صاحبخبر - گروه ایران- بسیم لاله: در حالی که درگیریها در یمن بین شبهنظامیان انصارالله و طرفداران علی عبدالله صالح از یکسو و نیروهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان از سوی دیگر جریان دارد، ایران برای بار سوم اقدام به فرستادن غذا و دارو برای مردم یمن کرد. سهشنبه شب هواپیمایی ماهان به همراه مجروحان یمنی که برای مداوا به ایران آمده بودند، با گذر از مرز هوایی عمان، وارد حریم هوایی یمن شد.
تهدید هوایی
کاپیتان بهزاد صداقت، خلبان این هواپیما در گفتوگویی تلفنی با خبر ساعت 22 از تهدید هواپیمای غیرنظامی ایران توسط جنگندههای عربستانی خبر داده بود. وی گفت هنگامی که وارد حریم هوایی کشور یمن شدیم، جنگندهها به ما نزدیک شدند، در ابتدا خواستند ما از فضای یمن بیرون برویم که به آنها پاسخ دادیم ما در آسمان یمن هستیم و حضور ما در این آسمان، ربطی به شما ندارد؛ آنها سپس خواستند که ما را مجبور به فرود در یکی از فرودگاههای عربستان کنندکه با عدم توجه به پیامهای آنها، ما به مسیر خود ادامه دادیم. در همین حال، این جنگندهها سعی کردند با انجام مانورهای گوناگون هوایی، ما را دچار تردید کنند. به حدی به هواپیمای ما نزدیک شدند که خدمه هواپیما با موبایل از این جنگندهها فیلمبرداری کردند.
پرتاب گلوله
یکی از این جنگندهها اقدام به پرتاب گلولههای آتشزا در جلوی هواپیما کرد که باز هم ما بدون ترتیب اثر دادن به این حرکات ایذایی، به مسیر خود ادامه دادیم اما هنگامی که ارتفاع خود را برای فرود کم کردیم، فرودگاه صنعا مورد اصابت چند موشک و بمب قرار گرفت که عملا دیگر راهی برای فرود نبود؛ بر همین اساس تصمیم به بازگشت گرفتیم. این دومین اقدام ناکام تهران برای کمک رسانی به مردم یمن بود. سوم اردیبهشتماه نیز ایران قصد داشت محموله کمکرسانی خود را به یمن برساند که با ممانعت نیروهای سعودی مواجه شد.
اخطار از جده
شبکه خبری العربیه نیز با پوشش این خبر، ادعا کرد بعضی از منابع اطلاعاتی غیرموثق اخباری مبنی بر اینکه این هواپیما علاوه بر دارو و غذا حامل تسلیحات برای شبهنظامیان یمنی است به مقامات ریاض دادند و حتی گفته میشد این هواپما قصد دارد هنگام خروج، تعدادی از افراد مهم را با عنوان مداوا با خود به تهران ببرد. سرلشگر عسیری، سخنگوی عملیات توفان اقتدار نیز در گفتوگو با روزنامه الشرقالاوسط بیان کرد که دنیا باید بداند حریم هوایی و دریایی یمن جزو مناطق ممنوعه است و توسط نیروهای ائتلاف عربی نظارت میشود؛ هواپیمای ایرانی که قصد داشت در یمن فرود آید، این قانون را نقض کرده و ما بارها از طریق برج مراقبت جده به وی اخطار دادیم که مسیر خود را عوض کند اما کاپیتان این هواپیما بدون توجه به پیغامهای ما به مسیر خود ادامه میداد. بر همین اساس، توسط برج مراقبت مسقط (عمان) با وی تماس گرفته شد اما کاپیتان اظهار کرد که محموله ما غذا و دارو است و ما قصد فرود در صنعا را داریم.
درخواست بازرسی!
مجبور شدیم با فرستادن جنگندهها این هواپیما را کنترل کنیم اما همچنان کاپیتان ایرانی پاسخی به پیغامهای ما نمیداد حتی جنگندههای سعودی از طریق فرکانس مخصوص ارتباطی بین هواپیما از هواپیمای ایرانی خواستند که برای بازرسی در فرودگاه بیشه، واقع در جنوب غربی عربستان فرود آید که وی باز هم جواب ما را نداد. تصمیم گرفتیم که مانع فرود شویم. فرودگاه صنعا را بمباران کردیم. کاپیتان با مشاهده بمباران فرودگاه، مسیر خود را عوض کرد اما دوباره تصمیم گرفت از قسمت انتهایی باند که سالم مانده بود، فرود آید که مجبور شدیم علاوه بر بمباران باقیمانده فرودگاه، برج مراقبت را نیز هدف قرار دهیم؛ سپس هواپیمای ایرانی را تا آسمان عمان اسکورت کردیم.
هستی سعودی
بنا بر اطلاعات واصله، نیروهای یمنی بعد از این اتفاق شروع به بازسازی فرودگاه کردهاند بهطوری که هواپیما میتواند در این فرودگاه فرود بیاید. بعد از فرار هادی از صنعا به عدن، وی دستور داد که هواپیماهای غیرجنگی از قبیل مسافری و آموزشی به فرودگاه جیبوتی فرستاده شوند و اکنون فرودگاه صنعا خالی از هرگونه هواپیمای غیرنظامی است. در این حال، اقدام اخیر عربستان در داخل کشورمان واکنش تندی را در پی داشت؛ به طوری که سیدحسین نقوی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به هشدار جنگندههای سعودی به هواپیمای حامل کمکهای امدادی ایران در آسمان یمن گفت: به رژیم سعودی هشدار میدهیم که «هستی» خود در نحوه مواجهه با جمهوری اسلامی ایران به معامله نگذارد. برخورد نامناسب سعودیها با هواپیمای ایران، میتوانست «هستی» عربستان را به مخاطره بیندازد. وی با بیان اینکه، بیاعتنایی خلبان ایرانی به جنگندهها، پیام روشنی به سعودیها داشت، تاکید کرد: ما مطمئن هستیم که اگر جنگندههای سعودی دچار خبط و اشتباه علیه هواپیمایی ایرانی میشدند، شاید اکنون شرایط عربستان به موجب پاسخ قاطع ایران، دگرگون شده بود.∎