شفقنا نظرسنجی- رقابت انتخاباتی مجلس عوام انگلیس درحالی به روز رای گیری می رسد که در طی هفته های اخیر تبدیل به رقابتی تنگاتنگ و جذاب شده تا آنجا که پیش بینی نتایج این انتخابات بسیار دشوار گردیده است. اما آنچه از نتایج نظرسنجی ها برمی آید این احتمال قریب به یقین است که هیچ حزبی در انتخابات پیش رو اکثریت کرسی های مورد نیاز برای تشکیل دولت را بدست نخواهد آورد و شکل گیری دولت آینده انگلیس تنها با ائتلاف احزاب میسر خواهد بود.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، در حالیکه به نظر می رسد رقابت اصلی مابین حزب کارگر و حزب محافظه کار باشد، به طوریکه نتایج نظرسنجی های روزهای اخیر رقابتی تنگاتنگ را برای این دو گزارش می کند، انتظار می رود سایر احزاب بریتانیا از جمله حزب ملی اسکاتلند و حزب استقلال انگلستان نیز سهم قابل توجهی از کرسی های پارلمان را به خود اختصاص دهند. همه این ابهام ها و پیش بینی ها موجب شده که چشم ها به آرائی که در روز 7 می به صندوق ریخته می شود، دوخته شود.
در مجلس بلندپایه 650 نفری عوام بریتانیا، هر عضو پارلمان نماینده یک حوزه انتخابیه محسوب می شود. در حال حاضر حزب محافظه کار 303 کرسی از این تعداد را در اختیار دارد و حزب کارگر با 256 کرسی، دومین حزب اکثریت در مجلس عوام محسوب می شود. برای آنکه دولت انگلیس شکل بگیرد، لازم است یک حزب به تنهایی تعداد جادویی 326 کرسی این مجلس را بدست آورد، اما از شواهد چنین برمی آید که تحقق چنین امری در انتخابات پیش رو غیرممکن است و بسیاری از دست اندرکاران پارلمان معلقی را برای بریتانیا پیش بینی می کنند که برنده مشخصی ندارد.
رای دهندگان انگلیسی با چه مسائل اساسی دست به گریبانند؟
مهمترین مسائلی که در نظر رای دهندگان انگلیسی قرار دارد مسائل مربوط به اقتصاد، آموزش، سلامتی، مسکن، دفاعی، مالیات، ابقاء بریتانیا به عنوان یک کشور واحد پس از رفراندوم اسکاتلند، مهاجرت، روابط آینده با اتحادیه اروپا و نقش بریتانیا به عنوان یک قدرت جهانی است.
در کشور انگلستان با حدود 65 میلیون نفر جمعیت شامل بریتانیا، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی، یکی از مسائلی که سریعا تبدیل به مساله ای مهم به ویژه در میان مسلمانان جوان بریتانیایی شده، افزایش توجه به افراط گرایی مذهبی است. در حالیکه مسلمانان 4.8 درصد جمعیت انگلستان را شکل می دهند، اما هنوز مشخص نیست که آیا این مساله می تواند بر رفتار انتخاباتی رای دهندگان انگلیسی اثرگذار باشد یا خیر. رواج افراط گرایی منجر به آن شده که فضایی در انگلستان حاکم شود که مسلمانان کمتر و کمتر بتوانند دیدگاه های سیاسی خود را به طور قانونی، به ویژه در مساله سیاست خارجی، مطرح کنند. به علاوه داستان های ضد اسلامی که در رسانه های انگلیس گزارش می شود، بر اسلام هراسی در این کشور دامن زده تا آنجا که یک نظرسنجی جدید که برای "اسکای نیوز" انجام شده نشان می دهد که افزایش سوء ظن و خصومت منجر به شکاف عمیق اجتماعی میان مسلمانان و غیرمسلمانان بریتانیا شده است.
مهاجرت مساله مهم دیگری است که می تواند بر نتیجه انتخابات اثرگذار باشد. مباحث زیادی در خصوص شکست دولت محافظه کار بریتانیا در ارتباط با دیدگاه های محدود کننده آن در رابطه با مهاجرت در رسانه های انگلستان مطرح شده است. شاید از این روست که نایجل فاراژ 50 ساله، رهبر کاریزماتیک حزب استقلال انگلستان در بخشی از این کشور پذیرفته شده چرا که وی تقاضای حزب خود برای عقب نشینی بریتانیا از اتحادیه اروپا و مهاجرت محدود را بیان کرده است. در بخش هایی از انگلستان سخنان و دیدگاه های او به طور جدی مورد توجه رای دهندگان قرار گرفته است. البته در آخرین انتخابات این حزب آراء قابل توجهی کسب نکرده اما ممکن است این بار نتیجه جور دیگری رقم بخورد.
در رابطه با دو حزب اصلی کارگر و محافظه کار انگلیس نظرسنجی ها و مباحثی که در طی ماه های اخیر مطرح شده رقابت تنگاتنگی را گزارش می کند. به طوریکه گاه نظرسنجی های همزمان نتایجی معکوس هم را گزارش نموده اند.
آخرین نظرسنجی ها چه می گوید؟
پایگاه خبری گاردین از اواخر سال 2014 پروژه نظرسنجی خود در زمینه انتخابات مجلس عوام انگلیس را آغاز کرد. این پروژه با رصد نظرسنجی هایی که از سوی شرکت های نظرسنجی مختلف از جمله یوگاو، اوپینیم، ایپسوس-موری و غیره در سطح حوزه های انتخابیه، در منطقه انگلیس و ملل بریتانیا، و در سطح ملی انجام شده، و بررسی و تجزیه و تحلیل داده های آماری این نظرسنجی ها در جریان است.
آخرین نتایج این پروژه که در روز 5 می 2015 به روزرسانی شده پیش بینی می کند که حزب محافظه کار 274 کرسی، حزب کارگر 270 کرسی، حزب ملی اسکاتلند 54 کرسی، حزب لیبرال دموکرات 27 کرسی، دیگر احزاب کرسی21، حزب استقلال انگلستان 3 کرسی و حزب سبز یک کرسی بدست خواهند آورد.
بنابراین پیش بینی می گردد که هیچ یک از احزاب نتوانند 326 کرسی مورد نیاز برای تشکیل دولت را بدست آورند و از این رو برای تشکیل دولت لاجرم باید ائتلاف هایی صورت گیرد. در این شرایط هر ائتلافی که متشکل از حداقل 322 عضو پارلمان باشد می تواند برای تشکیل دولت رای اعتماد بگیرد.
گاردین در این گزارش به معرفی ائتلاف های احتمالی برای تشکیل دولت پرداخته است. این ائتلاف های احتمالی بدین شرح تخمین زده شده اند:
1) ائتلاف 324 نفری حزب کارگر و حزب ملی اسکاتلند که تعداد اعضای لازم برای کسب رای اعتماد را داراست،
2) ائتلاف 301 نفری حزب محافظه کار و حزب لیبرال دموکرات که البته ائتلاف پایداری به نظر نمی رسد،
3) در صورتیکه اعضای حزب کارگر با احزاب ملی اسکاتلند، سبز و دو حزب اقلیت دیگر ائتلاف کنند، موفق خواهند شد با 331 نفر حزب محافظه کار را از حاکمیت ساقط کنند،
4) حزب کارگر و حزب لیبرال دموکرات با 297 نفر به حد نصاب برای تشکیل دولت نخواهند رسید،
5) اما ائتلاف احزاب کارگر، ملی اسکاتلند و لیبرال دموکرات با 351 نفر اکثریت قاطعی را شکل خواهد داد،
6) اگر احزاب محافظ کار و لیبرال دموکرات اصرار به تشکیل ائتلاف داشته باشند، حتی با مشارکت حزب استقلال انگلستان و یک حزب اقلیت دیگر با 313 نفر، موفق به رسیدن به حد نصاب نخواهند شد.
بر اساس تجزیه و تحلیل های صورت گرفته در انتخابات فردا حزب ملی اسکاتلند نسبت به سایر احزاب کرسی های بیشتری را در مقایسه با انتخابات قبل بدست خواهد آورد و حزب محافظه کار نیز بیشترین کرسی را از دست خواهد داد. بر اساس این داده ها از مجموع کرسی های حال حاضر حزب محافظه کار در مجلس عوام انگلیس 41 مورد به حزب کارگر، یک مورد به حزب ملی اسکاتلند و 2 مورد به حزب استقلال انگلستان واگذار خواهد شد و 12 کرسی از حزب لیبرال دموکرات و یک کرسی از حزب استقلال انگلستان به این حزب تعلق خواهد گرفت. اما در مجموع حزب محافظه کار که در حال حاضر حزب حاکم است 30 کرسی خود را از دست خواهد داد.
در مقابل حزب کارگر 9 کرسی از لیبرال دموکرات ها و 41 کرسی از محافظه کاران دریافت خواهد کرد و 38 کرسی خود را به حزب ملی اسکاتلند تقدیم خواهد نمود. در مجموع حزب کارگر 12 کرسی نسبت به دوره قبل بدست خواهد آورد.
حزب ملی اسکاتلند با تصاحب 38 کرسی از حزب کارگر، 9 کرسی از حزب لیبرال دموکرات و یک کرسی از محافظه کاران، نسبت به دوره قبل 48 کرسی اضافه خواهد کرد.
حزب لیبرال دموکرات نیز که 9 کرسی به حزب کارگر، 9 کرسی به حزب ملی اسکاتلند و 12 کرسی به محافظه کاران خواهد باخت، در مجموع 30 کرسی خود را در مجلس عوام از دست خواهد داد.
منابع: گاردین، The express Tribune
ترجمه: زهرا اسدیان- شفقنا نظرسنجی
انتهای پیام
نظر شما