شناسهٔ خبر: 49119831 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

ويروس کرونا؛از بيماري قارچ سياه چه مي‌دانيم؟

صاحب‌خبر -
ويروس کرونا؛از بيماري قارچ سياه چه مي‌دانيم؟
خبرگزاری آریا-قارچ سیاه یک بیماری پیش‌رونده است و معمولا در افرادی که دارای سیستم ایمنی بدنی ضعیفی هستند، بروز می‌کند و می‌تواند تهدیدکننده حیات فرد نیز باشد.
به گزارش خبرگزاری آریا، قارچ سیاه نوعی بیماری عفونی با عامل قارچی است که سینوس‌ها، ریه، پوست و مغز را درگیر می‌کند، این بیماری آسیب جدی به کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، می‌رساند.
برخی علائم این بیماری تب و سرفه، سینه درد، شکم درد، تنگی نفس و ... است که دارای عوارض‌هایی مانند نابینایی، ایجاد لخته‌های خون، آسیب عصبی و مرگ در صورت عدم درمان می‌شود.

اطلاعاتی درباره قارچ سیاه
موکورمایکوزیس که به نام «قارچ سیاه» نیز شناخته می‌شود، عفونتی نادر اما بسیار خطرناک است. این شرایط به واسطه گروهی از قارچ ها به نام موکورمایسیت ها ایجاد می شود و اغلب سینوس ها، ریه ها، پوست و مغز را تحت تاثیر قرار می دهد.
 عصر ایران به نقل از «وب ام‌دی» نوشت: «افراد می توانند هاگ های قارچ را استنشاق کرده یا از طریق چیزهایی مانند خاک، محصول یا نان فاسد یا توده های کمپوست در معرض آنها قرار بگیرند.
اخیرا اخباری مبتنی با درگیری بیماران کرونایی در هند با این عفونت قارچی منتشر شده که نگرانی های بسیاری را در این رابطه ایجاد کرده است.
قارچ سیاه در بین بیماران مبتلا به کرونا رو به افزایش است. به نظر می رسد مهم‌ترین دلیل این عفونت در بدن بیماران کرونایی، استفاده بی رویه از داروهای استروئیدی و سطح قند خون بالا باشد.
 
آیا قارچ سیاه کشنده است؟
عفونت قارچی بسیار تهاجمی است و باید به سرعت مداوا شود. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های عفونی آمریکا، نرخ مرگ و میر ابتلا به این عفونت را 54درصد اعلام کرده که رقمی هشدار دهنده است.
وقتی فردی به این عفونت دچار شد، پزشکان باید بافت‌های مرده ناشی از عفونت را به سرعت از بدن بیمار جدا کنند. در برخی موارد لازم است بخشی از صورت بیمار برداشته شود تا قارچ به مغز نفوذ نکند. گاه عفونت در حدی پیش‌روی می‌کند که پزشکان ناچار می‌شوند چشم‌های بیمار را تخلیه کنند. مبتلایان در صورت عدم مداوا ظرف چند روز جان می‌سپارند.
به طور معمول، سیستم ایمنی بدن افراد، عفونت قارچی را دفع می‌کند، اما کسانی که به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای، دیابت، سرطان یا پیوند عضو، بدن ضعیفی دارند، بیشتر در معرض این بیماری هستند و در صورت ابتلا نیز خطر جانی آن‌ها را تهدید می‌کند.

آیا قارچ سیاه قابل درمان است؟
در سطور بالا توضیح داده شد افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند باید به سرعت مداوا شوند و داروی ضد قارچ دریافت کنند. همچنین سطوح مرده عفونی آن‌ها از پوست جدا سازی شود، اگرچه معمولا سیستم ایمنی فرد خود ممکن است خود این بیماری را دفع کند.

آیا قارچ سیاه در ایران وجود دارد؟
به گفته مسعود مردانی متخصص عفونی و استاد دانشگاه چند ماه قبل یک مورد از ابتلا به بیماری قارچ سیاه به بیمارستان لقمان مراجعه کرد که به دلیل تزریق دگزامتازون زیاد به این بیماری مبتلا شده بود و پس از بهبود از کرونا 4 تا 6 هفته هم درمان عفونت قارچی را دریافت کرد و با حال عمومی خوب از بیمارستان مرخص شد. این متخصص تأکید می‌کند که، چون این بیماری در ایران فراگیر نیست و فقط مردم توجه داشته باشند از مصرف خودسرانه دگزامتازون خودداری کنند و تنها با دستور پزشک آن را مصرف کنند

خبرهای جدید از بیماری مرگبار دیگر از هند تا ایران
در حالی که دنیا همچنان با تلاطم سویه دلتای کرونا درگیر است و دنبال راه نجات می‌گردد و در عین حال واکسن‌های کرونا مسیرهای سفر را دوباره هموار می‌کنند، خبر از بیماری کشنده و شیوعش می‌رسد. با تجربه قرنطینه‌ها و ترسی که ویروس کرونا با خودش آورد، دیگر هر زمان نام پراکنش بیماری جدیدی به گوشمان می‌خورد، آوار برنامه‌ها و آرزوها روی سرمان خراب می‌شود، سفرهایی که انتظارش را می‌کشیدیم، دورهمی‌هایی که دو سال ترکشان کردیم و هزاران ماجرای دیگر.
امّا پیش از اینکه وحشت کنیم و وارد تونل افسردگی و غم شویم، بهتر است کمی درباره آن بیماری بدانیم، شاید آن طور که به نظر می‌رسد وحشتناک نباشد یا شیوعش به پای کرونا نرسد. به هر حال در کنار اخبار واقعی، همیشه بازار شایعات هم داغ است و از میان شایعات ناموثق ممکن است مطالب ترسناکی بخوانید که واقعیت نداشته باشند! بنابراین، در این مطلب سعی کردیم با استفاده از سایت‌های معتبر علمی و خبری، درباره بیماری قارچ سیاه هندی که این روزها می‌شنویم، مطالبی ارائه کنیم.

دلایل ابتلا به قارچ سیاه هندی
 امّا حالا که بیشتر با این بیماری آشنا شدیم، مهم است بدانیم راه‌های ابتلای آن چیست که تا جای ممکن پیشگیری کنیم. همانطور که پیشتر گفتیم، این بیماری از راه تنفس یا آسیب روی پوست وارد بدن می‌شود و این هم نیاز به دو فاکتور مهم دارد: یکی اینکه در معرض این قارچ‌ها قرار بگیرید و دیگر اینکه بدنتان میزبان خوبی برای این قارچ‌ها باشد. حالا این دو مورد را با هم بررسی می‌کنیم.
 مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های عفونی آمریکا می‌گوید این قارچ‌های سیاه در کپک و مواد آلی پوسیده در خاک زندگی می‌کنند، مکان‌های تاریک، گرم و مرطوبی که برای رشد قارچ‌ها مطلوب هستند. بنابراین، چنین محیطی قادر به انتقال قار سیاه به انسان است.
قارچ سیاه هندی روی افرادی خطرناک است که دیابت، نقص شدید ایمنی و سیستم دفاعی بسیار ضعیفی دارند. بنابراین، چون بیماران بعد از ابتلا به کرونا بدنشان بسیار ضعیف می‌شود و داروهای مخصوصی استفاده می‌کنند، در معرض این بیماری قرار گرفته‌اند وگرنه هر کس که در معرض قارچ‌ها قرار بگیرد مبتلا نخواهد شد.
گفته شده این بیماری مثل کرونا مسری نیست که به صورت فرد به فرد منتقل شود، بلکه دو شرط بالا، لازمه ابتلای افراد است. بنابراین، بیماری قارچ سیاه هندی گر چه خطرناک است و نیاز به مراقبت دارد، شاید به اندازه کرونا نگران کننده نباشد.

ارتباط قارچ سیاه هندی و کرونا
قارچ سیاه هندی، مورد نوظهوری نیست و پیشتر هم وجود داشته امّا با اوج گرفتن بیماری کرونا، شاهد افزایش مبتلایان به قارچ سیاه به خصوص در هند هستیم. برای بسیاری این سوال پیش آمده که آیا ارتباطی بین این دو بیماری هست؟ چه چیزی باعث شده با افزایش بیماران کرونایی، مبتلایان قارچ سیاه هم افزایش پیدا کنند؟
در واقع، این دو بیماری از نظر ابتلا به یکدیگر ربط ندارند بلکه ارتباط آنها به ضعف سیستم ایمنی بدن بیماران و روش درمان مربوط می‌شود. به عبارتی دیگر، گفتیم افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند هم در معرض قارچ سیاه قرار می‌گیرند و می‌دانیم که بیماران کرونایی بعد از بهبودشان، همچنان دچار ضعف سیستم ایمنی هستند؛ بنابراین می‌توانند مستعد ابتلا به قارچ سیاه باشند. از طرفی گفته شده بعضی درمان‌ها مثل داروهایی که واکنش سیستم دفاعی را سرکوب می‌کند و حتّی دستگاه رطوبت ساز اکسیژن که به بیماران کرونایی وصل می‌شود، شرایط را برای ابتلای افراد به قارچ سیاه فراهم می‌کند.
البته هنوز پژوهش‌ها در این موارد کامل نشده که بتوانیم دقیق در این باره صحبت کنیم. گفته شده درباره بیماران کرونایی هم بیشتر افرادی که دیابت هم همراه کرونا دارند، به قارچ سیاه مبتلا شده‌اند و هنوز نمی‌دانیم چقدر امکان ابتلای بیمارانی کرونایی دیگر که دیابت و بیماری نقص سیستم ایمنی ندارند، وجود دارد. بنابراین، ارتباط کرونا و قارچ سیاه هندی به جهت وضعیت بیمار و مسیر درمان ربط دارد و این عوامل باعث شده با افزایش بیماران کرونایی، قارچ سیاه هندی هم افزایش دهد.

مسری بودن و میزان کشندگی بیماری قارچ سیاه هندی
 همانطور که پیشتر توضیح دادیم، این بیماری از راه فرد به فرد منتقل نمی‌شود و مسری نیست، بنابراین به اندازه کرونا سرایت پیدا نمی‌کند و شرایط خاصی می‌طلبد. امّا در همین شرایط هم در دنیا و مخصوصا هند، مبتلایان و آمار کشته‌هایش در حال افزایش است و باعث نگرانی شده است.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای عفونی آمریکا، نرخ مرگ و میر ابتلا به این عفونت را 54 درصد اعلام کرده که رقمی هشدار دهنده است.  مقامات دولتی هند می‌گویند، تاکنون بیش از 9000 نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند و به همین دلیل داروی آن، کمیاب شده است. رسانه‌های محلی هند همچنین اعلام کرده‌اند تاکنون 250 نفر به دلیل این بیماری قربانی می‌گیرد!
آنچه درباره این بیماری خطرناک و نگران کننده است، پیشروی سریع و مرگبار آن است که اگر بیمار به سرعت مداوا نشود، عفونت پیش می‌رود، حتّی ممکن است پزشکان ناچار شوند برای جدا کردن بافت مرده، چشم بیمار را تخلیه کنند و در نهایت هم ممکن است بیمار را به کام مرگ بکشاند.

پیشگیری از قارچ سیاه هندی
با آگاهی از جریان این بیماری خطرناک ممکن است حس کنید دیگر راه چاره‌ای نیست امّا مهمترین کاری که می‌توانیم بکنیم مثل هر بیماری دیگر، پیشگیری است. با پیشگیری و نیوفتادن در دام بیماری در امان می‌مانیم. مخصوصا اگر اهل سفر هستید، پیشگیری نقش مهمتری بازی می‌کند چون ممکن است به مناطقی سفر کنید که مستعد قارچ‌های سیاه باشند. موارد زیر توصیه‌های CDC برای پیشگیری از این بیماری است. البته پیش از اعلام راه‌های پیشگیری توضیح داده که هنوز واکسنی برای این بیماری وجود ندارد و راه‌های صدردصدی پیشگیری مشخص نیستند امّا بهتر است موارد زیر را انجام دهید:
سعی کنید از مناطقی با گرد و غبار زیاد مانند محل ساخت و ساز و حفاری دوری کنید. اگر هم نمی‌توانید از این مناطق دوری کنید، هنگام حضور در آنجا از ماسک تنفسی N95 استفاده کنید.
پس از طوفان و بلایای طبیعی از تماس مستقیم با سیلاب و ساختمان‌هایی که با آب آسیب دیده‌اند، خودداری کنید.
از فعالیت‌هایی که شامل تماس نزدیک با خاک یا گرد و غبار است، دوری کنید؛ مانند کار در حیاط یا باغبانی. اگر در معرض این موارد قرار گرفتید، هنگام انجام فعالیت‌های بیرونی مانند باغبانی، کار در حیاط یا بازدید از مناطق جنگلی، کفش، شلوار بلند و پیراهن آستین بلند بپوشید.
هنگام دست زدن به موادی مانند خاک، خزه یا کود، دستکش بپوشید.
برای کاهش احتمال ایجاد عفونت پوستی، زخم یا آسیب پوستی‌تان را به خوبی با آب و صابون تمیز کنید، به ویژه اگر در معرض خاک یا گرد و غبار قرار گرفته باشند.
لازم است اگر جزو گروه‌های حساس قارچ سیاه محسوب می‌شوید، این موارد را جدی بگیرید، مخصوصا اگر به مناطقی مثل هند سفر می‌کنید که قارچ‌های سیاه در آن رشد زیادی دارد.
 
ماجرای بیماری قارچ سیاه در ایران و بیماران کرونایی
 از این موارد که بگذریم، این روزها در کنار آمارهای مهارنشدنی کرونا در ایران، خبر ابتلای قارچ سیاه هندی هم به گوش می‌خورد. به نظر می‌رسد در ایران هم موارد مبتلا به این بیماری پیدا شده است. گفته شده چند نفری به علت این بیماری در بیمارستان لقمان تهران بستری شده‌اند. البته پزشکان اعلام کرده‌اند که جای نگرانی نیست و سال گذشته هم تعداد بسیار کمی به این بیماری در ایران مبتلا شدند.
با توجه به توضیحاتی که پیشتر داده شد، لازم است خودمان را رصد کنیم و در کنار توجه به موارد ابتلای کرونا، از قارچ سیاه هندی هم غافل نشویم. به هر حال، بیماری کرونا باعث شده که قارچ سیاه هندی هم مجال پیدا کند تا افراد بیشتری را مبتلا کند.