آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با انتشار بیانیهای ایران را مسئول حمله به نفتکش اسرائیلی خواند. پیشتر وزیر خارجه بریتانیا و نخست وزیر اسرائیل هم انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفته بودند.
آقای بلینکن در بیانیه خود نوشته است: «بعد از مرور اطلاعات موجود، ما اطمینان داریم که ایران این حمله را انجام داده است.»
در جریان حمله به نفتکش «مرسر استریت» دو نفر کشته شدند. یکی از آنها تبعه بریتانیا و دیگری شهروند رومانی بود.
ایران دست داشتن در این حمله را انکار کرده و میگوید که دشمنان این کشور به ایران «اتهام واهی» میزنند.
کشتی در حال گذر از جنوب دریای عمان بود. وزیر خارجه آمریکا در بیانیه خود، نوشته است که این رفتارهای «خصمانه» ایران «تهدیدی علیه کشتیرانی در این منطقه حساس در حمل و نقل و تجارت جهانی است.»
آقای بلینکن هم مانند وزیر خارجه بریتانیا تاکید کرده که این کشورها و متحدان منطقهایشان تلاش میکنند تا پاسخی «متناسب» به ایران بدهند.
واکنش بریتانیا
دامینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، پیشتر در روز یکشنبه به ایران هشدار داده بود که باید چنین حملاتی را متوقف کند و اعلام کرد که بریتانیا در حال همکاری با شرکای بینالمللی خود برای نشان دادن «واکنشی هماهنگ به این حمله غیر قابل قبول» است.
آقای راب این حمله را «عمدی، هدفمند و در تناقض آشکار با قوانین بینالمللی» توصیف کرد.
وزیر خارجه بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد که بررسیهای این کشور نشان میدهد که ایران در روز ۲۹ ژوئیه «به احتمال زیاد با یک یا چند پهپاد به نفتکش مرسر استریت در آبهای بینالمللی در نزدیکی عمان» حمله کرده است. این نفتکش تحت مدیریت یک میلیارد اسرائیلی، است.
"اشتباه بزرگ"
صبح امروز وزارت امور خارجه ایران دست داشتن جمهوری اسلامی در حمله به نفتکش اسرائیلی در جنوب دریای عمان را رد کرد و آن را "اتهامزنی واهی علیه ایران" خواند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این اتهامات را "بچهگانه و در چارچوب لابی اجارهای و شناخته شده رژیم اشغالگر قدس در آمریکا" توصیف کرد.
اما نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، در جلسه کابینه اسرائیل با اشاره به تکذیب ایران گفت: "الان شنیدم که ایران، در اقدامی بزدلانه، تلاش میکند از مسئولیت حمله شانه خالی کند. بگذارید به صراحت اعلام کنم، ایران مسئول حمله به کشتی است."
آقای بنت حمله به کشتی اسرائیلی را "اشتباهی بزرگ" خواند و تهدید کرد که "ما در هر صورت میدانیم که به شیوه خودمان چه درسی به ایران بدهیم."
کشتی مرسر استریت، تحت مدیریت شرکت زودیاک متعلق به ایال اوفر، میلیاردر اسرائیلی، روز پنجشنبه گذشته در جنوب دریای عمان هدف قرار گرفت.
پیش از این هم کشتیهای اسرائیلی در آبهای جنوب ایران هدف قرار گرفته بودند اما این اولین حملهای است که کشته به جا گذاشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران مقامهای اسرائیلی را به "فرافکنی" متهم کرده و گفته است که جمهوری اسلامی نباید در "این دام" بیفتد.
اما نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل امروز اعلام کرد که "شواهد اطلاعاتی" درباره درباره دست داشتن ایران در این حمله موجود است و گفت که از جامعه بینالملل انتظار دارد "به روشنی اعلام کنند که ایران مرتکب اشتباه بزرگی شده است."
پیشتر یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل هم پیشتر ایران را مسئول حمله به نفتکش مرسر استریت خوانده بود و گفته بود "ایران فقط مشکل اسرائیل نیست، یک مشکل جهانی است و رفتار آن به آزادی کشتیرانی و تجارت نیز لطمه میزند."
آقای لیپید روز شنبه ۳۱ ژوئیه اعلام کرد که با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا درباره این رخداد صحبت کرده و در توییتی نوشت: "با یکدیگر علیه تروریسم ایران که تهدیدی برای همه ماست، همکاری می کنیم."
او از گفتوگو با همتایانش در بریتانیا و رومانی هم خبر داد که شهروندانش در این حمله کشته شدهاند.
ایران و اسرائیل در ماه های اخیر چند بار یکدیگر را به حمله به کشتیهای تجاری متهم کردهاند.