استفان کلمنت، سفیر و رئیس نمایندگیهای اتحادیه اروپا در وین در حساب توییتر خود از گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص ایران حمایت کرده و خواستار "اجازه فوری" به بازرسان آژانس برای دسترسی به مجتمع تسای کرج را شده است.
به گفته وی "اتحادیه اروپا از ایران میخواهد تا اجازه بازرسی فوری به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدهد تا به مجتمع کرج دسترسی پیدا کنند".
آقای کلمنت از تلاشهای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تداوم نظارتهای آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران هم قدردانی کرده است.
او همچنین از ایران خواستار است در اولین زمان ممکن به مذاکرات وین بازگردد و نوشته مذاکرات باید "از جایی که در ۲۰ ژئن متوقف شد" ادامه پیدا کند.
نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم خواهان دسترسی بازرسان آژانس به "مکانهای لازم" شده است.
از سوی دیگر بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت که آژانس با گزارشهای هدفدار و مغرضانه روند سازنده ایجاد شده را تخریب نکند.
آقای کمالوندی گفته است که ایران پس از انتشار گزارش روز گذشته "نامهای برای آژانس ارسال و نسبت به این اقدام غیر سازنده اعتراض" کرده است.
به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، "آقای گروسی و همکاران ایشان بخوبی میدانند که تفاهم صورت گرفته در قالب بیانیه مشترک، مشمول تجهیزات نظارتی (دوربین ها) مجتمع کرج به این دلیل که در نتیجه خرابکاری تیرماه این مجتمع همچنان تحت تحقیقات امنیتی قرار دارد، نمی گردید."
آقای کمالوندی میگوید که هم در سفر مدیرکل به تهران و هم در دیدار کنفرانس عمومی وین در خصوص درخواست برای تعویض کارتهای حافظه دوربینهای مجتمع کرج "پاسخ منفی و مخالفت ایران" به آژانس اعلام شد.
پیش از این کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده ایران در سازمانهای بینالمللی در وین، گزارش شب گذشته آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد دوربین های مجتمع تسای کرج را "دقیق" ندانسته و آن را "فراتر از تفاهمات حاصله در بیانیه مشترک" خواند.
آقای غریبآبادی در حساب توییتر خودش به گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی واکنش نشان داده و نوشت، تصمیمهای ایران "در مورد تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی" و "از اینرو، آژانس نمی تواند و نمیبایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود".
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه افزوده: "در طول گفتوگوها در تهران و اخیرا در وین نیز به طور واضح خاطرنشان گردید از آنجا که تحقیقات امنیتی و قضایی در مورد مجتمع تسای کرج همچنان ادامه دارد، تجهیزات نظارتی این مجتمع در زمره تجهیزات تحت سرویس فنی قرار نمی گیرند".
به گفته وی "به همین خاطر بود که از عبارت 'تجهیزات مشخص شده ' در بیانیه مشترک استفاده" شده است.
آقای غریبآبادی در انتها نتیجه گرفته است که "از اینرو، گزارش ۲۶ سپتامبر مدیرکل آژانس دقیق نبوده و قطعا فراتر از تفاهمات حاصله برابر بیانیه مشترک می باشد".
او همچنین از اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامات "خرابکارانه" در تأسیسات هستهای ایران را محکوم نکرده، اظهار تاسف کرد و نوشت حداقل به "خاطر تجهیزات و اموال خود و ایمنی و امنیت بازرسان اش" آژانس باید این اقدامات را محکوم کند.
روز گذشته خبرگزاری رویترز بخشهایی از گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را منتشر کرد که براساس آن، ایران مانع تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفوژ ایران، تسا، در کرج شده است.
قرار است موضوع عدم همکاری ایران برای تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات کرج در جلسه روز دوشنبه شورای حکام بررسی شود و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گزارش جدید خود به این شورا تاکید کرده است که جلوگیری از تعویض کارت حافظه دوربینهای تاسیسات کرج در تضاد با توافق ۲۲ شهریور است.
در سفر آقای گروسی در ۲۱ شهریور به تهران، دو طرف توافق کردند که بازرسان آژانس برای سرویس تجهیزات و تعویض کارتهای حافظه دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای، به ایران سفر کنند.
آقای گروسی در فرودگاه وین گفت اجرای توافق اخیر "خیلی زود" و در "چند روز آینده" آغاز میشود و به این ترتیب آژانس قادر خواهد بود "اطلاعات لازم را نگه دارد".
با این حال دسترسی به آنچه دوربینهای جدید ضبط میکنند به گفته آقای گروسی "نیاز به توافقی در سطح برجام دارد."