنامه‌های موشکی ایران و فعالیت‌های منطقه‌ای نیز می‌شود».
مشاور امنیت ملی آمریکا سپس در خصوص تلاش واشنگتن برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران توضیح داد: «اما اولویت فوری ما، احیای محدودیت‌های هسته‌ای (ایران) است زیرا با اعمال چنین محدودیت‌هایی در جایگاه بهتری برای رویارویی و مهار باقی مسائل قرار خواهیم گرفت».سالیوان سپس با اشاره به این موارد تأکید کرد: «بله، چیزی که من می‌گویم این است که ما این مسئله (محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران) را در جایگاه اول می‌بینیم. ترتیب اول کار ما، بازگشت به برجام بر پایه پایبندی در قبال پایبندی است اما اصل طراحی برجام همیشه این تصور را برای ما ایجاد کرده بود که به تلاش سخت برای مواجهه و رویارویی با نگرانی‌های عمیق خود در خصوص دیگر فعالیت‌های ایران و دیگر عناصر تهدیدی که ایران ایجاد می‌کند، ادامه دهیم. و این همان کاری است که قصد داریم در آینده انجام دهیم».
این اولین بار نیست که مقام‌های دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا از اهداف خود برای استفاده از مذاکرات وین برای دستیابی به دیگر اهداف ضدایرانی خود از جمله محدود کردن فعالیت‌های موشکی ایران سخن به میان می‌آورند. لازم به ذکر است معاون سخنگوی وزارت خارجه آلمان بدون اشاره به نقض عهد کشورش از ایران خواسته به وعده‌اش برای آغاز مذاکرات وین عمل کند.«کریستوفر بورگر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آلمان در جمع خبرنگاران در برلین گفت: «ما از ایران می‌خواهیم به آنچه درباره آغاز مذاکرات در ماه نوامبر گفت عمل کند.»
مقام‌های جمهوری اسلامی ایران از جمله وزیر خارجه «حسین امیرعبداللهیان» روز چهارشنبه اعلام کردند مذاکرات وین در خصوص برجام از پایان ماه نوامبر آغاز خواهند شد.بورگر به نشست برگزار شده در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ که در جریان آن رهبران آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا درباره ایران رایزنی کرده بودند اشاره کرد و گفت: «نشست رو اهمیتی را که ما مشترکاً برای احیای کامل برجام قائلیم نشان می‌دهد و همزمان، نگرانی عظیم ما از ادامه اقدامات تنش‌‌آمیز ایران را نیز مورد تأکید قرار می‌دهد.»
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، «آنگلا مرکل» سرپرست صدر اعظمی آلمان، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه روز شنبه بیانیه مشترکی درباره ایران منتشر کردند.در این بیانیه آمده است: «ما، رئیس جمهور فرانسه، صدر اعظم آلمان، نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهور آمریکا امروز در رُم با یکدیگر دیدار کرده تا درباره خطراتی که برای امنیت بین‌المللی به دلیل تشدید برنامه هسته‌ای ایران ایجاد شده، بحث کنیم».
علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا تحت ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق مورد تایید سازمان ملل خارج شد.پس از خروج آمریکا از برجام، این کشور سیاست فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفت. ترامپ معتقد بود پیگیری این سیاست می‌تواند ایران را برای مذاکره بر سر توافقی جدید پای میز مذاکره بیاورد.جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت می‌گرفت.جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.این اقدامات ایران در حالی صورت می‌گرفت که سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه همچنان به دادن وعده و وعید به ایران ادامه داده و پس از یک سال از خروج آمریکا ساز و کار مالی با نام «اینستکس» معرفی کردند که هدف از این ساز و کار، تسهیل مبادلات مالی شرکت‌های اروپایی با ایران بود.
این ساز و کار که با هیاهوی رسانه‌ای از سوی کشورهای اروپایی معرفی شد، تنها توانست یک تراکنش مالی با ایران را به سرانجام برساند و پس از آن هیچ کار مفید دیگری از طریق این ساز و کار صورت نپذیرفت. پس از روی کار آمدن دولت «جو بایدن»، وی مدعی شد که قصد دارد از طریق مذاکرات در شهر وین، پایتخت اتریش زمینه‌های لازم برای بازگشت کشورش به توافق هسته‌ای برجام را فراهم کند.

نظر شما