شناسهٔ خبر: 49427859 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

تحقیقات و پژوهش های پزشکی

واکسن کرونا مقاوم در برابر گرما ساخته شد

مهندسان حوزه نانو در دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو، دست به ساخت واکسن کووید-۱۹ مقاوم در برابر گرما زده‌اند و برای این کار از ویروس‌های گیاهی و باکتریایی بهره گرفته‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا به نقل از فیز، واکسن های کووید- ۱۹ مقاوم در برابر گرما هنوز در مراحل اولیه هستند. این واکسن ها در موش ها باعث تولید میزان زيادي از آنتی بادی خنثی کننده ویروس سارس- کوو- ۲ شدند. اگر این واکسن ها بی خطر و مؤثر باشند، میتوانند تغییر بزرگی در فرآیند توزیع جهانی واکسن (vaccine) بوجود بیاورند.

پروفسور "نیکول اشتاین متز" (Nicole Steinmetz) مدیر مرکز مهندسی نانو در دانشگاه کالیفرنیا می گوید: نکته قابل توجه در مورد واکسن ما پایدار بودن آن در برابر گرما است. از این واکسن میتوان در مکان هایی که در آنها فریزرهای با دمای بسیار پائین وجود ندارد استفاده کرد.

محققان دو نوع واکسن کووید- ۱۹ تولید کردند. یکی از آنها از ویروس گیاهی به نام ویروس آفت لوبیای چشم بلبلی ساخته شد و دیگری از یک ویروس باکتریایی یا باکتریوفاژ به نام Q بتا ایجاد شد.

در ساخت هر دوی این واکسن ها از دستورالعمل یکسانی استفاده شد. محققان از گیاه لوبیا چشم بلبلی و باکتری ای کولای برای تولید میلیون ها نسخه ویروس گیاهی و باکتریایی به شکل نانو ذرات (Nanoparticle) توپ مانند استفاده کردند.

آن ها سپس بخش کوچکی از پروتئین (Protein) سنبله ویروس سارس- کوو- ۲ را به سطح این نانوذرات متصل کردند. محصول نهایی مشابه یک ویروس عفونی بود که می توانست سیستم ایمنی بدن را وادار به تولید آنتی بادی کند. این نانوذرات برای حیوانات و انسانها خطرناک نیستند.

دانشمندان به چندین مورد از مزایای استفاده از ویروس های گیاهی و باکتریایی برای تولید واکسن اشاره کردند. تولید این واکسن ها در مقیاس انبوه راحت تر و ارزان تر است و این واکسن ها دربرابر دمای بالا پایدار هستند در نتیجه میتوان آنها را بدون نیاز به فریزر ذخیره و نگه داری کرد. این مزیت به دانشمندان کمک می کند تا واکسن خود را به صورت ایمپلنت های پلیمری یا برچسب های ریزسوزنی درآورند زیرا برای چنین کاری نیاز به قرار دادن ترکیب واکسن و پلیمر در کوره هایی با دمای نزدیک به ۱۰۰ درجه سانتیگراد است.

هدف نهایی این است که گزینه های بیشتری برای دریافت واکسن کووید- ۱۹ در اختیار مردم قرار بگیرد. ایمپلنت هایی که زیر پوست قرار می گیرند قادرند به آرامی واکسن را طی یک ماه آزاد کنند تا نیازی به تزریق دوز دوم نباشد و برچسب هایی که روی پوست قرار می گیرند نیز به افراد این امکان را می دهند که بدون نیاز به کمک فرد متخصص از واکسن استفاده کنند.

در آزمایش های انجام شده محققان واکسن کووید- ۱۹ را از طریق ایمپلنت، برچسب و تزریق به موش ها منتقل کردند و دریافتند که در هر سه روش میزان بالایی از آنتی بادی های خنثی کننده سارس- کوو- ۲ در بدن تولید می شود. محققان همچنین دریافتند که آنتی بادی های ایجاد شده می تواند ویروس سارس را نیز خنثی کند.

نحوه خنثی سازی ویروس با پروتئینی که بر روی سطح نانوذرات متصل شده است ارتباط دارد. یکی از این قطعات که توسط گروه "اشتاین متز" انتخاب شده است "اپیتوپ" (epitope) نام دارد که در هر دو ویروس سارس و سارس- کوو- ۲ تقریباً مشابه است.

"متیو شین" ( Matthew Shin)، یکی از نویسندگان این مقاله می گوید: توانایی این واکسن در خنثی سازی دو نوع کروناویروس به ما این امید را می دهد که بتوانیم از همه گیری هایی که امکان دارد در آینده رخ دهد جلوگیری کنیم.

ویژگی دیگر این پروتئین انتخاب شده این است که تحت‌تأثیر جهش هایی که تاکنون گزارش شده است قرار نمی گیرد.

"اسکار اورتگا ریورا" (Oscar Ortega- Rivera)، نویسنده اصلی این مقاله می گوید: واکسن های جدید کووید- ۱۹ می توانند در برابر انواع جهش های نگران کننده محافظت ایجاد کنند و آزمایش هایی برای بررسی اثر این واکسن برنوع دلتا ویروس نیز در حال انجام است.

نکته قابل توجه دیگری که" اشتاین متز" را هیجان زده می کند این است که میتوان این واکسن را به سرعت برای گونه های جدید سازگار کرد.

او می گوید: کافی است ویروس گیاهی یا باکتریایی را رشد دهیم و تنها قطعه ای از ویروس هدف را به آن متصل کنیم.

این واکسن ها هنوز تا رسیدن به مرحله بالینی راه زیادی در پیش دارند و قدم بعدی محققان بررسی این موضوع است که آیا این واکسن در برابر سایر گونه های کووید- ۱۹ و سایر کروناویروس (Coronaviruses) های کشنده محافظت ایجاد می کند یا خیر.

نظر شما