شناسهٔ خبر: 5017567 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قانون | لینک خبر

شادکامیم دگر از الفت ناکامی‌­ها!

گروه ورزش/ محمد آقایی فرد

صاحب‌خبر -

مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا چهارشنبه شب با صعود پرسپولیس و نفت تهران به مرحله یک هشتم نهایی پایان یافت. تراکتورسازی و فولاد هم برخلاف انتظارها موفق نشدند از پتانسیل خود استفاده کرده و رکورد حضور هر چهار نماینده کشورمان در جمع  16تیم آسیا را به‌دست آورند. تیم پرسپولیس پیش از این در سال های 2003، 2009، 2011 و 2012 در لیگ قهرمانان آسیا حضور یافته و 22 بازی انجام داده است.  پرسپولیس در این بازی‌­ها، 9 برد، 5 تساوی و 8 باخت به‌دست آورده ، 33 گل زده و 29 گل نیز دریافت کرده است. پرسپولیس طی 10 بازی در خانه، 5 برد و 3 شکست داشته و در خارج از خانه نیز چهار برد به‌دست آورده است. بهترین پیروزی پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا پیروزی 6-1 مقابل الشباب امارات در فصل 2012 و بدترین باخت نیز با نتیجه 1-5 مقابل الغرافه قطر در فصل 2009 بوده است. نفت اما نخستین حضور خود در لیگ قهرمانان آسیا را تجربه می‌­کند. البته این به معنی این نیست که این تیم نمی‌تواند در این رقابت ها افتخار آفرینی کند. تیم های زیادی بوده اند که در اولین دوره حضورشان در لیگ قهرمانان آسیا موفق به کسب عنوان شده اند. تیم فوتبال استقلال اولین قهرمانی خود در آسیا را در اولین سال حضورش در این رقابت ها تجربه کرده است. حتی در دوره گذشته نیز وسترن سیدنی در اولین حضور خود به مقام قهرمانی رسید. تیم هایی مانند گوانگژو یا ام صلال نیز در اولین دوره های حضور خود به جمع چهار تیم راه پیدا کرده اند.
لیگ قهرمانان سرشار از خاطره‌­های جالب برای فوتبالدوستان بوده است. نمایندگان کشورمان پس از تغییر و تحولات این لیگ، یک بار به فینال هم رسیده‌­اند ولی موفق نشدند قهرمان شوند. حسرت ایرانی­‌ها اما فراتر از این چند سال اخیر است. پاس در سال 1993 با سرمربی­گری فیروز کریمی آخرین تیم ایرانی بود که موفق شد جامی از آسیا را برای باشگاه‌­های کشورمان به ارمغان بیاورد. در آن رقابت­‌ها، پاس با کنار زدن العربي قطر در دو بازي رفت و برگشت در مرحله مقدماتي، حضور خود در مسابقات را قطعي کرد. سبزپوشان ايران در مرحله‌ گروهي عملکرد چندان قابل قبولي از خود به نمايش نگذاشتند، به طوري که با يک تساوي و قبول يک شکست به ترتيب برابر ووهايب پاکستان و الوصل امارات، به عنوان تيم دوم راهي مرحله نيمه نهایی شد. در اين مرحله شاگردان فيروز کريمي با کنار زدن يوميوري ژاپن به ديدار پاياني صعود کردند. در مسابقه  فينال، پاس با شکست یک بر صفر الشباب عربستان که يکي از متمول‌ترين باشگاه هاي آسيا بود، براي نخستين بار جام باشگاه هاي آسيا را فتح کرد.
به بهانه صعود دو نماینده کشورمان به مرحله یک هشتم نهایی مروری داریم بر کارنامه ایرانی­‌ها در لیگ قهرمانان آسیا:
  2009- آبروداری سرخپوشان 
چهار تیم از ایران جواز حضور در نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا را کسب کردند. پرسپولیس به عنوان قهرمان لیگ، استقلال قهرمان جام حذفی، سپاهان نایب قهرمان و صبا هم به عنوان تیم سوم لیگ برتر به این مسابقات راه یافتند. در پایان مرحله گروهی صبا در گروه A با پنج امتیاز به همراه الاهلی امارات حذف شدند تا الهلال و پاختاکور به یک هشتم صعود کنند. در گروه B، الشارجه که چهار بازی قبلی خود را واگذار کرده بود، حال و روز خوشی در لیگ امارات نداشت و در آستانه دیدار مقابل پرسپولیس با ارسال نامه‌ای از حضور در لیگ قهرمانان انصراف داد تا نتایج قبلی این تیم از جمله شکست سه بر یک مقابل سرخپوشان هم حذف شود. پرسپولیس بالاتر از الشباب و الغرافه قرار گرفت و صعود کرد. در گروه C، استقلال پایین‌تر از الاتحاد عربستان، ام صلال قطر و الجزیره امارات، در قعر جدول قرار گرفت و حذف شد. در گروه D هم سپاهان در رده سوم قرار گرفت تا الاتفاق عربستان و بنیادکار ازبکستان به مرحله بعد صعود کنند. پرسپولیس به عنوان تنها نماینده کشورمان در مرحله یک هشتم نهایی مغلوب بنیادکار شد تا ایران نماینده‌ای در مراحل بالاتر نداشته باشد.
  2010 – شگفت انگیزها
استقلال، ذوب‌آهن، مس و سپاهان چهار تیم ایرانی این دوره از لیگ قهرمانان آسیا بودند. در گروه A، الغرافه اول شد و استقلال با قرارگرفتن در رده دوم به یک هشتم صعود کرد. ذوب آهن هم با قرار گرفتن در صدر جدول گروه B، دومین نماینده کشورمان در بین 16 تیم بود. سپاهان در گروه C، پایین‌تر از الشباب و پاختاکور قرار گرفت و حذف شد. مس هم در گروه D با 9 امتیاز و پس از الهلال 11 امتیازی جشن صعود گرفت تا حریف ذوب‌آهن شود. در مرحله یک هشتم استقلال سه بر دو مغلوب الشباب شد و ذوب‌آهن هم در اصفهان یک گل به مس زد تا سفیدپوشان اصفهانی تنها تیم ایرانی حاضر در مرحله یک چهارم باشند. ذوبی‌ها در این مرحله سه بر دو پوهانگ استیلرز را مغلوب کردند و در نیمه‌نهایی هم موفق شدند الهلال را با دو گل از پیش رو بردارند تا به فینال برسند. استادیوم ملی المپیک توکیو در 13 نوامبر 2010 میزبان بازی فینال بود. بازی‌اي که در آن سئونگنام کره جنوبی موفق شد با نتیجه سه بر یک شاگردان منصور ابراهیم زاده را شکست داده و قهرمان این رقابت‌ها شود. ذوب آهن هم محمد قاضی، محمدرضا خلعتبری، سینا عشوری، ایگور کاسترو، حسین ماهینی و شهاب گردان نایب قهرمان شد.
  2011 – اصفهانی‌ها گل کاشتند
پرسپولیس، استقلال، سپاهان و ذوب‌آهن به عنوان نمایندگان ایران در این جام بودند. سپاهان در گروه A، هم امتیاز با الهلال‌عربستان و به دلیل تفاضل گل بهتر به عنوان صدرنشین صعود کرد. در گروه B، استقلال، پایین‌تر از السد قطر و النصر عربستان قرار گرفت و حذف شد. در گروه C پرسپولیس با علی دایی در قعر جدول قرار گرفت و در گروه D  هم ذوب آهن بالاتر از الشباب عربستان، الریان قطر و الامارات به مرحله بعد صعود کرد. در مرحله یک هشتم نهایی، سپاهان سه بر یک بنیادکار را مغلوب کرد و ذوب آهن هم النصر را چهارتایی کرد. در یک چهارم، سپاهان چهار بر دو مغلوب السد شد. ذوب آهن هم سه بر دو نتیجه را به سوون سامسونگ کره جنوبی واگذار کرد تا نیمه نهایی تهی از ایرانی‌ها برگزار شود.
  2012 – برادرکشی به حکم AFC
ایران دو سهمیه مستقیم و دو سهمیه در پلی آف داشت. استقلال و ذوب آهن با قرعه AFC  به هم خوردند تا استقلال با غلبه بر ذوب آهن و در ادامه شکست الاتفاق راهی مرحله گروهی شود. در گروه اول استقلال پایین‌تر از الجزیره دوم شد و صعود کرد. در گروه سوم سپاهان با 13 امتیاز مقتدارنه صدرنشین شد و در گروه چهارم هم پرسپولیس پایین‌تر از الهلال عربستان راهی مرحله یک هشتم نهایی شد.
در یک هشتم بازهم دو تیم ایرانی به مصاف هم رفتند؛ سپاهان با دو گل بر استقلال غلبه کرد. پرسپولیس هم سه گل از الاتحاد خورد و حذف شد.  در مرحله یک چهارم نهایی، «طوفان زرد آسیا» چهارگل از الاهلی خورد و به کار نمایندگان ایرانی در این فصل هم پایان داد. 
  2013 – استقلال سوم شد!
ایران سه سهمیه مستقیم و یک سهمیه پلی آف داشت ولی صباي قم در ضربات پنالتی مغلوب الشباب امارات شد تا تراکتورسازی، سپاهان و استقلال، ایرانی‌های حاضر در مرحله گروهی باشند.
تراکتورسازی در گروه اول پایین­‌تر از الشباب عربستان، الجیش قطر و الجزیره امارات قرار گرفت و حذف شد. در گروه سوم سپاهان پایین­‌تر از الاهلی و الغرافه قرار گرفت و موفق به صعود نشد. در گروه چهارم اما استقلال آبروداری کرد و با 13 امتیاز به عنوان صدرنشین صعود کرد. آبی پوشان در یک هشتم چهار بر دو الشباب را مغلوب کردند و در یک چهارم هم سه بر یک بر بوریرام تایلند غلبه کردند. در نیمه نهایی اما شاگردان قلعه‌­نویی کم آوردند و چهار بر دو مغلوب اف. سی سئول شدند. چیدمان بازیکنان استقلال در آن بازی انتقادات زیادی را در پی داشت؛ ژنرال بازی را با سیستم 1-5-4 آغاز کرد، با 1-6-3 و گاهی هم 3-3-4 ادامه داد و در نهایت با 2-4-4 لوزی به پایان رساند. حضور بازیکنان هم شکل و هم پست در خط هافبک سبب شد هیچ‌کدام از این سیستم­‌ها جواب ندهد و آبی‌­پوشان که قول ستاره سوم را به هواداران‌شان داده بودند در نهایت حذف شوند. حذفی که فتح ا... زاده نام آن را سومی نامید. توجیه او هم جالب بود؛ «چون‌استقلال چهار گل از سئول خورد و کاشیواي ژاپن هشت گل از گوانگژو، بنابراین ما سوم شدیم». 
  2014 –پای سوشا در میان بود
استقلال، سپاهان، فولاد و تراکتورسازی نمایندگان کشورمان در این دوره از رقابت­‌ها بودند. استقلال در گروه اول، پایین­‌تر از الشباب عربستان و الجزیره امارات، سوم شد. فولاد از گروهی متشکل از تیم‌­های بنیادکار، الجیش قطر و الفتح عربستان، 14 امتیاز گرفت و صدرنشین شد. تراکتورسازی در گروه سوم پایین­‌تر از العین امارات، الاتحاد عربستان و لخویاي قطر قرار گرفت و نتوانست صعود کند. در گروه چهارم هم سپاهان با هفت امتیاز چهارم شد تا الهلال با 9 و السد با 8 امتیاز به مرحله بعد صعود کنند. در مرحله یک هشتم فولاد در قطر با السد صفر صفر مساوی کرد اما در بازی برگشت و در روز پر اشتباه سوشا مکانی، مقابل حریف قطری خود به تساوی دو بر دو رسید تا السد با قانون گل زده در خانه حریف به مرحله بعد صعود کند. 
  پایان
در فصل 2015 رقابت­‌های لیگ قهرمانان آسیا، پرسپولیس و نفت تهران هر دو به عنوان تیم­‌های دوم صعود کردند تا به حکم AFC  آماده تقابل با نمایندگان عربستان شوند.   الهلال و الاهلی عربستان به ترتیب 13 و 12 امتیاز از حریفان خود در مرحله گروهی گرفته‌­اند و آماده می­‌شوند تا انتقام النصر و الشباب را از پرسپولیس و نفت بگیرند. این بار اما داستان کمی متفاوت است، شاگردان علیمنصور کوه انگیزه هستند و ارتش سرخ هم سال‌­هاست یک موفقیت به هوادارانش بدهکار است. این یعنی چهار بازی جذاب در لیگ قهرمانان آسیا، منتظر فوتبالدوستان ایرانی است.