صاحبخبر - در دوران امیرعبداللهیان، ما شاهد رادیکالیسم بیشتر نخواهیم بود بلکه شاهد هماهنگی بیشتر بین عرصه های دیپلماتیک و نظامی سیاست خارجی ایران خواهیم بود.
نشریه فایننشال تایمز با انتشار گزارشی از نامزد پیشنهادی سید ابراهیم رئیسی برای وزارت خارجه کابینه جدید ایران، به عنوان یک دیپلماتی که قادر است برجام را احیا کند، نام برده است.
به گزارش عصرایران، این گزارش با ادعای اینکه حسین امیرعبداللهیان از دیپلماتهای نزدیک به دولت پنهان است، نوشت او به عنوان وزیر امور خارجه جدید ایران طرف اصلی گفتوگو با غرب خواهد بود.
این گزارش افزوده است، امیرعبداللهیان جانشین محمد جواد ظریف دیپلمات با سابقه تحصیل کرده در آمریکا می شود که در طول یک دهه با ترکیب جذابیت و مهارت چهره اصلی دیپلماسی ایران در برخورد با قدرت های غربی بوده است.
ظریف یکی از اصلی ترین حامیان توافق هسته ای بود که در به ثمر رسیدن این توافق نقشی اساسی ایفا کرد؛ توافقی که از زمان خروج یکجانبه ترامپ از آن در سال 2018 به حالت اغما رفته است.
اما تحلیلگران ایرانی خوشبین هستند که امیرعبداللهیان 57 ساله فارغ التحصیل دانشگاه های ایران بتواند این توافق را احیا کرده و به نتایج دیپلماتیک پایدار تری دست یابد. آنها می گویند ارتباطات وی با جناح های تندرو قدرتمند در قلب حکومت به او نفوذ داخلی بیشتری نسبت به ظریف خواهد داد.
یکی از منابع داخلی حکومت در این باره به فایننشال تایمز گفت: در دوران امیرعبدالهیان، ما شاهد رادیکالیسم بیشتر نخواهیم بود بلکه شاهد هماهنگی بیشتر بین عرصه های دیپلماتیک و نظامی سیاست خارجی ایران خواهیم بود.
ابراهیم رئیسی، روحانی سرسختی که پس از پیروزی در انتخابات ژوئن (خرداد) به قدرت رسید، اعلام کرده که دولتش به مذاکرات برای احیای توافق هسته ای ادامه می دهد. اما با کنترل تندروها بر تمام مراکز قدرت، برخی در تهران انتظار دارند که رئیس جمهوری جدید موضع سخت تری نسبت به سلف خود حسن روحانی ، معمار دیگر توافق، اتخاذ کند.
مقامات اروپایی ظریف را دیپلماتی می دانستند که می توانستند با او گفت وگوی معناداری داشته باشند. اما آنها همچنین به این تشخیص رسیده اند که مذاکرات هسته ای و روابط با ایران به افراد وابسته نیست.
علی واعظ مدیر ایران در اندیشکده گروه بین المللی بحران گفت انتصاب امیر عبداللهیان به عنوان نماینده دولت پنهان ایران در صحنه بینالمللی است. اما افزود که امیرعبداللهیان می تواند به عنوان دیپلمات طرف گفتوگوی تواناتری در مقایسه با ظریف باشد.
واعظ گفت: شما دیگر (همانند دوره روحانی) شاهد اصطکاک بین دولت (قوه مجریه) و دولت پنهان ایران که مانعی جدی برای پیشبرد مذاکرات احیای برجام بود، نخواهید بود.
اگرچه امیرعبدالهیان تعامل چندانی با غرب نداشته است، اما او دیپلماتی شناخته شده در بین شخصیت های ارشد دولت جو بایدن است. راب مالی نماینده بایدن در امور ایران و جان فینر معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، هر دو در زمان دولت اوباما در امور سوریه با امیرعبداللهیان همکاری کردهاند
یک دیپلمات غربی در تهران معتقد است که توافق برای لغو تحریمهای آمریکا از اولویت های دولت رئیسی است. این دیپلمات افزود که رئیسی پس از به قدرت رسیدن لحن خود را نرم تر کرده و از شعارهای تند کاسته است تا روند مذاکرات وین را به خطر نیندازد.
این دیپلمات گفت: آنچه هنوز مشخص نیست این است که چه زمانی ایران برای از سرگیری مذاکرات آماده خواهد بود، رویکرد جدید ایران چگونه و چه کسانی اعضای تیم مذاکره کننده خواهند بود.
امیرعبداللهیان با مذاکرات هسته ای بیگانه نیست. او در سال 2013 درگیر بحثهای مقدماتی و محرمانه با مقامات عمانی بود. این ملاقاتهای محرمانه با آمریکاییها و اروپاییها در عمان پیش زمینه مذاکرات منجر به برجام بود.
او همچنین یکی از چهرههای شناخته شده برای رقبای عرب ایران است، زیرا معاون سابق وزیر امور خارجه در امور عربی و آفریقایی بوده است و همچنین به عنوان دیپلمات در عراق، سوریه و بحرین خدمت کرده است.
رئیسی و امیرعبداللهیان اعلام کرده اند که روابط منطقهای را در اولویت سیاست خارجی خود قرار خواهند داد و درباره ترمیم روابط ایران با دشمنان عرب، به ویژه عربستان سعودی اشاراتی داشتهاند.
امیرعبداللهیان ماه گذشته گفت که با توجه به سابقه رئیسی، سیاست خارجی ایران در دوره رئیسی به دنبال روابط خارجی متعادل، فعال و پویا با شرق و غرب و توجه ویژه به کشورهای همسایه و آسیا خواهد بود.∎
نظر شما